Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Ny Energikalkyl för alla boende

Ny Energikalkyl för alla boende

Energikalkyl för alla boende
Energimyndigheten lanserar en ny version av Konsumentverkets  Energikalkyl.

Den nya versionen vänder sig inte längre bara till boende i villa, utan hjälper även boende i lägenheter att sänka sin energiförbrukning.

– Hushållen svarar för en stor del av energianvändningen och för att minska klimatpåverkan är det viktigt att allt fler ser över sin uppvärmning och elanvändning. Den nya Energikalkylen visar hur mycket hushållets utgifter, energianvändning och koldioxidutsläpp minskar beroende på vilka åtgärder man väljer. Den som bor i småhus får också en jämförelse med energianvändningen i ett motsvarande hus, säger Magnus Sjöström, som arbetat med utvecklingen av Energikalkylen.

En unik undersökning som Energimyndigheten har gjort i 400 hushåll ligger till grund för en del av beräkningarna i Energikalkylen. Den visar att kyl/frys och belysning ofta är de största energislukarna i hushållen, men elförbrukningen till underhållningselektronik som tv-apparater, tv-spel och datorer ökar snabbt.

– Nya Energikalkylen föreslår konkreta åtgärder som visar att även små insatser kan ge minskad energianvändning och därmed mer pengar i plånboken. Det kan till exempel handla om att se över ovanan att alltid ha datorer och TV-apparater på i standby-läge, säger Elisabeth Linder, projektledare.

Energikalkylen har i dagsläget mer än 10 000 användare per månad. Nu hoppas Energimyndigheten att ännu fler ska hitta fram till den nya och förbättrade kalkylen. Användaren får också kontaktuppgifter till sin kommunala energi- och klimatrådgivare, som man kan kontakta kostnadsfritt om man vill diskutera sin energianvändning mer grundligt.

Energikalkylen finns här.

Läs fler energinyheter här.

Annonsera på loppi.se

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar