Annons
Annons
Artiklar / Aktuellt

Greenpeace – hjältar förklädda till skogsmullar

GreenPeace-water-580Carro-kronika-GP-340

Greenpeace – hjältar förklädda till skogsmullar

Carro-OhlssonNamn: Caroline Ohlsson
Ålder: 21 år
Familj: Mamma, pappa och två syskon
Bor: Norr om Stockholm

Aktuell som: krönikör och modebloggare på LivingGreen

Blogg: Modebloggen

Det finns en svidande attityd till Greenpeace har jag märkt, inte bara på facebook och andra sociala medier. Även i tidningar beskrivs Greenspeaces aktivister som skogsmullar som muppar runt och demonstrerar. Min egen bild av Greenpeace har varit orättvis, jag har antingen tyckt att de bara gnäller eller att deras aktioner varit meningslösa.

Jag har helt enkelt varit okunnig och oförstående, och måste skylla på min egen omogenhet. Nu kan jag inte skylla på någonting längre. Om jag negligerar Greenpeace är det inte av okunnighet utan av ren idioti.

"Greenpeace räddar mänskligheten från katastrofala misstag"

Har ni sett Batman – the dark knight? Jag ser Greenpeace lite som Batman i just den filmen. Där blir Batman tvungen att ta på sig skulden för brutala mord på poliser. Självklart var det inte Batman som dödade poliserna men han tog på sig skulden för medborgarna i Gotham Citys skull. Varför? Jo, för att som polischefen säger till sin son: ”Because he's the hero Gotham deserves, but not the one it needs right now.” Förstår ni?

Greenpeace räddar mänskligheten från katastrofala misstag, räddar utrotningshotade djur, får oss att uppmärksamma och känna empati för något vi egentligen, rent ut sagt, sk*ter i.

I denna ytliga värld där konsumtion, pengar och individens rätt står över allt annat, kan inte Greenpeace vara hjältar, för att de kämpar mot dessa ideal. Förhoppningen är dock att vi en dag vaknar upp och inser vad de har gjort för oss!

Greenpeace-Stresstest2012-580
Greenpeace genomför sitt "Stresstest" på Sveriges kärnkraftverk

Greenpeace har nyligen försökt få politiker att inse att våra kärnkraftverk är på gränsen till livsfarliga, de har blivit misskötta och väntar på en dödsdom. För att poängtera detta, gjorde de något drastiskt. De äntrade bland annat Ringhals och slog fast för både de svenska medborgarna och våra politiker att det var så lätt att komma in, samtidigt som de fick en chans att göra sina röster hörda.

"Ingen kan göra allt, men Greenpeace gör mycket!"

Tänk om de har rätt? Tänk om vi kan få samma katastrof som Japan hade för inte allt så länge sedan? Barn som föds missbildade, unga kvinnor och män som utvecklar cancer, en natur som tar tusentals år att reparera sig. Är det värt det? Lena Ek, är det värt det? Eller ska vi tacka Greenpeace för att de framhävt detta och spräckt vår illusionsbubbla om trygghet?

Jag vill tacka Greenpeace för allt de gör, för att det ohämmat kämpar för den biologiska mångfalden, för att de stoppar fartyg som vill exploatera olja på känsliga områden, för att de står enade mot politiker och egenintressen, och framför allt fortsätter kämpa trots alla motgångar. Ingen kan göra allt, men Greenpeace gör mycket! Hylla våra dark knights! De gör mer än vad vi, majoriteten, på denna jord gör. Jag är tacksam!

Av: Caroline Ohlsson

Foto: Greenpeace.org

Populära artiklar