Annons
Annons
Aktuellt / Krönikan / Miljöbilar handlar om känslor – och pengar

Miljöbilar handlar om känslor – och pengar

Edits Krönika
Best of 2009:
Bilar handlar om känslor – och pengar

I dagarna sålde vi vår familjebil. En BMW 525 kombi inköpt samma år som vår dotter föddes. Den har gjort trogen tjänst under många långresor – till farmor på västkusten och mormor på landet. Den har pålitligt startat alla vintermånader och den körde mig till sjukhuset då vår son föddes. Visst är det löjligt att ha en känslomässig koppling till en bil, men jag inte att jag är ensam om det.

Nu behöver vi inte längre en familjebil som har plats för barnvagnar och kassar från stormarknader. Vårt familjeliv har nått en annan fas. När vi nu letar efter bil ligger miljön, säkerheten och ekonomin högt på prioriteringslistan.

Vi har listat våra behov och krav. Och trots att vi är upplysta konsumenter är det otroligt svårt att välja ”rätt” bil.  Vad är ”rätt”? Det beror ju på vem man frågar.  Men nu har vi i alla fall  bestämt oss för att satsa på en liten, trafiksäker och snål bil.

När vi väl kom fram till bilstorlek började det slitsamma jobbet att läsa tabeller över utsläpp, fördelar med olika bränslen som etanol, biogas, diesel, hybrid och bensin. Väga CO2-utsläpp mot krocksäkerhet. Tolka bilfabrikanternas teknikspråk till ”grön”  svenska.

Tacka vet jag förr i tiden då det fanns antingen bensin eller diesel. Då valde man i bästa fall mellan en stor eller en liten bil, en svensk, tysk eller japan. På bara tio år har fokus skiftat nästan helt och hållet och nu väljer nästan alla en bil utifrån dess miljöpåverkan. Positivt för miljön, javisst,  men varför ska det vara så svårt för tillverkarna att enas om en bra väg och sedan utveckla denna?

För de allra flesta är bilen den näst största investeringen, efter bostaden. Att då möta  biltillverkare som kommer med motsägande uppgifter om drivmedel och dessutom prissätter miljöbilarna högre, underlättar inte valet.
Andrahandsvärdet för miljöbilar har således blivit ett lotteri. De som köpte etanolbilar i tron att de gjorde en god gärning, känner sig kanske lurade när det till och från ofta är billigare att köra på bensin.

För oss blev det en liten Toyota Aygo, (hade den funnits i diesel hade vi valt det för att få ner förbrukningen ytterligare). Den är snål, säker och mycket ekonomisk. För visst är det plånboken och känslorna som styr våra bilköp – även i dag.

Jag undrar om jag någonsin kommer känna lika mycket för den lilla smarta japanen som jag gjorde för den tyska trotjänaren?

Den här veckan kan du läsa en sammanfattning om hur utbudet för miljöbilar såg ut på Frankfurtmässan i september.
LivingGreens motorskribent Zoltan Horvath ger en överblick över miljöbilarna som kommer.

Läs om Frankfurtmässan här

 

Vinn operabiljetter

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy