Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Cassava – framtidens rotfrukt

Cassava – framtidens rotfrukt

cassava-520cassava-340Cassava – framtidens rotfrukt

Cassavan kommer från Sydamerika, där den kallas yuca. När vi handlar den i butik kommer den dock oftast från Afrika och har en lite annorlunda konsistens.

Man tillagar den som potatis - kokt eller stekt. 

Cassavaroten är idealisk för att odla i varm och torra klimat, vilket gör att den går att odla även i områden i Afrika som hotas av klimatförändringar.

Efter majs är cassava den viktigaste kolhydratkällan söder om Sahara – ungefär 500 miljoner människor äter den varje dag. Roten växer som bäst i varmare klimat, mager jord och utan vatten, enligt forskare. Den är tåligare än potatis, majs, bönor och bananer, enligt tester som utvärderat 24 olika klimat- och skördemodeller.

Förhoppningen med studien var att kunna visa hur viktig cassavaroten är för framtiden, detta eftersom fokus på senare tid legat på mer kända grödor som majs, ris och vete – vilka inte är lika klimattåliga.

År 2030, då jordens temperatur beräknas öka mellan 1,2 och 2 grader celcius, säger forskarna som genomfört testerna att cassavan kommer att utklassa andra grödor. I de sydligare, och svalare, områdena i Afrika, kommer cassavan att passa ännu bättre med klimatförändringarna, och man tror att odlingen av denna rot kommer att säkra överlevnaden för befolkningen i framtiden.

Källa: The Guardian

Bild: africa / FreeDigitalPhotos.net

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy