Annons
Annons
Aktuellt / Event / Internationella plastpåse fria dagen

Internationella plastpåse fria dagen

Världen skippar plastpåsen en gång om året

Runtom i Storbritannien, USA, Canada och Australien anordnades den första internationella plastpåse fria dagen. Den gick av stapeln den 12e september. Dagen illustrerade hur vi alla kan minska vårt beroende av plastpåsar och arrangören MSC, Marine Conservatory Society uppmanar alla att lämna bärkassarna vid utcheckning och istället ta med återanvändbara påsar.

Dr Sue Kinsey, MCS Pollution Programme Manager  "Vi behöver så många som möjligt att delta för att göra den här dagen till en succé och visa att denna plast som skräpar ner vår natur lätt kan förebyggas. Plastpåsar är ett hot mot det marina djurlivet och fördärvar vårt landskap. Grupper så långt bort som Kanada och Hawaii deltar och gör denna till en verkligt internationell dag.”

Men varför skulle vi vilja skippa plastpåsar?
Varje hushåll i Storbritannien använder 300 plastpåsar varje år. Även när vi återvinner dem på rätt sätt blåser plastpåsar ofta ur soptunnor slutar med att skräpa ner våra land och hav. 
I havet ser plastpåsarna mycket ut som maneter. Många marina djur, såsom valar och sköldpaddor, äter av misstag plastpåsarna och de kan hindra deras matsmältningssystemet och kan få dem att svälta ihjäl. 
MCS organiserar strandrengöringar och undersöker det skräp som hittas -  plast är det allra vanligaste föremålet. Plastavfall har ökat med 146% sedan 1994. Under 2008 hittade volontärer 8.174 plastsäckar på bara en helg.


Hur är läget i Sverige?
I många matvaruaffärer finns det nu möjlighet att välja en miljöpåse, som är gjord av majsstärkelse, vegetabiliska oljor och nedbrytbara polyestrar, sk PLA. Denna innehållsförteckning kallas Mater-bi och är ett råmaterial som inte är genmodifierat och som klarar den europeiska standarden för komposterbara förpackningar. Har du en kompostanläggning är det alltså bara att lägga påsen där när den är förbrukad.

Josefine Persson
Text: Josepine Persson

Läs även: Sveriges fem snyggaste tygkassarna

Kommentarer (1)Add Comment
snart
snart har även wekidz EKO-tygpåsar.
Tillverkade i EKO-tyg och med valbart tryck.
Så vem behöver en plastpåse då?! ;-)
Pernilla Nilsson
Skrivet av wekidz, oktober 18, 2009

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar