Annons
Annons
Aktuellt / Veckans bloggare / Vegetarianen Karoline Jönsson: "Jag bloggar för att inspirera andra"

Vegetarianen Karoline Jönsson: "Jag bloggar för att inspirera andra"

webbuppl_fotograf_madeleinejonsson-520webbuppl_fotograf_madeleinejonsson-340Vegetarianen Karoline Jönsson bloggar för att inspirera andra

Namn: Karoline Jönsson
Ålder: 24

Familj: Föräldrar, bror och syster

Gör: Matbloggare, grafisk formgivare, illustratör och fotograf

Blogg: gronaskafferiet.se

Aktuell med: Som vinnare av Stora matbloggspriset 2012

Att inspirera andra att följa årstiderna i matlagningen är en av drivkrafterna för matbloggaren Karoline Jönsson, som skriver bloggen ”Det gröna skafferiet”. I hennes blogg hittar du fina matbilder, vegetarisk matinspiration och både klassiska och nytänkade recept.

Bloggen vann Stora Matbloggspriset 2012 med motivationen att den ligger rätt i tiden och för det engagemang som Karoline tar fram hos sina läsare. Vi har fått en pratstund med Karoline om hennes blogg och om grön mat.

Hur började ditt intresse för hållbar matlagning?
– Jag har alltid tilltalats av att leva i harmoni med naturen och för mig är det fantastiskt att kunna plocka delar av min mat i skogarna häromkring och krydda med goda grejer från egna örtagården.

Varför har du valt att blogga om ditt intresse för grön mat?
– Jag ville lära mig mer om gamla tillagningsmetoder som olika sorters konservering – torkning, inläggningar och sylta & safta. Jag började titta mycket i gamla receptsamlingar från 30- och 40-talet och fick upp ögonen för många råvaror jag inte använt tidigare och sedan var det hela igång!

Nu vill jag inspirera andra till att använda sig av naturen, säsongerna och verkligen följa årstiderna. Jag tror att människor överlag behöver få upp ögonen för varifrån maten kommer, att det är levande och växande saker som vi inte ska ta för givet.

Moodpic-520
Foto: Karoline Jönsson

Vad har du fått för respons på din blogg?
– Hittills har responsen enbart varit positiv. Många upplever att de inspireras av fotografierna och recepten som ofta är både klassiska och nytänkande.

Hur kändes det att vinna Stora matbloggspriset?
– Jag blev jättechockad och trodde inte att det var sant förrän ett par dagar senare när jag offentligt tilldelades priset på MittKök-mässan i Göteborg. Då var det otroligt smickrande och kändes helt fantastiskt.

Varje månad belyser du en råvara och efterlyser recept från andra bloggare som innehåller just den råvaran. Vilken råvara har gett mest recept?
– Det här är något helt nytt jag har börjat med och är bara inne på andra månaden/råvaran hittills. Just nu samlar jag in äpplerecept, men framöver hoppas jag också kunna utmana mina läsare emellanåt med lite ovanligare råvaror. Det är alltid kul att testa nytt och jag tror att många ibland kör fast i sina vanliga hjulspår.

Du skriver en del om vegetarisk mat, vilket är ditt bästa tips för den som vill äta mer vegetariskt men inte vet vart den ska börja?
– Håll dig till din vanliga vardagsmat och favoriträtter inledningsvis men modifiera dem så de blir vegetariska. Ugnspannkaka blir gott med t.ex. stekt svamp istället för fläsk och korvrätter kan enkelt bytas ut mot soja- eller qournprodukter.

Leta recept och matinspiration på bloggar eller via andra kanaler, du måste inte uppfinna hjulet själv! Passa också på att äta vegetariskt när du äter ute. Inspireras av den matlagningen, råvarorna och tillagningsmetoder och försök överföra den i ditt egna kök.

Moodpic2
Foto: Karoline Jönsson


Vilket är ditt bästa tips för att tänka hållbart i matbutiken?
– Ekologiska produkter har tyvärr ofta ett lite högre kilopris, men satsa gärna några extra kronor och kompensera kanske istället genom att köpa lite mindre mängd. Vi kan ha en tendens att köpa på oss mer än vi faktiskt behöver och sedan hinner vi ändå inte äta allt. Enorma mängder mat slängs dagligen vilket förstås är jättesynd.

Favoritprodukt i ekohyllan?
– Ägg! Det är sådan enorm skillnad på ekologiska och ickeekologiska när det kommer till just ägg. Som barn hade jag höns hemma som fick gå fritt och äta precis allt möjligt. Deras gulor var så starka i färgen att man kunde baka sockerkakor som nästan var orangea! Så tycker jag att alla höns ska få leva.

Av: Jenny Brolin
Foto: Madeleine Jönsson och Karoline Jönsson

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy