Annons
Annons
Aktuellt / Event / Krönika: Emma Rung

Krönika: Emma Rung

Emma1-Rung tf generalsekreterare Fairtrade SverigeEmmaRung-FairtradeKrönika: Almedalen sjuder av vass politik och hög puls

 

Det är något med Almedalen som jag älskar. Kanske är det möjligheten att förkovra sig i spännande och aktuella ämnen som lockar? Eller så är det mötet med kloka, spännande och engagerade människor? Kanske är det så enkelt som att vi i flera år har nått ut med ett viktig och bra budskap? Förmodligen är det kombinationen.

Tusentals makthavare, politiker, journalister ideella organisationer och privatpersoner samlas och trängs innanför ringmuren under en vecka mitt i högsommaren. Det bubblar och sjuder av stort engagemang, vass politik och hög puls. Det finns helt klart något förtjusande över det.

I år var jag i Visby på politikerveckan i Almedalen för sjätte året och jag gläds enormt åt att Fairtrade syns, hörs och märks mer och mer för varje år.
Jag ägnade veckan åt att medverka i olika paneldebatter, seminarier och mingel, för att belysa Fairtrade från olika perspektiv och vinklar. Fackliga frågor, kyrkans roll, klimataspekten och mycket mer.

Det är uppenbart att frågan om en mer hållbar konsumtion och produktion av vår mat är en växande fråga, då seminarierna på temat ofta var fullsatta, frågorna många och engagemanget stort.

Höjdpunkten för min del (och jag vågar tro för många fler) var när vi i tisdags slog våra påsar ihop med fackförbundet SKTF för att tillsammans arrangera en mingelkväll. Vi bjöd deltagarna på en rolig, snygg och tankeväckande modevisning av arbetskläder i Fairtrade-certifierad bomull, som aldrig visats i Sverige tidigare. På catwalken gick bland annat Åsa Romson (mp) i konduktörsuniform från Frankrike, Gudrun Schyman (F!) och Sofia Arkelsten (m) i byggarbetarkläder från Holland. Även pastorer, sjuksystrar och en kock m fl, modellade framför hurrande och applåderande besökare. (läs mer här)

Gänget bakom modevisningen och lanseringen av golvet.
Delar av gänget bakom succén i Almedalen tillsammans med Emma Rung

Jag är glad, stolt och rörd över att närmare 800 personer förgyllde kvällen och tillsammans med oss firade att Fairtrade växer och nu utökar till fler produktgrupper. Denna kväll var ett sätt för oss att uppmana och utmana Sveriges arbetsgivare att ta ett ökat ansvar och införskaffa arbetskläder i Fairtrade-certifierad bomull åt personalen. Att gå från ord till handling och inte bara snacka om hållbarhet utan kavla upp ärmarna och agera.

Genom en mer rättvis handel kan vi förändra och förbättra för människor på andra sidan jorden. Det är jag övertygad om och årets Almedalsvecka vittnade om att många, många med mig delar den övertygelsen.


Text: Emma Rung, Tf Generalsekreterare Fairtrade Sverige

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy