Annons
Annons
Återvinna / Remake / Många tror att plast är förnybart material

Många tror att plast är förnybart material

Leksaker i plastLeksaker i plast

Många tror att plast är förnybart

Svenska folket har dålig koll på vad som är förnybart material eller inte. Det visar en undersökning från organisationen Skogsindustrierna.

Lika många som vet att trä är förnybart tror att plast också är ett naturmaterial som förnyar sig självt.

En förnybar resurs är en naturlig resurs som ständigt fylls på. En resurs måste ha ett hållbart sätt att återhämta sig för att kunna kallas förnybar. Trä, papper och massa är förnybara material, eftersom svenskt skogsbruk är hållbart. Tillväxten i skogen är större än avverkningen.

Men plast, gummi, textil och betong hör inte dit. Ändå tror två tredjedelar av svenskarna att dessa material är  förnybara material. Det visar en nyligen genomförd undersökning från organisationen Skogsindustrierna.

I dagens samhällsdebatt om hållbarhet, miljö och klimat förekommer begreppet förnybart som en viktig del av lösningen. Mot bakgrund av undersökningsresultatet är det viktigt att först börja med att förklara vad som är förnybart och inte, såväl i diskussionen kring energiproduktion som material.

– För varje träd som brukas planterar svenska skogsbruket två nya. Mindre fossil energianvändning, bättre klimat och mindre giftiga utsläpp är därför några av vinsterna med ökad användning av det förnybara alternativet, trä och pappersmassa, säger Caroline Rothpfeffer, skoglig rådgivare på Skogsindustrierna.

En förklaring till resultatet kan vara att många förväxlar "förnybar" med "återvinningsbar", vilket i så fall betyder att kampanjen för att vi ska återvinna avfall har fått stort genomslag – och att man känner till vilka material som bör återvinnas.

 

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy