Annons
Annons
Aktuellt / Veckans bloggare / Veckans bloggare - Ekonördarna på Lyckobacken

Veckans bloggare - Ekonördarna på Lyckobacken

Veckans bloggare - Ekonördarna på LyckobackenVeckans bloggare - Ekonördarna på Lyckobacken
Ekonördarna på Lyckobacken

Två av tre kvinnor läser en blogg varje dag. I LivingGreens nya artikelserie får du möta personen bakom bloggen. Vi intervjuar både gröna och icke gröna. Gemensam nämnare är att de inspirerar, banar väg för nya ideer och utmanar läsarna i stort och smått. Varje vecka möter du en ny person bakom tangenterna. Here we go!

Malin Harju och maken Johan driver en av Sveriges största gröna bloggar. Det började med bloggen Ekoblogg som nu har flyttat in på egen domän och döpts om till "Ekonördarna på Lyckobacken".

Malin Harju är veckans bloggare på LivingGreen.se
Namn:
Malin Harju
Ålder: 29 år
Familj: Maken Johan, 31 år, sonen Leon 2 år och två hundpojkar av rasen whippet.

Bosatt: På Lyckobacken i en by nordväst om kuststaden Örnsköldsvik.

Gör: Bloggar på 50 % och jobbar 100 % som förskollärare på en liten förskola i ett närliggande samhälle.

Bloggar: sedan Januari 2008. Sedan augusti 2010 på egen domän.

Blogg: Lyckobacken

Hur kom du på att börja blogga om er gröna livsstil?
– Vi började göra ganska radikala förändringar gällande vår livsstil och tänkte att det kunde vara kul att blogga

Malins ekofavoriter:

Belliotofflor är eko

om dem. Genom att offentliggöra vårt försök så hade vi på något vis ett ansvar gentemot läsarna att försöka "sköta oss" till det yttersta.
I takt med att bloggen växte så insåg jag att jag genom den får utlopp för min stora hobby och en av de saker jag älskar allra mest; att skriva, så på den vägen har det bara fortsatt. Nu är bloggen ett arbete som jag (och i viss mån Johan) trivs oerhört bra med och vi har inga planer på att lägga av, vi filar snarare på idéer som kan göra att vi expanderar ytterligare!

"Vi omnämner aldrig andra med namn"

Hur har omgivningen (familjen, grannar, arbetskamrater) reagerat på bloggen?
– De är otroligt stolta över det vi åstadkommer genom den och fler och fler låter sig faktiskt inspireras - även om vi inte på något sätt kräver ett ekologiskt förhållningssätt hos dem. Jag tror att det kommit som en chock för de

Driver du en blogg och vill att vi intervjuar dig eller läser du en blogg och du vill veta mer om personen bakom? Maila oss:

redaktion@livinggreen.se

allra närmsta att det blivit så pass stor för att tillhöra en så pass nischad kategori. De äldre förstår inte riktigt vad det innebär med en blogg och vad man gör, men tyclker ändå det är kul med den uppmärksamhet vi erhåller. Många i vår by läser bloggen och tycker det är kul att landsbygden får lite mer uppmärksamhet i media än rapporter om nedläggningar och kraftig utflyttning.
Eftersom vi aldrig omnämner folk med namn eller visar bilder på dem har de heller inte haft anledning att oroa sig för att hamna på bloggen så det tror jag gör att de kan känna sig ännu mer glada över den.

Hur många läsare har ni i snitt?
– Enligt Google Analytics statistik har vi 13 000 unika läsare i månaden och ca. 23 000 sidvisningar i nuläget.

Kan du få bloggstress?
– Jag kunde få det innan vi bytte portal till vår nuvarande. På den förra gick det inte att förinställa inlägg och det kunde bli stressande att man var tvungen att blogga varje dag för att man ville bjuda läsarna på något nytt och spänannande regelbundet.
Med nya portalen finns möjlighet att blogga då tid finns och förinställa publiceringen av inlägg så läsarna serveras flertalet gånger under dagen nya, och förhoppningsvis intressanta och varierande, inlägg även fast vi kanske jobbar eller är på vift någonstans.

"Mina tryfflar är oslagbara"

Vilken är ditt favoritrecept?

– Oj, vilken svår fråga! Hm, mina tryfflar är ganska oslagbara och det receptet efterfrågas ofta. Men även quesadillas med mozzarella, chilli och basilika brukar gå hem hos alla vi bjuder dem på. I somras hittade jag på en slags chokladkräm som dessert och den har också blivit succé. Det är mycket choklad hemma hos oss som ni kanske hör?

Vilken produkt är din favorit i eko-hyllan?
– Jag kan nog inte nämna bara en...som mamma är det så fantastiskt att se hur många som anstränger sig för att göra produkter som våra mirakel mår bra av! Men en stor-favorit är Leons ekologiska tofflor från Bellio eftersom de tänker på miljön i exakt alla led och för att det är tack vare dem som Leon började dra upp sig, stå och gå. Vi ger sådana till alla vi känner som har barn då det vankas födelsedagar! Att de dessutom tillverkas 2 ½ mil söder om Örnsköldsvik är ju underbart! Och då de är helt förbrukade slänger man dem i närmsta kompost så förs de åter till naturen, fantastiskt tycker vi!

"Vi kan bli betydligt många fler, det är jag övertygad om"

Ditt bästa tips hur man blir 10% grönare?

– Fall inte offer för alla tips som kommer från förstå-sig-påare utan se över just er situation! Äter ni mycket bananer och dricker mycket kaffe, byt ut de mot ekologiska och rättvisemärkta alternativ först. Det är viktigare att ta förändringarna i långsam takt så de blir bestående istället för att rusa fram, göra allt på en och samma gång och sedan tappa motivationen efter ett tag.

Sen är det viktigt att prioritera. Många hävdar att eko-mat är för dyrt för att de ska anse sig ha råd med det, men de kan utan att tveka köpa litervis med läsk och flera chips- och godispåsar varje vecka då de helghandlar. Och det är dyrt! Vill man så kan man, i alla fall i de flesta fall. Sen kan man ju såklart läsa bloggen om hur vi gör för att få tips och idéer. Vi är en vanlig barnfamilj som valt att leva lite annorlunda, men kan vi så kan betydligt många fler, det är jag helt övertygad om!

"Det är något speciellt med norrlänska kvinnor"

Har du någon bloggförebild? Ja, det finns många att inspireras av! Men jag måste säga att Underbara Clara är en stor förebild och har även, tack vare bloggandet, kommit att bli en nära vän! Hon lyckas balansera vår gemensamma passion; skrivandet, med yrkesmässig professionalitet och dela med sig av sig själv till läsarna utan att bli alltför personlig. Sedan är hon en lika tvättäkta Norrlänning som jag själv och ni ska veta att det är något speciellt med Norrländska kvinnor! ;) Clara brinner också för ekologi, närproducerat och mat lagad från grunden utan tillsatser så vi har mycket att diskutera då vi ses.

Av: Edit Künstlicher

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy