Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Tio tips för en grönare julafton

Tio tips för en grönare julafton

Julafton-tips-520Julafton-tips-340Tio tips för en grönare julafton

Frossa lagom och fira jul med att göra ditt bästa för både klimatet och naturen! Med tio små tips blir julen lättare, grönare och godare.

Ge bort en upplevelse

Vegetariska recept till julbordet
Vegetarisk.com

Tasteline.se
Spisa.nu

Second Hand på webben:
www.lauritz.com
Bocket.se
www.Loppi.se
Bonko.se

Medlemskap i solceller:
solelisalaheby.se

Artikel om val av gran till jul

 • Att ge bort en upplevelse är en oslagbar julklapp, både för givaren, mottagaren och planeten. En konsert eller teaterbiljett är något som mottagaren kan njuta av länge.
 • Biocheckar är populära julgåvor och julhelgen är en stor biohelg för många. Varför inte ge bort ett biobesök i kvartalet inför 2011. Även med små medel kan man ge av sin tid. Ordna barn- hundvakt och andra praktiska saker.

Ge bort hemlagat

 • Att ge bort en god hemlagad chokladtryffel eller småkakor i en antik burk är tacksamt. Ofta är det roligare att ta emot än den där obligatoriska tröjan eller strumporna som du aldrig kommer använda.
 • Eller varför inte ge bort en middag i månaden under nästa år till någon du tycker om? Då får din vän komma till ett dukat bord. Boka in datumen och ge bort dem högtidligt. Garanterat uppskattat!

Vegetariskt-till-julbordet-Foto: Spisa.nu
foto: Spisa.nu

Julfrossa vegetariskt

 • Mindre kött och mer grönt. 
Ett miljösmart julbord satsar på gröna rätter. Byt ut en kötträtt mot ett vegetariskt alternativ. Det finns många underbara recept att välja bland på nätet.

Gör nytt av gammalt

 • Glöm inte att de flesta saker går att köpa på second hand. Barnen blir lika glada för en leksaksspis som använts tidigare. En vacker vintage-klänning eller kappa är uppskattad retur-lyx.
 • Eller varför inte göra som många designers, skapa nytt av redan använda saker. Det går att köpa en vacker lampfot på loppis och klä den med en vacker lampskärm. Antikhandeln är ett bra ställe för julgåvor. För visst var det bättre förr.

Blommor utan gifter

 • Fråga efter svenska julblommor. Många svenska odlare använder mindre kemiska bekämpningsmedel, värmer växthusen med biobränsle och transporterar inte blommorna så långt. Släng inte lökarna efter jul. Återvinn din amaryllis! Låt bladen frodas på balkongen eller i trädgården under sommaren. Låt den vissna ner och vila mörkt och svalt under hösten. 

Solceller-520

Sprid ljus och värme med solceller

 • Genom att köpa ett värdebevis på del i en solcell, hjälper du föreningen att bygga en solcellsanläggning, samtidigt som du stöder klimat- och energiarbetet.·

Handla svensk gran

 • Att köpa en svensk julgran som vuxit i skogen och inte odlats på åkern.

 Grön, grann och obesprutad
. En vanlig svensk gran är bättre än en ädelgran eller en plastgran av PVC. En ädelgran kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än en vanlig gran. 

Ta tåget till släkten

 • De många och långa resorna är julens stora klimatbov. Det är bäst för miljön att ta tåget, trots bekymren. Att många frågar efter en bra, fungerande kollektivtrafik är nödvändigt för klimatet och framtiden! Expressbuss är också ett mer miljövänligt sätt att resa än med egen bil. 

 Tänd ett ljus, släck en lampa

 • En enkel handling, som ändå har betydelse när många gör det, är att släcka en lampa för varje adventsstjärna eller juldekoration som du tänder.

Välj vilt till julbordet

 • Välj att köpa en julskinka av tex viltsvin istället för den traditionella julskinkan.
 • Gör köttbullar av vilt som tex älg. Det är mer klimatsmart och mycket godare!

Av: Johanna Arogén
Källa: Naturskyddsföreningen

Kommentarer (1)Add Comment
Tack för tips
....det blir viltfärsköttbullar i år! :=)
0
Skrivet av Ylva A, december 20, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy