Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Virginia Åslund: "Somliga ser medvetenhet som begränsning och inte en tillgång"

Virginia Åslund: "Somliga ser medvetenhet som begränsning och inte en tillgång"

Virginia-Åslund krönika LivingGreenVirginia-Åslund krönika LivingGreenVirginia Åslund: "Somliga ser medvetenhet som begränsning och inte en tillgång"

Namn: Virginia Åslund
Ålder: 26 år
Familj: Sambo
Bor: I Stockholm
Gör: Pluggar journalistik på Poppius
Aktuell med: Skriver krönika om miljömedvetenhet på LivingGreen.se

Läs Virginias krönika här på LivingGreen varje månad!

Virginia Åslund är artistkordinator till vardags och studerar studerar journalistik. Hon drivs av ett personligt engagemang i miljöfrågor. Under hösten får vi följa hur hon ifrågasätter, värdesätter och vänder ut och in på miljörelaterade frågor. Kan man avsäga sig det personliga ansvaret i miljöfrågor?

”Hur orkar du ha koll på allt?” suckar min vän när jag berättar om gifter i våra vanligaste hygienprodukter. ”Det måste vara jobbigt att inte kunna välja vad man vill!” fortsätter han som alltså hellre inte hade vetat om gifterna i tvålen han brukar köpa. Det handlar om personligt ansvar, för sig själv, i det stora hela. Vilka är det som lusläser varenda innehållsförteckning och vilka tycker inte att de behöver?

"Ansvar handlar om att ha koll på sin konsumtion"

Människor i min omgivning verkar tro att jag lever ett begränsat liv när jag vill undvika, låt säga, silikoner. Att jag då inte skulle kunna tvätta håret om jag inte hittar ett silikonfritt schampo. Ett annat vanligt argument för att slippa läsa innehållsförteckningar är att ”om det hade varit så farligt så hade det väl inte funnits” vilket gör mig så otroligt rädd och arg. Det är inte bara barnsligt utan också tragiskt. Bara för att kvinnor och män SKA ha samma rättigheter betyder inte att det ÄR så. Bara för att man SKA kunna lita på att Apoteket har schyssta grejer betyder det inte att det ÄR så.

Ansvar handlar delvis om att ha koll på sin konsumtion. Tanken ”Man ska ju inte behöva” är ett sätt att distansera sig från detta ansvar. Det skapar en falsk känsla av att vara fri - när man själva verket blir fast. Fast i gamla vanor utan några egentliga valmöjligheter, förutom det som finns mitt framför en.

Personligt ansvar verkar vara något vi skyr. Men det är ju det som utvecklar oss och ständigt förbättrar vårt omdöme. Det är inget man blir tilldelad, utan man tar det själv. Och den som tar det själv, är just den som inte vill leva ett begränsat liv. Genom att lusläsa innehållsförteckningen och därmed ta sitt personliga ansvar, bidrar du till att höja ribban på kraven för renare och säkrare produkter för alla.

Av: Virginia Åslund
redaktion(@)livinggreen.se

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy