Annons
Annons
Aktuellt / Veckans bloggare / Frida Ramstedt: "Man ska köpa inredning som man köper årgångsviner"

Frida Ramstedt: "Man ska köpa inredning som man köper årgångsviner"

trendenser_huvudbild_520trendenser_huvudbild_340Frida Ramstedt: "Köp inredning som du köper årgångsviner"

Namn: Frida Ramstedt
Ålder: 32
Familj: Gift med Niklas. Mamma, pappa och lillasyster i Umeå. Svärföräldrar i Kungsbacka.
Bosatt: Göteborg
Gör: Skribent och föreläsare inom inredning, trender och sociala medier. Driver bloggen trendenser.se på heltid.

Favorit på ekohyllan

"Det är helt omöjligt att välja en favorit"

  • Bregotts ekologiska smör
  • Björnekullas citrusmarmelad
  • Vilmas knäcke
  • Saltå Kvarn och Renée Voltaire för deras fantastiska förpackningar

vilmas-160

Två av tre kvinnor läser en blogg varje dag. I LivingGreens artikelserie får du möta personen bakom bloggen. Vi intervjuar både gröna och icke gröna. Gemensam nämnare är att de inspirerar, banar väg för nya ideer och utmanar läsarna i stort och smått.

Läs även våra tidigare intervjuer med bloggare:

Frida Ramstedt driver bloggen Trendenser.se, en av Sveriges äldsta och största inredningsbloggar som startades 2005. LivingGreen har pratat med Frida om bloggande, trender och såklart grön inredning.

Vad bloggar du om?
- Jag skriver uteslutande om inredning och design. Trendenser.se är ingen privat dagboksblogg, även om det såklart blir en del personliga åsikter och glimtar från min vardag emellan inspirationsbilderna och nyhetstipsen. Men fokus ligger på att inspirera den som är intresserad av inredning.

Varför bloggar du?
- Syftet med mitt bloggande har förändrats allt eftersom åren gått. När jag startade bloggen var det dagliga skrivandet ett sätt för mig att lära mig mer om branschen och ett försök att konkretisera mitt inredningsintresse när jag pluggade sista året på civilekonomprogrammet. Jag läste marknadsföring och ville skriva min uppsats på IKEA, så bloggen blev en levande del av mitt CV.

Det knepet funkade och jag fick åka till Shanghai och skriva om IKEAs anpassade marknadsföringsstrategi i Kina. När jag sedan fick jobb i reklambranschen, och bland annat arbetade med IKEAs reklam på byrå Forsman & Bodenfors i Göteborg, var det dagliga bloggandet på fritiden ett sätt att fortsätta hålla sig ajour och uppdaterad kring det vi arbetade med - men också ett sätt för mig att marknadsföra mig som anställd. Det var många som frågade mig om råd kring sociala medier och idag försörjer jag mig ju på heltid som bloggare och föreläsare i ämnet.

"Jag handlar med livet som tidshorisont"

Kan du få bloggstress?
- Absolut, det tror jag alla bloggare får till och från. Men jag har hållit på så pass länge nu att jag inte tar det så allvarligt. När jag får skrivkramp tar jag en paus. Ibland räcker det med en kort fika, ibland krävs det en långpromenad, men bara man får lite distans till tankarna som trasslar så brukar det lossna efter ett tag. Sedan tror jag också det är viktigt att inte ta sig själv på så stort allvar. Det är ju ingen som dör om jag inte kommer på något att skriva om en dag.

Vad säger dina nära och kära om att du bloggar?
- Min familj och mina vänner är väldigt uppmuntrande. De har ju sett hur mycket bloggen har gett mig i form av möjligheter, nya kontakter och jobb så de hejar på mig så gott det går. Min svärfar är okrönt ordförande i Trendensers fanclub. Jag har förstått att han aldrig missar en chans att marknadsföra min blogg i bekantskapskretsen (han är till och med bättre än mig på att föra den på tal) och det uppskattar jag såklart väldigt mycket.

"Jag tar tåget istället för flyget, enbart för att det är grönare"

Har du träffat nya vänner via ditt bloggande som du inte skulle träffat annars?
- Ja, jag har träffat otroligt många härliga personligheter tack vare bloggen. Både tjejer och killar, leverantörer och butiksägare, journalister och PR-människor. I våras åkte jag till Milanomässan med en annan bloggare som jag knappt hade pratat med innan, och vi blev vänner för livet. Idag är hon en av mina närmaste tjejkompisar.

Vad satsar du på i din vardag för att leva grönare?
- Jag har ingen bil, jag åker mest kollektivt eller cyklar om jag behöver ta mig någonstans och jag väljer troget X2000 till Stockholm istället för flyget - trots alla förseningar, trasiga korglutningssystem, icke-fungerande internet-uppkopplingar och andra problem som de jämt tycks ha. Men jag har blivit expert på att vända andra kinden till när det kommer till tåget, och det gör jag enbart för att det är grönare. Inget annat.

train-520

Vilket är ditt bästa gröna tips?
- Handla med livet som tidshorisont. Jag tror det dyraste misstaget vi gör, både för miljön och våra egna plånböckers skull, är när vi handlar tillfälliga lösningar eller billiga saker som går sönder snabbt. Se varje köp som en investering, oavsett om det handlar om inredning eller kläder, och lägg hellre några slantar extra på en rejäl sak än på många mindre och mer kortsiktiga alternativ!

Vad prioriterar du när du handlar mat?
- Jag har blivit mer och mer kräsen med åren när det kommer till råvaror och maten jag stoppar i mig. Jag försöker i den mån det går att prioritera produkter som det är säsong för och som är tillverkade i närområdet. Finns det ekologiska alternativ brukar jag välja dem. Jag har ju råd att betala några kronor extra för KRAV-märkta varor och då tycker jag det är min plikt att göra det.

Men, jag är långt ifrån perfekt. Jag älskar lösviktsgodis till exempel, och det innehåller väl fler e-nummer än Sverige har invånare. Och jag är fasligt förtjust i hallon, men så värst många sådana växer det ju inte i Skandinavien under vinterhalvåret.

Ska du på Formex i år?
- Jag ska på Formex, det är en tradition numer. Jag går alltid på pressfrukosten för att lyssna på öppningsföreläsningen och mingla med de andra journalisterna och bloggarna, och så går jag alltid ett varv i lokalerna och summerar mina intryck till läsarna. Med åren har det blivit mindre redovisande och mer filtrerande av "Best of" karaktär. Men i början var jag ju också nästan helt ensam om att bevaka mässan - så då var det viktigt att ge en bred bild. Idag är det flera hundratals bloggare på plats, som fotar tusentals bilder, så då fokuserar jag mer på att tipsa om vårens nyheter utifrån min egen personliga smak.

Letar du efter något speciellt?
- Jag letar efter det som känns nytt och spännande utan att vara konstlat. Det finns så många hitte-på-produkter numera, så det gäller att vaska fram de saker man verkligen tror att läsarna kommer ha nytta och glädje av och inte bara gå på de saker som leverantörerna vill att man ska skriva om. Det finns ju tyvärr exempel på företag som tar fram saker bara för att ha eyecatchers på mässan men som kanske aldrig kommer i produktion sen eftersom det blir för få beställningar från butikerna.

Vad letar du efter när det gäller gröna produkter för hemmet?
- Produkter som tillverkats i material som bara blir vackrare med åren. Man ska köpa inredning som man köper årgångsviner. Plast och fanér åldras sällan med värdighet medan exempelvis massivt trä och äkta läder bara blir vackrare med patina under åren som går.

"Jag gillar inte dagens vansinnesshopping"

Vilken är den bästa gröna inredningspryl du äger?
- Mina ekologiska handdukar från Norrgavel. De är tillverkade av ekologisk bomull efter konstens alla regler, av ett svenskt företag som står för långsiktighet och lågmäld lyx och är de bästa handdukar jag någonsin haft. Jag fick dem i julklapp av min svägerska för flera år sedan och de har varit dagliga favoriter här hemma sedan dess. De förgyller mitt liv varje dag och är lika fräscha nu som då.

lampa-520

Hur tror du att trenden går när det gäller grön inredning?
- Jag hoppas på en ökad medvetenhet när det kommer till konsumtion. Jag gillar inte dagens vansinnesshopping och slit-och-släng-tänk. Hela den strukturen kräver ju massproduktion i låglöneländer, hänsynslös förbrukning av jordens resurser samt låga räntor. Det är tre faktorer som inte håller i längden, men tyvärr påverkar våra val i väldigt stor utsträckning idag. Det känns nästan som om vi inte ens tycker det är nödvändigt att tänka långsiktigt längre.

För det gör ju inget om stolen vi köper idag inte är kul eller håller till imorgon, för vi kan köpa en ny snart igen, och till och med ta prylen på avbetalning. Även om det på sikt kostar oss och miljön lika mycket eller till och med mer än att istället köpa en rejäl och lite dyrare grej som håller en hel livstid (som dessutom har samma om inte ett högre andrahandsvärde imorgon än när vi köpte saken i fråga).

Att köpa billigt är i mina ögon att köpa dyrt - i längden. Men visst finns det kedjor som levererar både kvalitet och kvantitet. Jag har en IKEA-soffa och en IKEA-säng och en hel del kuddar från dem också, liksom mindre accessoarer som jag blandar jag med, men försöker ha just det långsiktiga tänkandet kvar som perspektiv på mina beslut.

Av: Johanna Arogén

Bilder: SXC, Frida Ramstedt

Kommentarer (2)Add Comment
Vad för lampa?
Vad är det för flerfärgad lampa som ses i bilden till artikeln?

Mvh
0
Skrivet av Egon, januari 20, 2012
...
Efter lite googlande har jag hittat att lamporna kallas för Jigsaw lamps eller Puzzle lamps. Går lätt att få tag på billigt via t ex Ebay.
0
Skrivet av Egon, januari 20, 2012

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar