Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Stadsdel tar till humor mot nedskräpning

Stadsdel tar till humor mot nedskräpning

Ny lag uppmärksammar nedskräpningNy lag uppmärksammar nerskräpningStadsdel tar till humor mot nedskräpning

10 juli börjar den nya straffbestämmelsen för lindrig nedskräpning att gälla.
 Den nya lagen innebär en egen straffskala för mindre allvarliga nedskräpningsbrott. Redan idag är det olagligt att slänga skräp på gatan men med den nya lagen kan en ölburk på gatan, i parken eller på offentlig plats ge böter på mellan 200-4000 kronor – ordningsböter för vissa fall av så kallad nedskräpningsförseelse.

Sopor-skylt-hand160

Det finns 10 000 papperskorgar till förfogande huvudstaden och 150 renhållningsarbetare som plockar upp 5000 ton skräp varje år.

Alltså drygt 6 kilo per stockholmare.

Nedskräpningen i Stockholm kostar cirka 100 miljoner kronor per år.

Läs mer här:

Håll Sverige Rent

 Avfall Sverige

I Almedalen höll Håll Sverige Rent och Avfall Sveriges ett gemensammt seminarium om vem som ska ta ansvar för skräpet. Seminariet lockade många som ville diskutera frågor om sopor och skräp.

En av debattörerna var Eva Thörnelöf, Naturvårdsverket, som menade att vi måste agera i stället för att reagera – vi måste ta tag i problemen vid källan, allt ifrån när produkterna produceras till att de konsumeras.

Vi måste hela tiden arbeta med frågor om vår miljö långsiktigt, för att nå framför allt barn och unga med budskap om att det är viktigt att sortera sitt avfall och inte skräpa ner.

"Om man inte skräpar ner får man ingen bot"

Det diskuterades även att fimpar, tuggummi och annat småskräp inte omfattas av den nya nedskräpningsboten.

– Jag tänker inte ge upp i den här frågan, fimpen ska inkluderas i boten, sa Ulla Hamilton, trafikborgarråd i Stockholms stad.

Debattörerna var rörande eniga om att nedskräpningen är vars och ens eget ansvar – det är den som slänger, som ansvarar. Men kommunen kan se till att man har rätt förutsättningar att ta sitt ansvar, se till att det finns papperskorgar till exempel. Och på frågan om boten var bra eller dålig, för stor eller för liten, rådde också enighet: Om man inte skräpar ner behöver man inte oroa sig för någon bot!

Östermalm kör med humor
I Stockholm väljer Östermalms stadsdel ett humorisktiskt sätt att lösa nedskräpningsproblemet. I april startades projektet  . Stadsdelen är den hundbajs-tätaste stadsdelen i hela landet och har tagit till humor för att väcka intresset hos invånarna.


sopor1
Skylten som ser ut som en helt vanlig ajabaja-skylt överraskar den som ger den ett ögonblick.

sopor2
Med smarta texter och glimten i ögat kan man inte annat än ta till dig informationen.

Sopor3

Av: Edit Künstlicher

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar