Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Vårtecken blir vetenskap

Vårtecken blir vetenskap

Vårtecken blir vetskap

Vårtecken blir vetenskap
Nu ska kunskapen om naturens förändringar rapporteras och dokumenteras för att se hur mycket ett förändrat klimat påverkar vårtecknen.

När syns den första vårblomman i dikeskanten och när knoppas björkarna? Ett förändrat klimat kan påverka ekosystemen på flera sätt. Förändringen av växters fenologi är en av de fundamentala effekterna ett förändrat klimat för med sig. (Fenologi betyder läran om de periodiska företeelsernas uppträdande inom växt- och djurriket.)

Svenska fenologinätverket, som administreras av Statens Lantbruksuniversitet, utökar nu rapporteringen av vårtecken via 30 biologiska fältstationer. Syftet är främst att dokumentera hur ett förändrat klimat påverkar naturens kalender.

Under 2010 lanserar Svenska fenologinätverket ett standardiserat observationsnätverk för växters fenologi. Ett landsomfattande nätverk av så kallade fenologiväktare byggs just nu upp för att rapportera observationer av tidpunkten för lövsprickning, blomning, fruktmognad, höstlöv och lövfällning till en nationell databas via hemsidan www.blommar.nu.

Kunskap om tidpunkten för blomning, lövsprickning och höstlöv med mera, det vill säga fenologi, och hur denna påverkas av ett förändrat klimat kan vara till nytta för många grupper.

Hit hör pollenallergiker, skogs- och jordbrukssektorn, naturvården och inte minst klimatforskarna och deras möjligheter att förutse hur klimatet förändras och vilka effekter det får.

Läs fler nyheter här.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy