Annons
Annons
Aktuellt / Veckans bloggare / Matprofilen Gunilla Blixt gästbloggar på LivingGreen under september

Matprofilen Gunilla Blixt gästbloggar på LivingGreen under september

Gunilla Blixt gästblogg LivingGreenGunilla Blixt gästblogg LivingGreenMatprofilen Gunilla Blixt gästbloggar på LivingGreen

Gunilla Blixt
Ålder: 53 år
Yrke: Hälsokock och matjournalist, inriktning resursklok matlagning

Familj:
Make, tre utflugna barn och två barnbarn

Bakgrund:
Kokerska, Poppius-journalist och en bakgrund som matskribent i dags- och veckopress sedan 1994. Att hushålla med våra råvaror och andra resurser har alltid varit en livsstil.
Hemsida: www.gunillablixt.se

Aktuell med: LivingGreens nya gästbloggare>>

Gunillas favorit i ekohyllan:

Urtekram_schampo
Schampoo från ekologiska Urtekram.

Hälsokocken och matjournalisten Gunilla Blixt är en av medverkarna i boken om "Var rädd om maten" som gavs ut i samarbete med Lantmännen förra året. Under september gästbloggar Gunilla om resursklok matlagning här på LivingGreen.

Välkommen som gästbloggare Gunilla! Vad kommer din blogg att innehålla?
– Det vet jag inte, eftersom jag strävar efter att vara dagsaktuell. Den röda tråden i bloggen kommer att vara tips för matlagning på ett sätt som tar tillvara både råvaror och andra resurser på bästa sätt. Jag kommer också att prata en del om förpackningar och nödvändiga tillsatser.

Hur började ditt intresse för grön matlagning?
– Jag är uppväxt med ett resursklokt tänk. Min mormor arbetade som kalaskokerska, hon lagade mat hemma hos folk på större tillställningar. När jag var liten följde jag med henne för att handla och lärde mig tidigt hur bra råvaror ser ut. På den tiden tog man tillvara allt, så för mig är det naturligt att leva med årstidernas växlingar och att inte kasta bort sådant som man kan använda.

"Använd råvarorna när de är som bäst"

Att leva hälsosamt är viktigt för dig, hur gör du i din vardag för att få till detta?
– För att maten ska vara så bra så möjligt tycker jag att det är viktigt att följa säsongernas växlingar. Använd råvarorna när de är som bäst, då är de också som nyttigast. Jag försöker använda så naturliga varor som möjligt, utan onödiga tillsatser. Jag lagar nästan all mat från grunden, men föraktar därför inte bra halvfabrikat.

Vilket är ditt bästa tips för att tänka resurssmart i matbutiken?
– Att köpa de råvaror som har säsong. Och att använda råvarorna i smart ordning när man väl kommer hem med dem. Börja med det som har kortast hållbarhetstid och spara djupfryst till senare i veckan.

Vilket är ditt favoritlivsmedel, och varför?
– Det växlar hela tiden. Jag tycker om nästan allt, men just nu är jag mycket inne på färsk fisk, för det går fort att laga. Och så äter jag mycket bär just nu, eftersom det är säsong.

Du har medverkat i boken ”Var rädd om maten” som innehåller två dagars-recept där man den andra dagen lagar maten utifrån resterna från den första dagen. Vad kan vi göra för att undvika att slänga så mycket mat?
– Det positiva i att vi fått en debatt kring matsvinnet är att det finns väldigt mycket enkla saker vi kan göra för att minska svinnet, bara vi vet hur vi ska bära oss åt. Jag hoppas att den som är intresserad kommer att följa min blogg, så kommer jag med en massa vardagstips.

Av: Jenny Brolin
Foto: Gunilla Blixt

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy