Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Fyrtiotalisterna bättre än sitt rykte

Fyrtiotalisterna bättre än sitt rykte

Fyrtiotalisterna bättre än sitt rykte

Fyrtiotalisten är sparsam och klimatsmart, medan femtiotalisten lever mest osunt.

Göteborgs universitet har undersökt hur svenskarna konsumerar. Resultatet visar att de äldre – fyrtiotalisterna – visserligen har mest pengar, men samtidigt är mest sparsamma. Och dessutom lever de mest klimatsmart.

Rapporten visar att fyrtiotalisterna sopsorterar, köper ekologiskt, näringsberäknar och intresserar sig för sin hälsa.

Nu håller dessutom femtiotalisterna på att gå förbi fyrtiotalisterna i antal, eftersom fyrtiotalisterna börjar falla ifrån. I rapporten frågar man sig om femtiotalisterna håller på att bli de nya fyrtiotalisterna – dvs den generation som vill vara tongivande och menar att man lever på rätt sätt. Det är bland annat femtiotalisterna som lägger ut mest pengar på såväl tobak som hälso- och sjukvård (kan det finnas ett samband…?).

Fyrtiotalisterna börjar dessutom bli ganska reströtta. Nog för att man gärna reser, men efter långresan tar man lika gärna igen sig i sommarstugan. Avstår gärna från en blodig biff för klimatets skull och  handlar gärna närproducerat. Dessutom odlar de alltmer rovor och kålrötter i stället för tomater och gurka. ”Gröna vågare en gång till, why not?”, skriver forskarna Ulrika Holmberg och Niklas Hansson, vid Centrum för konsumtionsvetenskap på Göteborgs universitet.

Konsumtionsrapporten 2009, som forskningsrapporten heter, visar att hushållen totalt konsumerade för drygt 1,4 miljarder kr under 2008, vilket var 0,3 procent mindre än året innan. Troligen är det finanskrisen som ligger bakom minskningen.

De konsumtionsområden som ökat mest sedan 2007 är kommunikation, som ökat med 5 procent, hälso- och sjukvård (+ 3,9 procent) och fritid, underhållning och kultur (+ 2,4 procent). Den största minskningen stod transporterna för, – 8,4 procent.

Ladda ner hela rapporten här.

Läs fler nyheter här.

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy