Annons
Annons
Familj & Barn / Familj & Barn / Fixa vinterkalaset utomhus

Fixa vinterkalaset utomhus

vinterkalas-520vinterkalas-340Fixa vinterkalaset utomhus

bjornklister-160

Giftfritt lim finns t ex på TimeHome.se

pennor-160

Roliga giftfria pennor finns på Biltema.se

barnkalas_snogubbe160

En tårta i form av en snögubbe är enkel att göra och uppskattas mycket av barnen.

Få fler gröna kalasidéer från kalasexperten här!

Fyller ditt barn år i vinter, och har du gott om snö där du bor? Då kan du passa på att ha ett utomhuskalas i snön! Här får du tips på pyssel, lekar och mat.

Inbjudan och välkomnande

  • Du kan göra en glittrig inbjudan i form av en snöflinga. Det blir väldigt fint, och är inte alls svårt. Allt du behöver är lite tjockare papper i valfri färg, sax, lim, glitter och pennor. Kom ihåg att använda giftfria produkter (se gärna tips till höger). Vill du inte använda glitter, klistra på mönster av spetstyg istället.
  • Kvällen innan kan du och barnen göra en stor snögubbe utanför er entré, och strax innan kalaset börjar pyntar ni honom med kalashatt, kalastuta i munnen, ett par ballonger och en stor välkommenskylt om halsen.

Kalasmaten

  • Bygg kalasbord och små pallar av snö och servera maten utomhus.
  • Ta fram grillen och grilla korv eller vegetariska alternativ, med grönsaker. Servera varm choklad ur termosar, det är gott och härligt när man är utomhus i snön.
  • Gör pappersstrutar av naturpapper och fyll dem med hemmagjort godis invirat i miljömärkt brunt smörgåspapper.
  • Gör en snögubbetårta (se recept längre ner).

Lekarna

Bygg snögubbar
Ge pris till roligaste, snedaste, högsta, gulligaste, läskigaste snögubben. Förbered en stor korg med många skojiga tillbehör (morötter, pipa, stora knappar, hattar, gamla solglasögon med mera).

Snöbollsstafett
Dela upp barnen i två lag. Ge varje lag ett sugrör och en liten ask till sina snöbollar (=bomullsbollar). Ställ en stor kartong med bomullsbollar några meter ifrån barnen. På given signal springer barnen fram till kartongen och suger upp en bomullsboll med hjälp av sugröret. Sedan springer de tillbaka till sitt lag och när de blåser bomullsbollen ner i lagets ask får näste man ge sig iväg. Om man tappar sin bomullsboll får man ta upp den genom att suga med sugröret, inte använda händerna.

"Knorren på grisen"
Lek sätt knorren på grisen, men låt barnen sätta morotsnäsan på snögubben istället.

Leta istappar
Göm bitar av vitt garn i olika längder inom ett område. Dela upp barnen i lag. Låt barnen leta reda på garntåtarna och knyta ihop dem. Det lag som får den längsta "istappen" vinner.

vinterkalas-barnlek-520

Pulkaåkning
Låt barnen ta med sig sina pulkor till kalaset och leta upp en närliggande backe.

Snöänglar
Gör snöänglar genom att ligga på rygg i snön och föra armar och ben uppåt och nedåt. Res er försiktigt och titta på "änglarna". 

Snöskulpturer
Dela upp barnen i två lag. På given signal ska de bygga en snöskulptur på t ex 10 minuter. När föräldrarna kommer för att hämta barnen ska de gissa vad skulpturerna föreställer.

Gör en snögubbetårta

En snögubbetårta gör du enkelt av två sockerkaksbottnar, och kokos som liknar snö.

1. Gör sockerkaksbottnar (finns i de flesta grundkokböcker). Beskär den ena på kanterna så att snögubbens huvud blir lite mindre än kroppen.

2. Mellan tårtbottnarna kan fyllningen bestå av vad barnen tycker är godast, t ex grädde och sylt, mosad banan, vaniljkräm, nutella eller jordgubbsfromage.

3. Frosting: Smält 50 gram margarin. Ta bort kastrullen från värmen. Blanda 3½ dl florsocker och rör ner det i fettet. Häll i 2 msk grädde (eller vatten). Vispa en äggvita till hårt skum och blanda den i smeten. Om smeten är för lös, häll i lite extra florsocker. Rör ihop och bred över kakan för att den ska bli vit. När frostingen stelnar blir den knaprig på ytan och "frostig" inuti.

4. Dekorera med godis. Om du gillar kokos så sprinkla det över hela tårtan, det liknar snö. Gör ögon av lakrits, använd ett geléhallon till hjärta och sätt en halsduk av marsipan. Färdigt!

Foto: SXC/Johanna Arogén

publicerat i samarbete_barnsemester

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy