Annons
Annons
Aktuellt / Krönikan / Var få man tag i en ekologisk varmkorv?

Var få man tag i en ekologisk varmkorv?

Edit Künstlicher grundare LivingGreen.seEdit Künstlicher grundare LivingGreen.se
Var få man tag i en ekologisk varmkorv?

Namn: Edit Künstlicher
Ålder: 36 år
Familj: Man och två barn

Bor:
I ett hus utanför Stockholm med lummig trädgård och originaldetaljer från 1910

Gör:
Driver sedan 2008

Ekofavorit:
Just nu Keso

Passion: Jag älskar att fynda och att måla. Jag är stammis på Myrorna där jag köper allt förutom textil.

Drivs av:
Att förbättra och lära mig mer

Gör mig arg:
När barnen säger: "Jag orkar inte"

Blogg: Redaktionsbloggen

Det kan vara svårt att handla mat.  För bara tio år sedan gick jag in i en Ica-affär utan att fundera över så mycket annat än vad jag var sugen på, och på priserna såklart.

 

Läs mer om mat på vår Matblogg

Efter första barnet för sju år sedan vaknade mitt intresse för vad som egentligen finns i en skiva kalkon eller i brödet jag åt varje morgon. Det var inte helt enkelt att hitta varor utan E-nummer. I affären försjönk jag så djupt i innehållsförteckningar att jag missade att hälsa på grannarna. Det var som en helt ny värld öppnat sig. Mats-Eric Nilssons bok Den hemliga kocken blev familjens bibel.

Köpångesten spred sig där hemma. När jag väl kom hem från affären plockade maken upp varorna och "godkände" mina val. För det är ju ändå han som lagar maten i vårt hushåll. Ibland fick jag bakläxa då valmöjligheterna varit så få att jag resignerat och köpt något förbjudet.

För vår familj är tiden en dyr lyx. Det fick jag känna på häromdagen, när jag sprang bland hyllorna på Ica. Barnen var ännu inte hämtade på skolan, frustrationen steg och svetten lackade. Fyra barn skulle jag ha med mig och hemma gapade kylen tom. Det går ju inte att få andras barn att äta om de inte gillar det som bjuds. Och jag som inte kan laga mat!

När jag sprang där och hade plockat på mig äpplen, mjölk och bröd fick jag en snilleblixt. Korv med bröd är ju toppen. Det går snabbt och alla barn älskar det. Men var fan hittar man ekologiska varmkorvar?

Det har hänt mycket i livsmedelsbutikerna på senare tid. Mycket tack vare att vi konsumenter kräver bättre inblick och renare mat. I dag finns ett ekologiskt alternativ till det mesta. Det som återstår nu är att justera priserna och sortimentet så att det ekologiska kan bli ett självklart val för ännu fler.

Jag hittade ingen ekologisk varmkorv, så den här gången blev det en kompromiss. Jag valde den korv som hade högsta andelen kött och det grövre brödet till. Men hade de funnits ekologiskt, skulle det ha blivit mitt val.

Kommentarer (3)Add Comment
Snabbmat är inte bra mat!
Hej,

Intressant krönika. Jag kan känna att all snabbmat inte är bra mat. Men det finns undantag. Häromdagen hittade jag ekologiska pannkakor i kyldisken på ICA. De var alltså färdiga pannkakor. Det skulle kunna funka, eller hur?
Tack för en superinspirerande sajt!
/Margarete
0
Skrivet av Margarete, oktober 07, 2010
Den bortglömda korven
Intressant iakttagelse från butiksgolvet!

Kanske tror korvproducenterna att deras produkt inte är så intressant för kundgruppen som efterfrågar ekologiska alternativ. Man kanske har antagit att de som efterfrågar rena produkter hellre väljer rent kött, så att säga, så korven har hamnat i skymundan. Men inte så länge till tror jag. // Annika på Hemmatorget.se
0
Skrivet av Annika Knutsson, oktober 07, 2010
Några tankar....
Till min glädje hittade jag både ekologisk varmkorv och grillkorv på Coop, märket var Änglamark.

En fråga bara, varför valde du en korv med högre kötthalt? Den blir bara sämre för miljön/djuren/annat ju högre kötthalt det är... eller vad menade du med "kompromiss"? Jag blir lite irriterad på att alla alltid "hatar" varor med lägre kötthalt som exv. grillkorv eller falukorv. Om man inte kan köpa ekologisk kött är det bästa att köpa varor som faktiskt inte har så mycket kött i sig. Och varför är det "sämre" att ha lägre kötthalt? Så länge man tycker att det är gott och det inte innehåller dåliga tillsatser är det ju bara positivt! Vanliga grillkorvar mm innehåller en hel del kött och så potatismjöl - inget konstigare än alla andra korvprodukter!
0
Skrivet av Soifa, mars 22, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy