Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Havet mår … sådär

Havet mår … sådär

Havet mår … sådär
Ekosystemen i havet har förändrats dramatiskt under de senaste årtiondena.

En ny rapport från Havsmiljöinstitutet och Naturvårdsverket visar att det är alldeles för tidigt att blåsa faran över för tillståndet i våra hav.

Det är inga glada nyheter rapporten ”Havet 2009” kommer med. I Östersjön väger sillgrisslornas ungar mindre, sälarna har blivit magrare och fisksamhället domineras av små, magra skarpsillar i stället för stora rovfiskar som torsk. Vitmärlan, stapelfödan för många av Bottniska vikens fiskarter, har nästan försvunnit helt från stora områden, och i Västerhavet försvinner känsliga bottendjur i allt större omfattning.

Människan påverkar havsmiljön genom att sprida miljögifter och annat avfall som slutligen hamnar i havet. Under det senaste året har det bland annat uppmärksammats att havsvattnet innehåller mängder av mikroskopiskt små plastpartiklar.

Dessa partiklar har sitt ursprung i bland annat skräp, flagor från färg och slitage från bildäck. De har hittats i prover från alla våra havsområden, och i betydligt större mängder än man kunnat ana.

Syrebristen på djupa bottnar i Egentliga Östersjön är fortfarande omfattande, vilket får konsekvenser för näringssituationen i havet. I rapporten diskuteras orsakerna, och kopplingar till kända miljöproblem såsom övergödning.

Frågor som diskuteras är varför stora saltvatteninbrott i Östersjön numera så sällan. Hur har det sett ut i ett historiskt perspektiv? Och vad kan vi vänta oss i framtiden i ljuset av den klimatförändring som pågår?

Ladda ner hela rapporten här.

Läs fler nyheter här.

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar