Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Musslor ska rena Oslo

Musslor ska rena Oslo

Musslor ska rena Oslo

Vattnet i fjorden utanför stadsdelen Tjuvholmen i Oslo har länge varit dött. Nu har man planterat ut musslor som kommer att rena vattnet på nolltid.

När stadsdelen Tjuvholmen nu ska rustas upp med attraktiva bostäder var det smutsiga vattnet i fjorden ett problem. Ända tills någon kom på den ljusa idén att bygga konstgjorda rev och binda fast rev för blåmusslor att hänga sig fast på.

En enda blåmussla kan nämligen rensa 120 liter vatten på ett enda dygn! Nu har byggherrarna hängt ut över 1 500 musselrep med plat för 200 kilo musslor, vilket betyder att vattnet kommer att kunna renas betydligt snabbare och miljövänligare än med traditionella metoder.

Men även musslorna producerar ju avfall, därför har man också placerat ut ett par hundra ”reningsrev” under musselrepen. När döda musslor faller ner tas de omhand av manteldjur på reningsrepen, och som lever på döda musslor.

Som grädde på moset har man dessutom upptäckt att de konstgjorda reven för musselrepen även har lockat hummer! Snacka om win-win-teknik.

Källa: SvD.

Läs mer här.

Läs fler nyheter här.

 

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy