Annons
Annons
Aktuellt / Veckans bloggare / Veckans bloggare: "Nokia är bra mycket grönare än Apple"

Veckans bloggare: "Nokia är bra mycket grönare än Apple"

Rik och God Nina HedlundRik och God Nina Hedlund
"Nokia är grönare än Apple"

Namn: Nina Hedlund
Ålder: 52
Familj: Tre barn, sex marsvin
Bosatt: Älvnäs, Ekerö
Gör: Skriver

Aktuell med: Artiklar på gång i Aktiespararen, Djurens Rätt och Modern Psykologi,där jag också är nybliven frilansande bokredaktör, som ska nosa upp det senaste och det klokaste inom psykologi och hjärnforskning.

Blogg: Rik och god

Nina Hedlund är inte vad du skulle förvänta dig bakom tangentbordet till en aktieblogg. Hon drivs av att få bloggläsarna att inse makten i att lägga pengar i "goda bolag". Hon bloggar om hållbara aktier och älskar det. LivingGreen stämde träff med en av de få gröna aktiebloggarna och tog hennes på pulsen.

DIn blogg tar upp ämnet pengar och hur man tjänar pengar på ett rättvist och grönt sätt. Hur kom du på tanken att starta en blogg om just pengar/ekonomi?
- Det finns massor av börsbloggar och massor av miljöbloggar, men jag tyckte det saknades en kombination: en börsblogg om hållbara investeringar - när det gäller miljö, såväl som människorätt och djurrätt.

"Jag är verkligen en amatör"

Ninas favoritbloggar

- Bland börsbloggar, de långsiktiga och skickliga privatbloggarna: Finansmamman
4020

Stockman

Bland veganbloggar den lyxiga Clohe som vunnit en cupcaketävling med sina veganska cupcakes och som alltid bjuder på smarriga recept, www.chefchloe.com

Jag har alltid brytt mig om miljöfrågor. Och jag tycker att aktier är roligt och vill lära mig mer i dialog med andra människor! Men OBS! Jag är verkligen amatör och kan inte ge råd om enskilda aktier till andra. Ibland gör jag bra affärer, ibland usla!

- Jag jobbade tidigare under många år som chefredaktör på facktidningen Personal&Ledarskap och då skrev jag mycket om hur företags leds och hur ledarskap kan kopplas till ekonomiskt resultat. Nu skriver jag en del om ekonomisk psykologi/beteendeekonomi - otroligt spännande område!

Vad kan man göra för att få pengar att växa grönare?
- Att själv ta kontroll över sina investeringar och köpa aktier i enskilda bolag som man tycker sköter sig bra i stället för att låta någon annan,- banken eller fondförvaltaren - bestämma. Här finns en enorm outnyttjad grön konsumentmakt!!!

Det är lätt att investera i miljöfonder, men inte så lätt att tjäna pengar där. Många fonder och enskilda aktier inom miljöområdet har gått riktigt uselt. Själv köpte jag aktier i fina danska vindkraftbolaget Vestas i våras och det har - hittills -gått bedrövligt dåligt.

Jag tror att man också ska titta på andra områden än just miljöteknik som lätt kan bli ett förstahandsval för gröna investeringar. Om du inte är jätteduktig på aktiehandel och har tid att följa bolag och börsen dagligdags - titta på stabila storbolag som ligger högt på listorna över hållbara företag.

"Ibland gör jag bra affärer, ibland urusla"

Vilket är det största misstaget folk gör med sin ekonomi idag?
- Kanske att inte lägga tid på att lära sig mer om olika investeringsformer. Och att lyssna för mycket på reklam från banker och fonder. Och att konsumera för mycket onödigt skräp, förstås...billiga grejor som går sönder med detsamma.

Har du något tips på ett företag som genomgripande har ett ekonomiskt grönt tänk?
- Det finns många fina företag utanför börsen, som svenska Klättermusen och kanadensiska Patagonia inom sportkläder och mängder av små miljö- människo- och djurvänliga företag inom kosmetik, till exempel tyska Weleda, och mode, till exempel svenska D.E.M.

När det gäller hållbara storföretag på börsen kan man titta på Veckans Affärers kartläggningar, som visar att till exempel SKF är ett företag som jobbar mycket seriöst med hållbarhet i alla led. Greenpeace gör bra kartläggningar av elektronikföretag. Den senaste visade till exempel att Nokia är bra mycket grönare än Apple.

Vad gör du i din vardag generellt för att leva grönare?

- Är vegan, konsumerar inte så mycket, köper inte böcker utan lånar allt på bibblan, handlar mest vintagekläder och ekologiskt icke djurtestat smink och hårprodukter, har inte bil, köper grön el. Tränar mycket för att förbli frisk, gillar naturnära sporter och har just nu nöjet att få lära mig att paddla kajak.

Vilken ekologisk produkt vill du inte vara utan?

-Weledas rosenolja för ansiktet. Den doftar underbart och gör huden mjuk.

Vilken ICKE grön produkt vill du inte vara utan?

- Massor av icke-ekologiska billiga frukter från torget eller Lidl. Jag älskar jättestora fruktsallader med bananer, apelsiner, druvor, ananas och massor av nötter och kokos. Jag skulle gärna VILJA köpa enbart ekofrukter, men tyvärr är de ju fortfarande så extremt mycket dyrare.

Du skriver att du är entreprenör, vad jobbar du med idag?
- Jag är frilansande skribent och redaktör som också gillar att ta bilder. Just nu har jag inte något startkapital för att starta någon ny spännande verksamhet, men kanske en vacker dag...

Av: Edit Künstlicher
Foto:  Privata

Kommentarer (8)Add Comment
NinaHedlund
Hej!

Ang. Intervjun av Nina Hedlund,
Hon säger ; " Massor av icke-ekologiska billiga frukter från torget eller Lidl."

Skrivel?

Varför vilja äta icke ekologiska frukter bara för att dom är billiga ??
Reklam för Lidl??

Besprutade frukter är inte nyttiga varken för människan eller naturen!

Hellre liten mängd ekologiskt än massor av icke ekologiskt!

Hälsningar fr.Naturvän0
Skrivet av Seija Haasmark, oktober 28, 2010
erkänner
Ja du har självklart rätt. Lite ekofrukt är förstås bättre än mycket besprutad. Men ingen är perfekt och jag tänkte att jag skulle svara ärligt på frågan. Lite svårt att hitta något gott som ersätter importfrukter på vintern tycker jag, kanske något att fortsätta tråden med..jag lägger iallafall alla mina äpplen från trädgården i källaren för att spara, om alla gjorde det i stället för att låta dem ruttna på marken kanske vi kunde minska importen av besprutade äpplen på vintrarna...
Nina
0
Skrivet av NIna som erkänner fel, oktober 28, 2010
Fruktsallad
Här kommer recept på eko fruktsallad du kan äta mycket av: Svenska ekoäpplen, gärna Aroma, frysta Krav blåbär(eller självplockade), eko bananer, självplockade björnbär och till det ekovaniljyogurt eller eko keso
0
Skrivet av Eva U, oktober 28, 2010
...
det ska jag testa! minus yoghurt/keso för jag är vegan, men det finns goda veganalternativ - dock kan man inte alltid hitta den perfekta varan som är såväl vegan som eko och krav....
0
Skrivet av NIna som erkänner fel, oktober 28, 2010
Grattis Nina
Roligt att läsa Nina, skall ta med dina synpunkter till " min" aktieklubb. Dessutom är du grym på vegomat och gott kaffe.
0
Skrivet av Anita, oktober 28, 2010
eko-vegan
Tack tack, ja jag glömde berätta i artikeln att jag har haft grönt kafé en tid, det var roligt! Nu shoppar jag gärna loss på Sattva naturbageri, där finns det smarriga saker som är både vegan och eko!
0
Skrivet av NIna som erkänner fel, oktober 29, 2010
Det var mycket sagt Nina!
Vad kan man göra för att få pengar att växa grönare?
- Att själv ta kontroll över sina investeringar och köpa aktier i enskilda bolag som man tycker sköter sig bra i stället för att låta någon annan,- banken eller fondförvaltaren - bestämma. Här finns en enorm outnyttjad grön konsumentmakt!!!
Det var mycket sagt Nina!

mvh
Geo.
0
Skrivet av Geo, oktober 29, 2010
...
Tack George! Då tipsar jag här om din nylanserade börsdata.se, vilket jobb du har gjort för att få krångliga ekonomiska grejor lättöverskådliga!!!
0
Skrivet av NIna som erkänner fel, oktober 30, 2010

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy