Annons
Annons
Återvinna / Återvinn / Freecycle

Freecycle

soffasoffa

Skänk bort - och få saker av andra
Trött på dina gamla grejer? Nu kan du ge bort dem på sajten Freecycle, och själv hitta det du behöver. Och allt är gratis.

Freecycle är nätverket där prylar byter ägare, men inte pengar. Det du inte vill ha, vill någon annan ha. Så enkelt är det. Genom Freecycle kan du ge dina prylar ett andra liv, i stället för att kasta bort dem.

Freecycle startade 2003 i USA av Deron Bead. Han ville bli av med sin säng, men tyckte det var synd att slänga den. I dag finns nätverket i tusentals grupper i över 85 länder. 40 000 nya medlemmar lär tillkomma varje vecka.

Gör så här: Gå med i en lokal grupp och få via en epostlistalista utskick om vilka prylar människor vill ge bort. Regeln är: allt måste vara gratis.

Vad kan man få tag i? Flödet av saker som som nya ägare på sajten är stort och varierat: pizzaugn, dunjacka i perfekt skick,  digital-tv-box, nya bh:ar i poppiga mönster, nytt tangentbordskydd till en MacBook pro. Det finns folk som söker träningscykel, gamla videokameror för att bygga en kroppsburen dator och möbler av olika slag.

Freecycles mission är att förändra världen, en sak i taget. Det verkar fungera. Det finns en stor glädje i att bli av med saker som andra har nytta av. Exempelvis upptäckte Samuel Trygg Freecycle när han surfade runt efter återvinningsbutiker.

– Jag gick med för att jag tycker att det är idiotiskt att bara slänga saker som andra kan ha glädje av. Man kan ju testa att skänka bort innan man slänger, säger han till LivingGreen.

Alla möbler som Samuel har skänkt har funnit nya ägare. Nyligen fick han själv en felfri och stilren spiskåpa som en person skänkte bort eftersom han skulle renovera sitt kök.

Det första Samuel skänkte på Freecycle var några gamla Ikea-garderober. De gick till en man som just hade kommit från en flyktingförläggning. Han hade nu bostad, men inte en enda möbel. De plockade ihop de bästa delarna av garderoberna innan de gick vidare för att hämta en byrå hos någon annan och ett köksmöblemang hos en tredje.

Marika Teisko gick nyligen med i Freecycle. Hon tycker fortfarande nätverket är för litet i Sverige och nämner att i Londonnätverket får man gallra bland spekulanterna. Anledningen till att hon gick med var att få möjlighet att komma över något som hon behöver.

– Men framförallt var det att bli av med oönskade, användbara saker. Jag tycker inte om att kasta i onödan och ibland är det jobbigt att släpa grejer till Stadsmissionen.

Ewa Jacobsson

 

Så här gör du

Du behöver skapa ett konto på Yahoo för att vara med på Freecyclegruppens epostlista. Här är länken:

->Freecycle Sverige
http://www.freecycle.org/group/SE/Sweden

 

 

 

 

 

Kommentarer (4)Add Comment
Umeås Freecyclegrupp!
Hej! Vad bra att nån skriver om Freecycle! Jag vill passa på att säga till alla eventuella Umebor som ser detta inlägg att gå in och ta en titt! :)
Tack för ordet.
0
Skrivet av Erik Karlsson, maj 08, 2009
skitbra!
skitbra!
0
Skrivet av saraa, oktober 07, 2009
Mera tips
Försökte gå till Freecycle nyss men sajten verkar bara nere. Kan tipsa om www.bort.nu som är en svensk variant.
0
Skrivet av Henrik, november 19, 2009
Freecycle är bra - Men för krångligt- iLoveGratis är bättre!
Freecycle är bra - Men för krångligt.

Sajen iLoveGratis som jag nyligen var inne på är bättre än både freecycle och bort.nu! iLovegratis har mellan 20 och 40 prylar om dagen som skänks bort.

Jag gillar att iLoveGratis har Livinggreens nyheter:)

http://iLoveGratis.se/
0
Skrivet av Peter, november 22, 2010

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy