Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Vindkraften slog rekord 2009

Vindkraften slog rekord 2009

Vindkraften slog rekord 2009

Under 2009 har vindkraften slagit igenom på bred front. Över 200 nya verk började byggas, men nu införs en straffskatt på billig vind-el.

Investeringarna i nya vindkraftverk slog rekord under 2009 och uppgick till omkring 8 miljarder kr. Det är en fördubbling jämfört med året innan, skriver Dagens Industri.

Det är både stora börsbolag och enskilda individer som har satsat på vindkraften och ännu fler vill vara med på tåget. Hittills har framtida satsningar på över 100 miljarder offentliggjorts.

Men trenden verkar vara begränsad till Sverige. Internationellt finns inte alls samma intresse för vindkraft som energikälla. Enligt energiexperter beror det främst på två saker: finanskris och lågkonjunktur samt fallande elpriser.

Men som LivingGreen redan har rapporterat hotas nu tillväxten av nya vindkraftverk av en extra skatt. Skatterättsnämnden, som är en myndighet direkt under Finansdepartementet, har beslutat att den som äger andelar i ett vindkraftverk måste betala skatt på prisskillnaden mellan den el de köper från vindkraft och priset på den nordiska elbörsen Nordpool.

Beskedet om den nya skatten kom samtidigt som klimatmötet inleddes i Köpenhamn och upprörde känslorna hos många. Se inslaget i Rapport om detta.

Läs mer om satsningar på grön teknik här.

Text: Annika Rosell

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar