Annons
Annons
Aktuellt / Veckans bloggare / Veckans bloggare: Catarina Hurtig

Veckans bloggare: Catarina Hurtig

Catarina Hurtig med HKH Victoria i Kosovo Foto: Charles HammarstenCatarina Hurtig och HKH Victoria i Kosovo Foto: Charles Hammarsten
Catarina Hurtig:

"Kungen är manisk i sitt sopsorterande"

Catarina Hurtig intervju på LivingGreen

Namn: Anna Catarina Helena Hurtig
Ålder: 35 år
Bosatt: Östermalm
Familj: Sonen Nicholas.
Blogg: Ladylike.se

Omslag HKH Victoria av Catarina Hurtig

Catarina är aktuell med: Boken "HKH Victoria – ett personligt porträtt" (Norstedts), som handlar om Catarinas tio år som hovreporter.

Hennes namn och ansikte förknippas med glamour och kungliheter. Catarina Hurtig har under mer än tio år gett svenska folket en personligare bild av det svenska kungahuset. Hon har gett ut flera böcker på samma tema och driver en välbesökt blogg om sitt glamourösa liv.

Catarinas liv har inte bara varit präglat av det rosa skimmer hon beskriver i dag. Catarina har gått igenom en svår offentlig skilsmässa och en vårdnadstvist. Den här veckan är det dags att ställa en bloggande hovreporter mot väggen.

Catarina, du är en av våra mest kända hovreportrar. Vad var det som gjorde att du valde göra karriär genom att skriva om kungligheter?
– Det var en ren och skär slump. Jag gick på Journalisthögskolan och jobbade extra på Expressen när jag såg en annons där Den Kungliga Veckotidningen sökte en reporter. Mina kursare varnade mig och sa ”Du kan inte ta jobbet på Svensk Damtidning,  det kommer förstöra hela din karriär!”. Men riktigt så blev det ju inte! Hittills har jag haft ett eget teveprogram i Kanal 5 och skrivit tre böcker, varav den första är översatt till nio språk, nu senast estniska och ryska. Totalt har mina böcker sålt i hundratusentals exemplar över världen.

"I stan cyklar jag, sommar som vinter"

Hur miljömedveten är du i din vardag?
– Jag är jättebra på att panta eftersom min femårige son älskar det. Vi skänker alltid pengarna till välgörenhet och han vet att han hjälper barn i andra länder genom att trycka på den gula knappen.

–I stan cyklar jag, sommar som vinter. Ulf Adelsohn kom alltid till vimmelfesterna på cykel och lärde mig detta miljödrag. Ser man en blondin i klänning och högklackat på cykel på Östermalm så är det jag! Jag parkerar alltid utanför Noppe för då vet jag att alla medlemmar och mina vänner på Teatergrillen och Collage känner igen min cykel och hojtar till om någon försöker sno den!

 

"Tyvärr blir det en del Riviera-resor"

Vad kan du bli bättre på?
– Att flyga mindre. Tyvärr blir det en hel del Rivieraresor… Det är klart att om jag ägde en Ferrari skulle jag kunna göra som kungaparet och köra ner ibland. Det har förstås hänt att jag suttit bredvid en stilig kavaljer i passagerarsätet dit ner, som en drottning i en riktigt snabb bil. Men de är ju inte heller så miljövänliga och oftast blir det flyg.

Vilken är din favoritprodukt i ekohyllan?
– Jag och min son bakar sockerkaka och eget bröd på ekologiskt smör och ekologiskt mjöl och ekologisk mjölk och ekologiska ägg från frigående höns. Så jag säger något av det!

Vilken typ av handlare är du?

a)    Jagar kalorier

b)    Jagar e-nummer

c)    Jagar priser

d)    Ingen. (i så fall vad hamnar i din korg?)

– Kalorier bryr jag mig inte om och e-nummer vet jag inte ens riktigt vad det är? Priser finns inga låga på Östermalm i alla fall. Jag är en sån som ammar mina barn i två år och jagar standardmjölk och smör och riktig grädde av omtanke om min son. Vi har bara ett förbud och det är mot lightprodukter av alla slag som jag är övertygad om gör en fet och trött och sjuk.

Vad skulle kungahuset kunna göra så att fler får upp ögonen för ett grönare sätt att leva?

–De är ju redan nu bra förebilder. Men de skulle kunna göra ännu mer genom att tala om detta i en intervju med exempelvis mig. Ska kolla detta! Kungen är manisk i sitt sopsorterande på Drottningholm och var tidig med det.

Jag minns hans besvikelse när han upptäckte att allt på den tiden ändå hamnade på samma plats på soptippen. Samma upplevelse hade jag under min två veckor långa karriär i studiesyfte på McDonald's. Vi hade just börjat lära gästerna sopsortering,  men den stora hemlisen internt var att det ännu inte fanns något system för fortsatt separat hantering. Jag hoppas att det är annorlunda nu.

Äger du en cykel?
– Jag är stolt ägare till en svensk stadig sak med det rojalistiska namnet Monark. Jag köpte den begagnad av en dam i Kalmar som med ålderns rätt slutat cykla. Jag ska stripa upp den med min företagslogo Ladylike men det har inte blivit av ännu.

 

Catarina Hurtig intervjuar HKH Victoria i egypten
Catarina Hurtig intervjuar HKH Victoria i Egypten

Gudrun Schyman har sagt i en intervju att ”Bilen är en potenssymbol”. Tycker du att bilåkandet hör männen till?
– Jag föder barn naturligt och profylaxandandes precis som Gudrun efter att ha sett hennes förlossningsfilm och om hon menar att kvinnor efter denna bedrift inte har samma behov av att hävda sig som män ofta gör med sina vräkiga bilar så håller jag med. Men jag delar inte hennes åsikter politiskt och älskar själv att köra snygga och snabba bilar. Den som såg mig på Connoisseurs motordag på Rosersberg vet vad jag menar!

"Jag vill inte vara utan min parfym"

Varför tror du att fler kvinnor åker kollektivt än just män?

–Det beror nog mer på ett negativt än ett positivt val,  på att kvinnor bundna i äktenskap med en bil tvingas acceptera att gubben tar bilen. Och på att singelkvinnor inte har lika hög lön som singelmän och därför inte kan unna sig lyxen att vara bilburna i samma utsträckning.

Men det är ju bra för miljön. I Stockholm räknas alla barnvagnsmammor in som åker buss gratis. Det är en fantastiskt lyxig och miljövänlig förmån. Man borde ta bort alla interners förmåner i morgon dag och använda de pengarna till att göra hela landets kollektivtrafik gratis.

Vad kan du inte tänka dig att avstå ifrån trots att du vet att det är en miljöbov?

– Parfym. Den enda gång jag avstått från all form av kosmetik och parfym och hårspray och deodorant är när jag deltog i TV4:s ”Kändisdjungeln”. Vi var ett med naturen och det var en upplevelse men när jag kom ut och öppnade min resväska och kände doften av mitt vanliga liv välla över mig fick jag tårar i ögonen för jag saknat den så. Å andra sidan finns det ingen ljuvligare doft än den helt naturliga av ens alldeles nyfödda bebis.

 

catarinahurtig_hkhvictoria.etiopien_charleshammarsten_520.1.print
hkh-albert--catarina-hurtig_520
hkh-victoria-bildsida-2-foto-catarina-hurtig-ladylike.se
hkh-victoria-bildsida-5-foto-catarina-hurtig-ladylike.se
hkh-victoria-bildsida-6-foto-catarina-hurtig-ladylike-ab
hkh-victoria-bildsida-7-foto-catarina-hurtig-ladylike.se
hmqueensilvia_catarina_hurtiginbrunei_520
1/7 
start stop bwd fwd

Bilder från Catarinas karriär som hovreporter och bilder ur hennes senaste bok HKH Victoria

 

Hur tror du att vi skulle kunna få 90% av konsumenterna att bli 10% grönare?
– Jag såg ett underbart brittiskt program om hur man odlade grönsaker på allmänna platser i städerna, som alla fick skörda av och som alla skötte om. Morötter och salladskål vid busshållplatsen och äppelträd och hallonbuskar i lekparken och tomatplantor och vinbärsbuskar i stadsparken. Det vill jag införa här. Vi kan börja utanför mig på Östermalm. Det kostar just ingenting eftersom sol och vatten är gratis. En underbar idé.

 

Av: Edit Künstlicher
Foto: Charles Hammarsten/Privata/Nordstedts förlag/Jennifer Nemie

Alla bilder är publicerade i samråd med Catarina Hurtig.

Kommentarer (1)Add Comment
Catarina Hurtig!
Hon är alltid slagfärdig och formulerar sig helt i min smak.

B. Nilsson!
0
Skrivet av B. Nilsson, september 24, 2017

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy