Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Röda Korset kraftsamlar för totalförbud av kärnvapen

Röda Korset kraftsamlar för totalförbud av kärnvapen

karnvapen-520karnvapen-340Röda Korset kraftsamlar för totalförbud av kärnvapen

Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen har ända sedan Hiroshima och Nagasaki bombades i augusti 1945 drivit frågan om kärnvapen. Då vårdades och evakuerades överlevande av Japanska Röda Korset och ICRC var den första oberoende internationella organisationen på plats.

Idag driver Japanska Röda Korset fortfarande två sjukhus för drabbade av atombombskatastrofen.

Den 26 november enades internationella rödakors- och rödahalvmånesrörelsen om en gemensam hållning för ett totalt förbud och avskaffande av kärnvapen.

Enligt Röda Korset finns det 22 000 kärnstridsspetsar och fler kärnvapenstater än någonsin, varför hotet om ett kärnvapenkrig är mycket verkligt. All användning av kärnvapen har effekter som har lett till beslutet om att kraftsamla kring ett totalförbud och vidare avskaffning av kärnvapen. Effekterna handlar både om miljö och hälsa.

Beslutet att arbeta för ett totalförbud och avskaffning av kärnvapen innebär att rödakors- och rödahalvmåneföreningar över hela världen kommer att öka sina ansträngningar när det gäller att påverka politiker, opinionsbildare och allmänhet. Dessa kampanjer kommer tydligt att markera en stark önskan om att människor aldrig mer ska behöva utsättas för tragedierna i Hiroshima och Nagasaki.

Källa: Röda Korset

Bild: SXC

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy