Annons
Annons
Återvinna / Remake / När gammalt blir nytt

När gammalt blir nytt

Remake hos Vackra väggarRemake hos Vackra väggarWebshopen som inreder med återvunnet
Ibland tar det emot att kasta saker bara för att man själv har tröttnat på dem. Men det finns företag som förvandlar dina gamla prylar till något nytt.

På min vind finns gamla kläder, möbler och ramar. När våren kommer blir det storstädning och ett flertal kartonger åker iväg till återvinningscentralen eller närmaste second hand. Men ibland tar det emot att slänga en gammal sliten hylla, den skulle ju faktiskt kunna se fantastisk ut om någon kunde fixa till den.

Idag är second hand en självklarhet för många. Vi vet att det är miljövänligt och är tacksamma när vi hittar något som är trendigt och unikt på samma gång.

Men historien slutar inte där. Second hand har utvecklats till ett material att jobba med. Trenden inleddes när designers gav nytt liv i klänningar från 80-talet. Efter kläderna vänds nu blickarna mot hemmet. Minimalismen är sedan länge borta, vi vill ha en matsal med historia och ett vardagsrum med karaktär. Begreppet uppvinn är här för att stanna.

Remake

Remake

LivingGreen kommer att i tre reportage att möta företag som tänkt på just detta. Vi har mött dem som kan konsten att förvandla gammalt till något nytt. Först ut i vår serie är Vackra Väggar.

Företaget Vackra väggar säljer dekorationer att hänga på väggar. Här finns ramar, bokstäver, ljusstakar, hyllor och allt därtill.

"Jag gillar att ta fram det fina i gamla saker"


Inredningen är inte bara smart och snygg, den är numera även miljövänlig. I maj förra året öppnade Vackra väggars vintageavdelning till kundernas stora glädje.

- Vintage går åt jättebra, varorna hinner knappt komma in innan de tar slut, berättar Helene Wenster, som är ansvarig för butiken.

- Vårt koncept från början var helt enkelt inredning som man kan sätta upp på väggen. Remake kom lite senare.

Målet är alltid att hitta ekologisk och fair trade-inredning, men det är inte alltid lätt, berättar Helene Wenster. Men sedan övergick intresset för att "göra om" saker till en affärsidé. Det hela började när Helene som läste Starlet.

- Tidningen hade alltid tips om hur du kan göra om gamla jeans och liknande. Sedan dess har jag gillat att leta på loppisar och ta fram det fina i gamla saker.

När föremålen ska köpas in görs det med omtanke och ibland kan det vara svårt att släppa taget om sakerna.

- Vi köper det vi själva tycker om och när det kommer till remake försöker vi göra det enkelt och ta fram det fina i formen.

Responsen från press och media har varit mycket bra, men hur tar kunderna det nya konceptet? Helene berättar att kunderna gärna går loss på vintage men har inte riktigt hittat hem hos remakeavdelningen.

- Jag tror att det är en trend som kommer att växa.

 


Helene Wenster från Vackra Väggar
Helene Wenster från
Vackra Väggar

 

Du hittar deras alla deras produkter på www.vackravaggar.se

5 gröna frågor:

Hur lever du grönt i din vardag?
- Jag sopsorterar, äger ingen bil och tvättar alltid full tvättmaskin på låg temperatur.

Har du något grönt mål?
- Jag strävar alltid efter att handla grön mat.

Vad skulle du inte kunna tänka dig att göra för att leva grönt?

- Jag skulle ha svårt att inte handla något nyproducerat.

Vad ska man tänka på när man shoppar inredning second hand?

- Ta tid på dig och titta igenom allt ordentligt.

Var fyndar man bäst?

- På kvartersloppisar på vår och höst samt i småstäder.

 

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy