Annons
Annons
Aktuellt / Veckans bloggare / EcoMuffin: "Jag behövde ändra min livsstil"

EcoMuffin: "Jag behövde ändra min livsstil"

EcomuffinEcoMuffin
EcoMuffin:

"Jag behövde ändra min livsstil"

I LivingGreens nya artikelserie får du möta personen bakom bloggen.

Vi intervjuar både gröna och icke gröna. Gemensam nämnare är att de inspirerar, banar väg för nya ideer och utmanar läsarna i stort och smått.

Varje vecka möter du en ny person bakom tangenterna.

Förra veckan:
Econördarna på Lyckobacken

Veronyca, eller Vera som hon kallar sig är en ganska ny stjärna på blogghimlen. Hon skriver personligt om sin kamp att acceptera sin diabtes och sin barnlöshet. Vi ville veta lite mer om hennes drivkraft bakom bloggen EcoMuffin.

Hur länge har du bloggat?

Vera alias Ecomuffin med kattNamn: Veronyca (kallas Vera)
Ålder: 37 år
Familj: Livspartner Tommy som delar mitt intresse för det gröna, och vi delar livsrum med två katter vid namn Zombelyeon & Doris Day.

Bosatt: I en lägenhet på Hisingen, Göteborg, men drömmer om vårt ”hus på landet”.

Gör: Jobbar med utsatta tonårstjejer på HVB-hem och bloggar

Blogg: EcoMuffin

– Jag har faktiskt bloggat till och från på senare år, men aldrig fastnat förrän nu. EcoMuffin har funnits sedan april 2010, så det är inte speciellt länge. Från början var det meningen som en "vanlig blogg", men sedan så blev den mer och mer ekologisk inriktad, och nu handlar det mesta om det ekologiska även om den nuddar vid fler ämnen.

Veras tips för rengöringsmedel:

Med såpa, ättika och citron så kan man få en renare och finare hem utan kemikalier. Och det doftar fantastiskt!

Ett exempel är när du har stopp i avloppen, så häller du en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll sedan långsamt på en kopp ättika. Du får se upp för det skummar och fräser! Efter cirka 15-20 minuter så häller du på en kopp kokande vatten.

Om du vill ha fler tips, så läs bloggen.


Varför startade du en blogg?
– Jag började blogga för att jag behövde ändra min livsstil då jag kände den inte höll längre, och ville visa upp för mig själv och andra att det faktiskt går. Sedan så känner jag och min sambo ett ansvar för vår miljö och även vad vi stoppar i oss och vad vi smörjer in oss med, och hur det påverkar både människan, djuren och naturen. Det är dags att reagera och agera, och det är vi människor som har ansvaret - "Vi måste värna om jorden, så den vill ha kvar oss människor här".

Nu känns det så oerhört inspirerande att lära sig mer, och även inspirera och bli inspirerad av andra. Det är som ringar på vattnet, och jag hoppas ringarna sprider sig snabbt

"Jag ville ha ett sött namn på bloggen"

Vad bloggar du om?
– Det blir mycket ekologiska recensioner av produkter, råvaror och skönhetsvård eftersom jag brinner väldigt mycket för det.

Jag skriver även om andlighet, second hand, jämställdhet, diabetes, livet, barnlöshet, recept, drömmen om huset, inspiration, och att leva mer nära naturen.
Min sambo Tommy och även andra vänner har gjort gästrecensioner, eftersom jag inte har all kunskap själv, och för att få ett bredare perspektiv.

Vad innebär namnet EcoMuffin?
– Ingenting egentligen. Jag döpte min blogg från början till Hallonmuffin (ville ha något sött namn), och sedan så blev bloggen mer och mer inriktad på det ekologiska, och då döpte jag den till EcoMuffin, eftersom det låg nära till hands. Jag hade nog antagligen valt ett annat namn, om jag startat den idag. Men nu börjar jag vänja mig vid det namnet.

"Jag är väldigt intresserad av Rawfood, det är bra för min diabetes"


Kan du få bloggstress?
– Mjo, det händer allt. Jag känner ju att jag vill prestera något som mina läsare vill läsa och tycka är intressant - men jag har lärt mig hitta balansen delvis, och tycker det är mer kul, än krävande.

Sedan är det en teknik att hitta på, och skriva ett inlägg på så kort tid som möjligt. Ibland spottar man ut inlägg och ibland går det mer trögt. Men har jag inget inlägg en dag, så är det inte hela världen. Jag tror det är viktigt att det är himla roligt istället för himla krävande!

Hur kommer det sig att du har ett “drömhus”?
–Jag och min sambo har en längtan efter att leva billigare och mer i samspel med naturen. Att inte behöva arbeta ihjäl oss, utan leva mer av det naturen bjuder på. Att sänka takten - att få tid att njuta, och där djuren kan leva mer fritt än instängda i en lägenhet. Jag vill inte ångra mig senare i livet och tänka att jag borde jobbat mindre, och njutit mer.

Vad prioriterar du när du handlar mat?
–Vi handlar nästan bara ekologisk mat. Vi har även en ekolåda som kommer varje vecka med ekologisk frukt, grönsaker och bröd. Vi försöker också på grund av min diabetes äta en mindre kolhydratfattig kost. Jag är även väldigt intresserad av rawfood.

Rawfood har aldrig tillsatt socker utan får sin sötma från frukt, agavesirap eller annan naturlig sötma, vilket är ett bra alternativ till diabetiker och många andra som inte vill ha extra tillsatt socker i sin mat. För det finns socker i det mesta numera tyvärr!

Vad säger dina nära och kära om att du bloggar? Släkt, vänner och grannar?
–Jag tror många är stolta över vad jag gör och en del kanske tycker jag är lite väl energisk när det handlar om ekologi. Men det är min livsstil och det liv jag valt att följa och det som får mig att må bra.

Jag har börjat få många mail av människor som följer min blogg, och tycker jag inspirerar dem till ett grönare liv. Det gör mig så himla stolt, och det får mig att bli ännu mer engagerad.
Jag har lovat att när mitt hjärta inte är med längre i det jag gör och skriver, då så ska jag sluta med bloggen.

"Vi byter saker med vänner och bekanta"

Har du träffat nya vänner via ditt bloggande som du inte skulle träffat annars?
–Jag har inte träffat så många i verkligheten än. Men jag följer ju andra ekobloggar och har en hel del favoriter som man skulle vilja träffa. Sedan har jag genom intervjuer träffat människor som driver företag och etablerat kontakter på ekomarknaden, vilket är väldigt spännande också.

Vilken är din favorit i ekohyllan?
–Oj, vad svårt. Men när det gäller skönhetsvård så är det ekologiska oljor och serum, och när det handlar om mat så är det helt klart ekologiska ägg, frukter och mjölk. Sedan är tvättnötter en riktig höjdare! Vi har tvättat våra kläder med tvättnötter i ca ½ år och är oerhört nöjda.

Vad satsar du på i din vardag för att leva grönare?
–Vi sopsorterar, vi tvättar med tvättnötter, vi städar med såpa, citron och ättika, vi äter ekologiskt och vegetariskt så mycket det går, vi använder ekologisk skönhetsvård, vi försöker spara på el genom att släcka lampor i de rum vi inte är i på kvällarna, vi handlar mycket på second hand såsom möbler, kläder och andra attiraljer. Vi byter även saker med mina vänner och bekanta.

Vilket är ditt bästa gröna skönhetstips?
–Att göra sina egna skönhetsprodukter. Vi har oändliga möjligheter i vårt kylskåp och skafferi utan att veta om det! Det är bara att gräva fram och prova sig fram. Oljor är en bra grund (ex. olivolja). Ett enkelt tips är att ex. blanda 1-2 msk smör med 1 banan, och sedan använda som hand eller ansiktsmask, eller lägga olivolja i topparna som hårinpackning. Använd er fantasi!

Vilket är ditt bästa bloggtips?
Jag försöker ha en lite ”ovanligare design” när det gäller färg. Det förväntas gärna att ekologiska bloggar är stilrent vita eller vara grönfärgade på något sätt. Jag önskar designen på exempelvis skönhetsvård skulle bli mer rolig och förmedla ett färgglatt budskap istället för att vara fruktansvärt tråkiga. Grönt är ju skönt! Grönt är levande! Grönt är vår framtid!

Av: Edit Künstlicher

Foto: EcoMuffin

Kommentarer (1)Add Comment
Roligt!!
Så roligt att läsa lite mer om gulliga Vera
0
Skrivet av Gabriela, december 06, 2010

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar