Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Byggföretag planterar träd

Byggföretag planterar träd

Byggföretag kompenserar utsläpp

För att kompensera för den klimatpåverkan ett bygge medför lovar byggföretagen NCC Construction Sverige och AxFast att plantera 5 000 nya träd.

NCC har precis avslutat bygget av ett stort lager på Wrangelsro vid norra infarten till Halmstad. Byggherre är Axfast AB som äger och förvaltar anläggningen.

Byggets miljöpåverkan från drivmedel i arbetsmaskiner samt återplantering av nedhuggna träd motsvarar cirka 2 500 nya träd. AxFast har dubblat siffran för att ytterligare miljökompensera projektet. NCC som utfört markarbetet och grundläggningen för lagret, har initierat och verkställer trädplanteringen.

– Våra kunder visar ett stort intresse för miljöfrågor och tillsammans med dem genomför vi klimatåtgärder som har en kompenserande effekt. NCC ska leda utvecklingen mot ett mer långsiktigt och hållbart byggande i samhället, säger Tommy Zryd, affärschef på NCC Construction, region syd.

Det är nytt i Sverige att kompensera för utsläpp av växthusgaser på detta sätt, även om det skett i andra länder tidigare. Strävan är att återställa området till sitt ursprung och därför planteras björk, lärk, asp, tall samt några enstaka ädellövträd. Planteringen sker under november månad.

För att beräkna arbetsmaskinernas miljöpåverkan har NCC tagit hjälp av rådgivare från Det Naturliga Steget och konsultföretaget U&W.

– Vi har kartlagt antal körda timmar och förbrukad mängd diesel för varje arbetsmaskin i projektet. Maskinförarna har fått rapportera in vecka för vecka. Sedan gällde det att översätta mängden diesel till utsläpp av koldioxid och från koldioxid till antal träd, säger Malin Åberg, miljöledare på NCC Construction, region syd.

Läs fler nyheter här.

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy