Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Labbodlat kött nu en verklighet

Labbodlat kött nu en verklighet

labboldat-520labboldat-340Labbodlat kött nu en verklighet

Köttproduktionen står för en stor del av de globala utsläppen av växthusgaser. Kött odlat i laboratorium har sagts kunna minska utsläppen, och nu har forskare i Holland funnit ett sätt att göra det på. Med hjälp av stamceller har man skapat muskelfibrer som senare i år ska bli den första labbodlade hamburgaren.

Målet är att utveckla producera kött mer effektivt än att föda upp djur, och man tror att syntetiskt kött kan minska klimatpåverkan från kött med upp till 60 %.

Muskelfibrerna som odlats fram är 2 cm långa, 1 cm breda och 1 mm tjocka. De är vita i färgen och påminner om bläckfiskkött till utseendet. Dessa bitar ska blandas med blod och odlat fett innan de till slut blir hamburgare till hösten - vilket kostar 2,2 miljoner svenska kronor.

Mark Post, som tillhör gruppen forskare i Holland som utvecklat muskelfibrerna, anger att köttet i början kommer vara ganska smaklöst, och att man får arbeta speciellt med smaken för att ta reda på vilka komponenter i köttet som genererar smaken.

Dagens sätt att producera mat är enligt forskarna otillräckliga, och en del räknar med att matproduktionen måste fördubblas inom de kommande femtio åren för att möta den ökande populationens krav. Under den här tiden kommer klimatförändringar, vattenbrist och urbanisering göra det ännu svårare. Teorin är att köttodlingen ska kunna förse jordens befolkning med tillräckligt med mat, och även minska antalet djur som måste uppfödas och slaktas.

Men David Steele, ordförande Earthsave Canada, tror att samma fördelar kan nås om folk åt mindre mängd kött, och att det skulle vara ett bättre alternativ att välja växtbaserad mat istället för labbodlat kött. Han oroar sig också för mängden antibiotika och antimögelmedel som ska hindra det syntetiska köttet från att ruttna.

Källa: BBC

Kommentarer (2)Add Comment
Ryyyyys....!
Jag ryser när jag läser ovanstående..!!
När jag började läsa artikeln så hade jag en föreställning om att odlat kött skulle vara "nästintill vegetariskt" och att inga djur skulle behöva sätta livet till för detta odlade kött. Eftersom jag varit lacto-vegetarian i hela mitt liv så funderade jag på om jag skulle kunna tänka mig att i så fall äta av detta odlade kött. Det lutade redan från början mot ett Nej, men efter att ha läst att man kommer att tillsätta blod så blev svaret definitivt Nej!! Att man dessutom behöver tillsätta antibiotika och antimögelmedel gör ju odlat kött helt förkastligt!!
Så jag håller med David Steele att det är bättre att äta mindre kött och mer vegetabilisk mat!! Det naturliga vinner alltid i längden - det är jag övertygad om!!
Anneli Sjögren
Skrivet av Anneli Sjögren, februari 22, 2012
Avmaskning
Jag förstår inte varför människor envisas med att äta kött. Avmaska folket så att vi får en ljusare framtid. Jag är så oerhört trött på kommun-ist andan.. ett varierat liv ska vara en rättighet för alla!
0
Skrivet av RawGott, februari 24, 2012

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy