Annons
Annons
Familj & Barn / Familj & Barn / Ekologiska barnprodukter lockar entreprenörer

Ekologiska barnprodukter lockar entreprenörer

Hållbara barnprodukter lockar entreprenörerHållbara barnprodukter lockar entreprenörer
Ekologiska barnprodukter lockar entreprenörer

Larm om gift och miljöfarliga ämnen i leksaker har blivit allt vanligare. Här är tre företag som ser affärsmöjligheterna i de nya gröna trenderna för barn.

Madeleine Limé, vd på Ekoleko AB
 

Namn: Madeleine Limé    Bolag: EkoLeko AB Grundades: 2007
Antal anställda: 2
Omsättning 2009: 1 miljon kronor
Hemsida:
www.ekoleko.se

Övrigt: Madeleine Limé har en MBA från Warwick, har tidigare startat och sålt två företag och har en bakgrund i finansbranschen.

Patricia Rawecka vd, Groleksaker

Namn: Patricia Rawecka Bolag: Gro Play & Design AB
Grundades:
Juni 2010
Antal anställda: 1
Omsättning: Ca 200·000 kronor hittills i år
Hemsida: www.groleksaker.se

Övrigt: En av åtta vinnare Kinneviks inkubator tävling ”Playing for Change”.

AnnaJohanna Blom grundare Kurtis

Namn: Annajohanna Blom
Företag: Kurtis· AB Grundades: 2008 Omsättning: 1 miljon kronor
Hemsida: www.kurtisbaby.se

Bristen på kunskap om gift i leksaker är stor och många småbarnsföräldrar kan inte avgöra vilka leksaker som innehåller gift eller inte. Det var bakgrunden när Madeleine Limé startade sitt företag EkoLeko.

– Jag ville göra något konkret för barnen och för klimatet, där affärsidén bygger på produkter som är etiskt, socialt och miljömässigt hållbara. Jag är övertygad om att man kan driva ett framgångsrikt företag som bygger på socialt ansvarstagande i praktiken, säger Madeleine Limé.

Ekologiska leksaker
Klossar, pussel eller kreation av trä från Ekoleko

Många föräldrar vill vara miljömedvetna, menar hon, men det är svårt att hitta helt rätt produkter. Det blir ett lotteri för konsumenten, eftersom det är så många aspekter att tänka på: tillverkningsprocessen, material och transporter för att bara nämna några.

Samma drivkraft finns bakom Gro Leksaker, vars grundare Patricia Rawecka tidigare studerade design och produktutveckling i Hongkong.

– Där upplevde jag på nära håll en extrem och skrämmande konsumtionskultur. Till slut kände jag att jag inte vill designa ännu en onödig pryl, säger Patricia Rawecka.

Hållbara pussel från Gro Leksaker
Utbildande och hållbara pussel från Gro Leksaker

I stället började hon designa leksaker som ska ha minuseffekt på miljön. I dag är det pussel som har blivit Gro Leksakers huvudprodukt. Alla pussel produceras i hållbara och förnybara material, och med hänsyn till förpackning och transporter. Man väljer exempelvis hellre återvunnen, FSC-certifierad kartong än trä till sina pussel.

Men det är inte bara svenska föräldrar är intresserade av ekoproducerade leksaker. Det berättar AnnaJohanna Blom, grundare av Kurtis, vars barnvagnssolskydd ”Baby piece” har blivit mycket populär i både England och Finland.

Skynke till barnvagnen från Kurtis
Ett skynke till barnvagnen i ekobomull och giftfria färger från Kurtis

– Vi förhandlar just nu med distributörer i både Australien och Spanien och har nyligen varit på mässa i Tyskland, där vi fick mycket positiv respons på våra produkter, säger hon.

För att slå igenom i Sverige ligger nyckeln hos förskolorna. Gro Leksaker har därför låtit pedagoger på förskolor testa företagets produkter.

"Framtiden ligger i öster"

– Både förskolor som redan hade ett redan omfattande miljöarbete, och de som knappt börjat, har uppskattat leksakerna antingen som bra komplement eller som ingångsverktyg i ämnet, säger Patricia Rawecka på Gro Leksaker.

Marknaden för ekoleksaker har växt kraftigt de senaste åren och medvetenheten sprider sig, menar Madeleine Limé på EkoLeko.

– När vi ställde ut våra giftfria leksaker på en fackmässa var det många av de traditionella handlarna som tittade lite konstigt på vår monter. Men när Kemikalieinspektionen gick runt och talade med både utställare och besökare om kemikalier och leksaker, gick det upp ett ljus för dem, säger hon.

Madeleine Limé hävdar att utvecklingen bara har börjat. Och framtiden – den ligger i öster.

Fler och fler tillverkar leksaker på ett miljövänligt och giftfritt sätt. I dag finns tillverkare i Kina som tänker miljöenligt, kanske som en produkt av debatten om giftiga ämnen i leksakerna.

Av: Annika Rosell
Foto: EkoLeko/Gro Leksaker och Kurtis

Kommentarer (2)Add Comment
answer this topic
Some time before, I really needed to buy a good house for my firm but I did not earn enough cash and could not purchase anything. Thank God my mate adviced to get the mortgage loans from trustworthy creditors. Thence, I did so and used to be satisfied with my short term loan.
0
Skrivet av Cathryn33PUCKETT, juli 07, 2011
re
People deserve wealthy life and mortgage loans or just collateral loan will make it much better. Just because freedom bases on money.
0
Skrivet av personal loans, december 05, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy