Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Fossila bränslen snart borta

Fossila bränslen snart borta

Fossila bränslen snart borta
Världen kan bli helt fri från fossila bränslen – om bara viljan finns.

Genom att plantera skog på avskogade områden på jorden kan det räcka till världens energibehov två gånger om, ända fram till år 2050. Det har svenska forskare nu kommit fram till. Om 40 år kan vi producera två gånger mer biobränsle än jordens hela energibehov i dag, enligt forskare vid Statens Lantbruksuniversitet, SLU, som har sammanställt forskningsläget.

För det krävs att vi planterar skog på avskogade områden. Därmed skulle jorden kunna producera mer än dubbelt så mycket biobränsle som för två år sedan. Det visar en studie från SLU som organisationen World Bioenergy Association (WBA) har beställt inför klimatmötet i Köpenhamn. Det skriver Affärstidningen för lantbruket, ATL, i sin nätupplaga.

– Det finns en brist på medvetenhet om den enorma potentialen för bioenergi i världen, både bland politiker, media och allmänheten, säger Kent Nyström, ordförande i WBA.

Forskarna Svetlana Ladanai och Johan Vinterbäck vid institutionen för energi och teknik på SLU har gått igenom litteratur och forskning på bioenergiområdet och räknat fram hur mycket energi jorden kan producera av biomassa som allra mest. Detta för att möta en eventuell fördubbling av jordens energibehov till 2050.

För att nå fram till detta behöver vi plantera skog på mycket stora områden som i dag är avskogade.
– Det är framför allt savanner och andra stora gräsområden i Sydamerika, Afrika och Asien som kan användas. I till exempel Kina finns mycket stora områden som tidigare varit skog.

Forskarna har reserverat den mark som behövs för matproduktion – det handlar alltså inte om att använda jord till skogsodling i stället för mat.

Fler nyheter.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy