Annons
Annons
Aktuellt / Aktuellt / Tulpanfrossa med gott klimatsamvete

Tulpanfrossa med gott klimatsamvete

Frossa i svenska tulpanerFrossa i svenska tulpaner

Tulpanfrossa med gott klimatsamvete
Vi svenskar älskar tulpaner och vill gärna frossa i svenska tulpaner. Men för att få fram snittblommot mitt i smällkalla vintern krävs värme. LivingGreen.se har kollat tulpanernas klimatpåverkan.

Tulpansäsongen är här och vi är många som gläds åt det. Men tulpaner odlas i växthus – hur påverkar det klimatet? Och hur mycket belastar en tiopack tulpaner det globala klimatet?

Svenskt Sigill är en märkning på mat och blommor som ska garantera att de är producerade med omsorg och ansvar för både djur och natur. Varor som har deras märke kommer alltid från Sverige.

Tulpanbuketter med märket Svenskt Sigill visar alltså att de har odlats i Sverige – trots att tulpanens hemland egentligen är Holland.

Tulpanodling
Tulpanodling

I dag är det många svenska odlare som känner trycket från opinionen och därför arbetar hårt för att minska sin klimatpåverkan. Växthus kräver mycket värme, därför har över 85 procent av de svenska tulpanodlarna gått över till biobränsle eller värmepumpar för att värma växthusen. Många använder också energiväv för att minska energiåtgången.

Det här har betytt att tulpanens klimatpåverkan har kunnat sänkas och enligt organisationen Svensk Sigill har varje tiopack tulpaner orsakat 0,2 kg koldioxidekvivalenter… Men vad är det, och är det mycket?

Ekvivalenter är det värde man får när andra växthusgaser från en produkt har räknats om till koldioxid för att bli jämförbara. Det handlar alltså om den totala miljöpåverkan av koldioxid. Men är 0,2 kg mycket eller lite?

Tja, hur långt är ett snöre… Som jämförelse kan nämnas att en flygresa Göteborg–Stockholm betyder ett koldioxidutsläpp på hela 16,6 kg. Det behövs alltså 83 tulpanbuketter för att komma upp i ett lika högt koldioxidutsläpp som för flygresan.

Så fortsätt att njuta av dina tulpaner – säsongen är kort och snart kan vi odla våra egna blommor och grönsaker. Det är också ett sätt att klimatkompensera.

Annika Rosell

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy