Annons
Annons
Familj & Barn / Familj & Barn / Sportlovstips för familjen på hemmaplan

Sportlovstips för familjen på hemmaplan

aktiviteter-aktiviteter-340

Sportlovstips för familjen på hemmaplan

När är det sportlov?

  • Sportlovet brukar infalla mellan vecka 7 och 12
  • Varar i en vecka
  • På orter där lovet äger rum i februari kallas lovet även för februarilov

Vecka 7: Göteborg, Kungsbacka, Sjuhärad, Skaraborg, Jönköpings län, Ydre.

Vecka 8: Uppsala län, Skåne län, Södermanlands län, Östergötlands län (utom Ydre), Örebro län, Hallands län (utom Kungsbacka), Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Fyrbodal.

Vecka 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, södra Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby, Gotland.

Vecka 10: Västerbotten, Norrbotten, norra Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre.

Vecka 11: Jokkmokk.

Det finns många gröna aktiviteter att sysselsätta sig med på sportlovet. Sportlov innebär inte att man måste åka till fjällen - istället kan man åka skidor och skridskor på hemmaplan eller gå på badhus. Familjeattraktionerna har ofta både extraöppet och många roliga aktiviteter på gång. Här har vi samlat de bästa tipsen för ett lyckat sportlov.

Kommunens sportlovsprogram
Kommunerna runt om i landet erbjuder tillsammans med olika föreningar ett stort utbud av aktiviteter för dig som är ledig. De brukar dela ut en broschyr med aktiviteter och öppettider till barnen i skolan. Vissa lokaltidningar skickar även med den som bilaga. Ibland finns den även med på kommunens hemsida.

Museum
Att gå på museum med sitt barn är roligt, och barn går ofta in gratis. Muséerna är duktiga på att ordna intressanta aktiviteter för barnfamiljer.

Djurparker
De flesta djurparker har öppet året om, och har ofta extraöppet med roliga aktiviteter på sportlovet. Detsamma gäller för landets tropikarium och akvarium. Skånes djurpark anordnar bland annat både pulkaåkning och spårtävling, Kolmården anordnar speciella sportlovspaket och Skansen har en öppen cirkusskola, spindelklappning och annat kul.

lekland-320

Lek och bus
Sveriges alla lekland har självklart också öppet under sportlovet. Just under skolloven är risken stor att det kommer många barn och blir stojigt, men det finns ju café där man kan pausa och ladda för ett nytt lekpass. Många inomhuslekland är dessutom flera tusen kvadratmeter stora och kan ta emot många barn utan att det blir jobbigt. På de allra flesta lekland betalar man entré för barnen men de vuxna går in gratis.

Äventyrsbad och simhallar
Planera in ett besök på någon av alla landets äventyrsbad eller simhallar. En heldag på badet, med varm och skön avslutning i bastun, är härligt för både föräldrar och barn. Nästan varje kommun har en simhall, ofta med barnpool där det finns badleksaker. En del städer erbjuder stora häftiga äventyrsbad.

Filmkväll
SF anordnar Knattebio för barn från 2 år och uppåt. Biljetterna kostar 40 kr på helger och 30 kr på vardagar. Mellanbarnen kanske gillar de aktuella biofilmerna Alvin och gänget 3, Happy Feet 2, Lejonkungen 3D och Mästerkatten.

Det går minst lika bra att anordna filmkväll hemma. Hyr en film, dra ner persiennerna, poppa popcorn till hela familjen och mys!

sportlov-520

Biblioteket
Har du flera barn kan det vara mysigt att då och då gå iväg till biblioteket med bara ett av barnen. Frossa bland alla roliga böcker, kryp ner i barnens läshörna och låna hem en hel hög med barnböcker. Biblioteken har ofta särskilda aktiviteter för barnen på loven (barnteater, sagostunder, pyssel). Ring ditt bibliotek och fråga, eller titta i lokaltidningen eller på kommunens hemsida.

Leka i skogen
Att packa en ryggsäck med mat och ge sig ut i naturen är ett underbart gratisäventyr för barnen. Ni kan hitta roliga pinnar och små skalbaggar, klättra i träd och leka.

Ridning
Det finns många ridcenter runt om i landet som erbjuder turridning av olika slag, ofta på små trevliga islandshästar. Är du nybörjare kan du utan problem prova turridning på islandshästar. Turridning passar bäst för lite äldre barn då det oftast är åldersgräns runt 10 år. Ring och fråga vilka regler som gäller.

Skridskor och skidor
Att åka skridskor och skidor på hemmaplan är minst lika roligt som att göra en resa till fjällen. Packa en härlig matsäck eller grilla över öppen eld och gör utflykten till en härlig heldag i spåret.

Bild: SXC/Johanna Arogén

publicerat i samarbete_barnsemester

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy