Annons
Annons
Aktuellt / Veckans bloggare / Bloggaren Anna Vrede: "Jag har alltid mat på hjärnan"

Bloggaren Anna Vrede: "Jag har alltid mat på hjärnan"

annavrede-520annavrede-340Bloggaren Anna Vrede: "Jag har alltid mat på hjärnan"

Namn: Anna Vrede
Ålder: 23 år
Bor: Umeå
Gör: Jobbar, föreläser om mat och hälsa, yogar, åker skidor, lagar/äter mat, fotograferar och bloggar
Familj: Sambon Niklas och katten Winston
Blogg: Annas gröna kök

Favorit på ekohyllan
Ekologiska ägg och ekokaffe

agg-160
Bild: SXC

"Jag försöker också tänka på att maten gärna får vara närproducerad och säsongsanpassad"

Anna Vrede är dietisten som vill göra grön matrevolution, där ett helhetstänk kring mat och miljö är central. Hon har bloggat länge och flyttar nu in under LivingGreens tak.

Välkommen till LivingGreen! Hur känns det att börja blogga hos oss?
- Tack, det känns jättekul! Idén med LivingGreen är så spännande och jag ser fram emot att vara med och jobba för något så viktigt som en hållbar framtid, klimatfrågor samt vår hälsa och miljö.

Vad kan dina läsare förvänta sig av din blogg?
- De får hänga med mig in i mitt gröna kök där jag hoppas inspirera med recept som har lite extra tanke bakom sig. Det handlar om medvetna val för hälsa och miljö men också för njutning – för mat ska vara gott också! Ofta blir det vegetariska recept som varvas med funderingar och små inblickar i mitt liv som nyutbildad dietist, ung norrlänning, friluftsfantast, trädgårdsnörd, med mera.

"För hållbar konsumtion krävs att maten är bra för både hälsa och miljö"

Kan du berätta mer om "Den gröna matrevolutionen" som du kallar din syn på mat, miljö och hälsa?
- Jag saknar ofta ett helhetstänk när det gäller mat. För att vår konsumtion ska vara hållbar krävs det att maten är bra för både hälsa och miljö. Det känns dock som att det nu händer något i vårt samhälle.

Vi börjar bry oss, vi börjar inse vår makt som konsumenter och vårt intresse för mat och matlagning har nog aldrig varit större. Jag ser hoppfullt på framtiden och hoppas att ”Den gröna matrevolutionen” är här för att stanna.

Hur började ditt intresse för mat?
- Jag tror att det hände i samband med att jag bestämde mig för att äta vegetariskt i tonåren. Då började jag laga egen mat och fick upp ögonen för hur mycket jag kunde göra för min hälsa och mitt välmående om jag valde rätt sorts mat och tränade regelbundet. Jag tror det först var bakning som lockade men sedan blev matlagningen allt roligare när jag upptäckte nya ingredienser och recept.

annavrede2-520

Vad inspirerar dig?
- Jag har alltid mat på hjärnan. Min utbildning handlar om mat, jag älskar att laga mat, jag älskar att äta mat och då särskilt tillsammans med andra, jag är en riktig kokboksnörd, älskar matlagningsprogram och att gå runt i mataffären och bara inspireras av utbudet. Det bästa jag vet är att äta mat ute i naturen vilket ger mig en massa inspiration.

"Det händer något i vårt samhälle nu"

Vad är ditt bästa gröna tips?
- Släng inte maten och minska din köttkonsumtion.

Vilken är din största utmaning i din gröna vardag?
- Jag försöker alltid att minska min konsumtion av onödiga prylar. Mycket av det vi har hemma är köpt på loppisar eller så har vi lånat eller fått det av någon vi känner men vi skulle verkligen kunna anstränga oss mer på det området.

Av: Johanna Arogén

Bilder: Anna Vrede

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy