Annons
Annons
Aktuellt / Veckans bloggare / Dottern fick Ekostil på gröna tankar

Dottern fick Ekostil på gröna tankar

Ecostil_tomte
Dottern fick henne på gröna tankar

Ecostil_tomte

Veckans bloggare är Tanja Dyredand, som tack vare dotterns skoluppgift där man skulle intervjua familjen om deras miljöengagemang insåg att hon levde i en miljö- katastrof. Idag har hon sedan juni 2009 levt miljövänligt och insett hur bra hon mår och har inga planer på att sluta.

Hur kom det sig att du började blogga?

tanjacloseup-150x150

Namn: Tanja Dyredand

Bor: i villa i Älvsjö utanför Stockholm

Ålder: 37

Familj: Man Joakim Dyredand, dotter Olivia, 10 år och en liten Chihuahua/
Dvärgpinscher Coco Chanel


Gör:
Ekobloggare, frilansjournalist och projektledare kommunikationsbyrå.

Favoriter på ekohyllan: Acquizhen, Weleda, Madara Cosmetics, Kung Markatta, Hermans Ekohandel, vintageprylar, Erica Laurell, Spirit of Maya och Kuyichi Jeans.

Blogg: ekostil.se

– Jag startade ett ideellt miljöprojekt med att försöka leva så ekologiskt som möjligt under ett år och så blogga om det. Samtidigt ville jag inte ändra hela min personlighet, utan ville fortsätta vara så där glamourös och glittrig som jag är. Jag har tidigare levt som en total miljömarodör, därför var den utmaningen extra spännande att se om det över huvudtaget gick.  All eventuell vinst från annonsörer, föreläsningar och inspirationstemadagar har jag skänkt till svenska miljöprojekt.

Hur länge har du bloggat?
– Jag startade 4 juni 2009 med projektet som skulle pågå under ett år, dvs avslutas den 4 juni 2010, men nu när jag väl sett hur smidigt det är att leva miljövänligt och hur bra jag mår så tänker jag inte sluta.

Vad bloggar du om?
– Om allt i min vardag. Jag jobbar som frilansjournalist och på lanseringar och röda mattanvisningar och träffar spännande personer att intervjua, sedan om min familj, vårt nyinköpta hus och om vår hund Coco Chanel.

Hur många läsare har du i snitt?
– Det varierar med allt från några hundra till flera tusen beroende på vad jag gjort eller skrivit om.

Har du någon bloggförebild?
– Jag älskar fotobloggar, där jag får mycket inspiration, exempelvis Anna Malmberg på Elle.

När och hur kom du på att du skulle leva ekologiskt under ett år?
– Tack vare min dotter faktiskt, som hade en skoluppgift där de skulle intervjua familjen om vårt miljöengagemang. Det slutade med att hon vägrade gå till skolan då jag levde totalt katastrofalt. Det blev en ögonöppnare och efter det bestämde jag mig för att testa om det gick – att leva eko men också glamouröst på samma gång.

Vad säger din familj om att leva ekologisk under ett år?
– Min man är motorjournalist så vi har en hel del galna diskussioner och vi har båda ett medelhavstemprament  (skratt). Men det är klart att min man också börjat tänka efter mer och mer och min dotter är superglad förstås.

Vad är det svåraste att avstå som inte är ekologiskt?
– Det är att bryta invanda konsumtions- och köpmönster, helt klart. Ni vet, när man blir sugen på något att stå emot att direkt gå och köpa det, utan först tänka efter 1. behöver jag detta 2. finns ett miljövänligare alternativ . När man väl fått fatt på det går mycket av sig själv faktiskt. Fast jag saknar så klart att tok-shoppa Louboutin-skor, MiuMiuväskor och exempelvis godiset Polly som vägrar finnas ett eko alternativ till!

Vad är målet med året?
– Inspirera så många som möjligt att göra fler gröna val i sin vardag. Att fler ska tänka när de vaknar på morgonen, vad kan jag göra för miljön idag!

Vilket är ditt tips till någon som vill börja leva mer ekologiskt?
– Försök bryta invanda mönster och tänk efter om det finns ett miljövänligare alternativ.

Hur firar du en grön jul?
– Oj, allt vi gör är grönt. Vi pyntar med vintage-prylar eller med hjälp av kottar, kvistar och dylikt från naturen. Vi lagar egen julmat, precis så mycket som det kommer att gå ut så att man sparar på energi vid tillagning. Jag äter inget kött, dock gör min man och dotter det så de har ekologisk julskinka från gård utanför Rimbo. Vi har bakat med miljövänliga ingredienser, satsar på ekologiskt julgodis, must och glögg, vin och snaps (finns urgoda!)

Vi har antingen tillverkat våra julklappar i form av inlagd sill, äpplemos etc eller så har vi skänkt pengar till välgörenhet och ger bort upplevelser! Och så njuter vi av julen hemma, i huset med mängder av miljöcertifierade ljus och LED-girlanger!

Av: Madeleine Karlsson

Kommentarer (1)Add Comment
kul!
Vilken bra artikel det blev av intervjun!
Kram Tanja
0
Skrivet av Tanja, januari 13, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy