Annons
Annons
Aktuellt / Krönikan / Edits krönika om 2009

Edits krönika om 2009

Edits krönika 2009 summering

Gott Grönt År 2010!

Secondhand har blivit hett


Fler handlar grönt

Fler väljer grönare bränslen

Jag är en väldigt vanlig svensk kvinna med helt vanliga ambitioner; att kunna lämna över en levande och frodig jord till mina barnbarn. Jag har helt vanliga frågor kring miljön och vill i likhet med många andra inte förlora glädjen i vardagen eller minska på livskvaliteten för att ställa om till ett mer klimatsmart liv. År 2009 har för mig därför handlat om att verkligen hitta det roliga och positiva med att leva grönare.

När jag blickar tillbaka på året som gått och ser alla positiva initiativ så inser jag att vi kommit en bra bit på väg.  För mig har 2009 inneburit att jag tillsammans med många begåvade medarbetare kunnat sjösätta LivingGreen, utveckla Sveriges första mätverktyg som mäter din miljövinst och en webshop som gör det lätt att konsumera grönare.

2009 är året då miljöfrågan gick från ord till handling i vår vardag och miljön hamnade i fokus medialt. Varje dagstidning skrev dagligen om miljöhotet, miljökampen och klimatmaten. Företagen har på allvar insett att långsiktighet i produktionsleden faktiskt lönar sig så länge konsumenter fortsätter att efterfråga ett grönare alternativ. Här kan du som konsument göra ett aktivt val – att genomgående konsumera grönare.

Vindkraft och förnybar energi har under 2009 blivit något som börsen vågar investera i och det ger fler arbetstillfällen och grön el till dig som konsument. Även här kan du som enskild konsument påverka redan i dag genom att välja grön el.

Att ge är ett sätt att spara på miljön. Det har många upptäckt och har under 2009 styrt om från att slänga till att skänka. Myrorna, Stadsmissionen och andra insamlingar har noterat ett rekordår för gåvor.

Second hand har nått högre höjder då Myrorna i sitt samarbete med Bukowskis i december auktionerade ut vintage. Fler vågar handla second hand vilket har gjort att butiker som säljer nytt även säljer gammalt. Små butiker blandar nytt och gammalt för att få en mer personlig mix. Flera kända märken har en efter en valt att återvinna sina plagg genom att erbjuda sina kunder inlämning av plagg för försäljning.

Många satte sitt hopp till klimatmötet i Köpenhamn och president Barack Obama. Det är en lång bit kvar att vandra och mycket kvar att göra, men för att kunna förändra måste viljan för handling finnas. Den anser jag finns mer än någonsin, trots att kritiska röster höjts om överdrifter och statistikfusk. Fler väljer att se om sitt hus och sina vanor. Fler har lagt om sin konsumtion och sina val i vardagen.

Jag ser fram emot ett 2010 med nya gröna innovationer, initiativ och fler gröna företagare. Nästa år kommer vi självklart att fortsätta skriva om hur du kan göra det lättare och roligare att leva ett grönare liv. Skriv gärna till oss och berätta vad du vill läsa mer om 2010.

Ett Gott Grönt År 2010!


Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy