Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Så fixar du en hållbar halloween

Så fixar du en hållbar halloween

Halloween-580Halloween-340Så fixar du en hållbar Halloween

Halloween är snart här! En favorithögtid för barnen som blir allt mer populär i Sverige. Här får du tips för att sätta en hållbar prägel på ditt firande.

Recept på pumpasoppa som du gör av det utskurna pumpaköttet!
Pumpa-soppa

Begagnade ljus och bordsdekorationer hittar du bland annat på

Tradera
Blocket

Glöm inte att utnyttja din bästa resurs – naturen! Här finns löv, mossa, kvistar, kottar och annat att plocka till dina pyssel och dekorationer. Halloween firas den 31:a oktober i USA. I Sverige firar vi samma dag eller fredagen före Alla helgons dag. Halloween är en kortform av All Hallows Eve – Alla helgons afton – alltså aftonen före Alla helgons dag.

Fler bra tips:

Miljövänliga kostymer
www.ekoleko.se
www.ekokul.se

Ekologiskt godis:
www.reneevoltaire.se

Ekologiska russin, nötter och gojibär doppade i ljus och mörk choklad, ekologiska karameller, mm

Coop Änglamark
Mjölkchoklad, praliner
www.kungmarkatta.se
Fruktkarameller, fruktklubbor, sötlakritsbjörnar, mm

www.sjolundagard.se
Blandat fruktgodis

Ekologiskt smink
Ren skönhet

Ekologiskt utan parabener
Lilla kliniken
Vegetabliliskt smink
Biologica


Foto: Martha Stewart

Pumpa-dekorationer
Pumpan och den orangea färgen står naturligtvis i centrum vid alla former av dekorationer, utomhus såväl som inomhus. Tillhör du en av de lyckliga som har odlat egna pumpor? Då ligger de säkert nyskördade och väntar på att få bli vackra eller skrämmande! Här kommer två tips på hur du kan göra fantastiska pumpor som passar både inne och ute.

Pumpa med vackra lövdekorationer
Gör så här:

  • Skär ett lock på din pumpa – tillräckligt stort för att du ska kunna gröpa ur pumpan
  • Gröp ur pumpakärnorna och nätet i mitten
  • Gröp även ur pumpaköttet om det går – det kan ibland vara för hårt
  • Tejpa fast vackra löv på utsidan av pumpan och rita en linje runt lövets kant
  • Ta bort löven och skär ut lövsiluetten med en liten vass kniv
  • Du kan också välja att skära ut delar av lövet så bildar de vackra mönster på pumpan
  • Sätt i ett ljus och lägg på locket


Skrämmande pumpa
Gör så här:

  • Gör på samma sätt med denna pumpa, men du ritar ögon, näsa och mun istället utanpå pumpan
  • Skär ut efter markeringarna och sätt därefter ett ljus i botten av pumpan
  • Sätt på locket

 

Bordsdekorationer

Vid dekoration av bordet kan du välja om du vill ha en mer ”classy” dukning eller en mer läskig variant. Barnen tycker förstås att den läskiga är mycket roligare!

En proper dukning kan utgå från en vit duk med dekorationer av löv i olika färger, rönnbärskvistar och minipumpor. Duka med riktiga fat, bestick och glas och undvik engångsmaterial i papper och plast. Vill du köra på en läskigare variant väljer du svart bordsduk som dekoreras med begagnade ljus och bordsdekorationer.

 

Foto: Martha Stewart och Skapligt enkelt
 

Pyssel

Ljuslyktor

Du kan tillverka egna ljuslyktor av gamla glasburkar och måla dem heltäckande i orange med vattenbaserad hobbylackfärg. Därefter målar du på ”ansikten” på burkarna och sätter i ett ljus. Superenkelt! Du kan också fylla dem med godis som på bilden nedan.

 

Minispindlar
Gör egna minispindlar av trolldeg och piprensare som du lägger ut på bordet. Stick in fyra bitar piprensare genom trolldegen/kroppen när den fortfarande är mjuk. Därefter låter du den torka i rumstemperatur

Kostymer

Köpa halloween-kostym eller göra själv? Även om du inte tycker att du är duktig på att sy kan du med enkla medel fixa en kostym själv till ditt barn. Kolla de här roliga och annorlunda tipsen!

Ketchup och senap
Den här är perfekt för syskon eller kompisar. Ett barn klär sig i rött, det andra i gult. Klipp ut en triangel av röd respektive gul kartong och rulla dem till kon-formade hattar. Limma fast gula eller röda snören av garn på toppen av hatten som om innehållet sprutar ur flaskan. Klipp ut eller köp bokstäver som bildar orden ketchup och senap och sätt fast på tröjan. Måla ansiktena i passande färg!

Vindruvor
Klä barnet i lila och/eller gröna kläder. Sätt fast matchande ballonger på överkroppen. Om en ballong går sönder är det inget att oroa sig för; vindruvan blev bara just ett russin!

Picnic
Klä barnet i röd-vit-rutigt tyg. Använd säkerhetsnålar för att skapa det plagg du önskar. Limma fast typiska pic-nic-attiraljer i tyget som t ex plastbestick, tomma läskburkar, servetter, sugrör, mm. Klipp ut bilder av mat från tidningar och limma fast.

Snögubbe
Klä barnet i en stor vit t-shirt och vita byxor. Stoppa in en kudde innanför t-shirten och sätt på stora svarta runda ”knappar” av hårdare papper över bröstet och magen. Komplettera med en hatt, halsduk och vantar och du får världens sötaste snögubbe!

Dora utforskaren
Klä barnet i orange byxor och rosa tröja. Rulla ihop ett pappersark till Doras karaktäristiska karta som du sätter i en ryggsäck. Måla och klipp ut stora runda ögon av hårdare papper och sätt på ryggsäcken för att återspegla Doras stora ögon. Sedan är det bara för barnet att upprepa Swiper inte stjäla eller någon annan mening i sann Dora-anda!

Tärningar
Måla en stor, fyrkantig kartong vit. Klipp ut svarta cirklar i hårdare papper och klistra på kartongen. Klipp ut hål för huvud och armar.

 

Ekologiskt godis
Godis hör halloween till och självklart väljer vi ekologiskt! I ekologiskt godis kommer färgämnen och smakaromer från frukt, bär och kryddor som odlats ekologiskt. Sockret är odlat utan bekämpningsmedel och konstgödsel. I vissa ekologiska godissorter används oraffinerat rörsocker som innehåller mer mineraler och vitaminer än raffinerat socker.  Ekologisk godis innehåller inte heller härdade fetter, eller genmodifierade organismer, GMO.

Ekologisk choklad är tillverkad av ekologiskt odlad kakao, alltså även den odlad utan bekämpningsmedel och kostgödsel. Ett annat alternativ är förstås ekologiska popcorn och chips. På www.rootfruit.se hittar du både ekologiska traditionella chips av potatis och nya roliga varianter av rotfrukter och äpplen.
Smink
Välj rätt smink när du ska måla dina barn. Vanligt traditionellt smink innehåller ofta en mängd ingredienser som är mindre trevliga. Till exempel innehåller många av de mest populära läppstiften krossade skalbaggar. Detta eftersom insekternas skal i pulverform avger en vackert röd färg.

 Idag finns det mängder av företag som tillverkar och säljer ekologiskt smink.

Av: Susanna Carling  och Sophia Andersson

Kommentarer (1)Add Comment
respond this post
Don't you know that it's the best time to get the home loans, which will help you.
0
Skrivet av RHODACooke34, november 21, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy