Äntligen får man börja plocka in alla dessa skogens ljuvligheter! Blåbär och hjortron står högst på min önskelista och tur som jag har (ibland) verkar det vara gott om dem i år. Iallafall i skogarna runt Umeå.

Jag tror inte ni behöver någon särskild inspiration kring vad man kan göra med dessa nyttiga godsaker. För om fantasin tryter, ät dem som de är! Det finns inget bättre.

Jag behövde dock mellanmålsmuffins för att orka med träning efter jobbet eller för återhämtning efter träningspasset. Då föddes idén om dessa quinoamuffins. Min vän och kollega Nina blev inspiration för receptet, läs mer på hennes blogg.

Resultatet blev mättande och proteinrika muffins fullproppade med energi. Goda var de också och nästa gång åker nog lite mosad banan och ingefära ner i smeten och eventuellt lite mindre socker. Men hur som helst, så här gjorde jag denna gång:

Quinoamuffins med blåbär, ca 20 muffins

1,5 dl råsocker

100 g margarin

2 ägg

1 tsk vaniljessens

2 dl kokt quinoa

1 dl psylliumfrön

3,5 dl vetemjöl special

2 tsk bakpulver

nypa salt

1 dl havredryck

1,5-2 dl blåbär

1. Rör ihop socker och fett. Vispa ner ett ägg i taget.

2. Blanda ner den kokta quinoan.

3. Blanda psylliumfrön, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke och häll sedan ner i quinoablandningen. Rör om försiktigt.

4. Tillsätt havredryck och sedan blåbären.

5. Klicka ner smeten i muffinsformar.

5. Grädda i ca 15-20 min (beroende på formarnas storlek) på 200 grader, mitt i ugnen.

Publicerat i Bakverk och annat gott, Bloggtips, Mellanmål, Närproducerat, Odling och trädgård, Okategoriserade, Säsongsanpassat, Träning, Vegetariskt | Etiketter , , , , , , , , , | 2 kommentar

Annons

Västerbottensdröm som bestod av västerbottensostglass med päronrippel, riven västerbottensost, lingonbalsamico och rullrån.

Äppelpaj med lyxig vaniljglass, karameliserad mandel och grädde.

 

Snattermyran som bestod av hjortonglass med kolarippel, hjortronsås, grädde och knäckflarn.

Jag skrev ju om Glassbondens glass i förra inlägget och förra veckan tog vi faktiskt oss en dagstripp till västra Selet ute i Vännäs och Glassbondens glasseria. Med vackra omgivningar där Vindelälven flyter nedanför byggnaden och korna betar på lägdarna, supergod glass och fräsch inredning tycker jag det definitivt är ett tips för hemmasemestrande i Västerbotten.

Åker man längs dessa vägar så finns det dessutom hur mycket loppisar som helst. Så en dag fylld med glass och loppisfynd. Vem kan säga nej till det?

Publicerat i Bakverk och annat gott, Närproducerat, Restaurang | Etiketter , , , , , , , , , | Kommentering avstängd

Semester och semester… Jag jobbar hela sommaren lång men när vi får chansen så passar vi på att turista runt lite på hemmafronten. Blir ju hur som helst en miljövänlig sommar om inte annat.

I helgen tog jag med fästmannen på romantisk weekend i den västerbottniska skärgården. Cirka 20 minuters biltur från Umeå ligger ön och det gamla sågverkssamhället Norrbyskär och i fredags tog vi in på hotellet Norrbyskärs Wärdshus. Havsluft, fint boende och god mat stod på schemat.

Vädret var väl kanske inte på vår sida men när väl solen valde att titta fram så uppskattade man det desto mer. Här en frusen tjej i väntan på färjan.

På hotellrummet väntade vin, ost, kex, jordgubbar och chokladtryffel. Hela hotellet var väldigt enkelt, ljust och somrigt.

Vi fick en jättegod vegetarisk trerätters som började med en löksoppa, fortsatte med grillad qourn med stekt potatis, rädisor och sparris samt avslutades med morotskaka. Samma där. Enkelt, rustikt och somrigt.Bäst av allt var att det var en avkopplande helg spenderad i det bästa sällskapet. Dessutom fanns det Glassbondens glass att köpa som kulglass. Om ni kommer hit upp så måste ni testa smakerna västerbottensost/päron, hjortron/kola och älgört. Ja jag säger bara det, oväntat gott!

 

 

 

Publicerat i Miljö, Okategoriserade, Säsongsanpassat, Vegetariskt | Etiketter , , , , , , , , | Kommentering avstängd

Det här är något jag kokade ihop när sommaren fortfarande var i sin linda och det faktiskt behövdes något värmande och mättande. Enkel sommarmat förvisso men med den värme som varit de senaste dagarna häromkring skulle jag inte våga mig på den nu. Har dock fått intrycket av att vädret söderut varit något sämre och kanske en havreotto passar riktigt bra!

Inga svårigheter. Havre kokad i chilibuljong, blandad med hackad spenat, riven ost, massa vitlök och kidneybönor.

Publicerat i Havre, Okategoriserade, Recept, Vegetariskt | Kommentering avstängd

Ingen har väl missat att det varit midsommar?

Jo jag. För här hemma jobbade vi heeela helgen lång. Men innan det så var vi en sväng förbi sommarstugan och gjorde även ett besök till våra fina vänner Carita och Erik ute i Vännäs. Vi blev bjudna på supergod sommarmat bestående av falafel och couscous med massor av aprikosor, färska grönsaker, koriander och persilja. Så gott! Att allt var så väldans vackert gjorde ju inte saken sämre.

Så att vi missade midsommar i år gör inte så mycket för nu tänker jag försöka njuta extra mycket resten av sommaren.

 

Publicerat i Okategoriserade, Veganskt, Vegetariskt | Etiketter , , | Kommentering avstängd

Annons

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

En härligt svalkande sommardessert. Jag vet, jag har tjatat om det fantastiska med bananglass förut. Men faktum kvartstår, hur annars kan man få en så god, krämig och söt efterrätt utan att tillsätta socker och fett?

Ur miljösynpunkt då? Jo särskilt när bananer är så klimatpåfrestande som de är så tycker jag det är perfekt att frysa ner de ekologiska bananerna när de blir bruna istället för att slänga dem. Samma sak gäller med mangon i detta recept. Köp hem när det är billigt och släng för guds skull inte om de inte blir uppätna. Frys in! Och använd sedan i den här ultimata sötsugsstillaren i sommar.

Mango och bananglass med ingefära

frysta ekologiska bananer i bitar

fryst mango

riven ingefära

havredryck eller kokosmjölk (kan uteslutas)

en skvätt pressad ekologisk citron

några droppar vaniljarom alt romessens

1. Låt banan och mango tina en aning så att de går att mixa i en matberedare.

2. Mixa tillsammans med riven ingefära, några skvättar havredryck eller kokosmjölk, citron och vaniljarom i ca 1 min.

3. Servera genast annars hinner glassen smälta! Går ej att frysa in igen.

 

Publicerat i Bakverk och annat gott, Efterrätt, Recept, Veganskt, Vegetariskt | Etiketter , , , , , | 2 kommentar

Våra första hemodlade champinjoner fick idag inta sin plats på pizzan. Svamparna blev rätt stora så nästa gång ska jag försöka skörda dem lite tidigare. Men ändå, så häftigt!

Pizzan gjorde vi på sconesdegen i detta recept och tomatsåsen utifrån mr Olivers recept i kokboken Hemma hos Jamie -Fyra årstider i köket. Dock lite omfixad efter vad jag hade hemma. Pizzan toppades med sojafärs och vid servering vill jag ha den bästa pizzasalladen någonsin. Surkål!

Jag brukar oftast skippa osten, ev lite smulad fetaost eller chevré. Testa, det blir himla fräscht!

Snabba tomatsåsen, till ca 4 pizzor

2 klyftor ekologisk vitlök

svensk rapsolja

400-500 g ekologiska krossade tomater

salt och peppar

1. Skala och finriv den ena vitlöken och skiva den andra tunt. Fräs i rapsolja.

2. Tillsätt de krossade tomaterna, salta och peppra och låt koka upp.

3. Sila tomatsåsen och tryck ut vätskan med en träslev ur de krossade tomaterna ner i en bunke.

4. Lägg bort resterna och häll ner den silade såsen i stekpannan igen. Koka på låg temperatur till såsen reducerats och kan bres på pizzadegen.

 

Publicerat i Bröd, Odling och trädgård, Soja, Svamp, Vardagsmat, Veganskt, Vegetariskt | Etiketter , , , , , , | 2 kommentar

Som sagt på nationaldagen lyder våran tradition att rabarber bör intas under festliga förhållanden. Alltså blev det rabarberpaj. En fantastiskt liten paj serverad i hjärtliga portionsformar. Avnjuten med vaniljglass. Tänker mig att den passar bra resten av sommaren också. För rabarber fortsätter bara att växa hela säsongen och likaså hoppas jag rabarberrecepten fortsätter dyka upp här på bloggen.

Höftade ihop receptet så jag hoppas mängderna blir rätt.

Rabarberpaj med hallon och apelsin, ca 3-4 port

300-400 g sköljd, skalad och skivad rabarber

200 g frysta hallon

1 1/2 dl socker

rivet skal och pressad saft från 1 apelsin

1/2 tsk vaniljextrakt

1 msk potatismjöl

100 g margarin

1 dl vetemjöl

1 dl socker

1 dl havregryn

1/2 tsk salt

 

1. Koka rabarber, hallon, socker, apelsinskal och apelsinsaft tills rabarberna mjuknat.

2. Tillsätt vanilj och potatismjöl och låt koka upp.Häll upp i portionsformar.

3. Blanda fett, vetemjöl, socker, havregryn och salt till en smuldeg.

4. Toppa formarna med smuldeg och grädda i ca 20-30 min i 175 grader.

 

Publicerat i Bakverk och annat gott, Efterrätt, Säsongsanpassat | Etiketter , , , , , | Kommentering avstängd

 

Detta är tydligen dagen man får skapa sina egna traditioner. Så med en liten miniflagga på köksbordet, medan jag tittar ut på den hotfulla mörka molnen som utlovar regn ikväll, lyssnar jag på Ted Gärdestads Sommarlängtan. Det blir svamprullar, fetaostfylld zucchini mm senare och efter det kommer det viktigaste enligt mig. På nationaldagen äter man årets första skörd av rabarber! Så där har ni min nationaldagstradition. Hur ser eran dag ut?

(Återkommer med recept från dagen)

Sommarljusa skyar över fager sommaräng
Himmlen är mitt täcke och marken är min säng
Jag har kraft att andas frihet
Jag har mod att va’ mig själv
Mina tankar vandrar lika fritt som laxen
I en sommarälv

Mmh…
Mmh…

En fågel är min granne och han hälsar med en sång
Han sjunger om sin frihet som ska bli din en gång
Åh, vingar är min önskan
Och längtan är min tröst
Jag tror att jag far söderut när sommaren är slut
Och det blir höst

Mmh….
Mmh….

Sommarljusa skyar över fager sommaräng
Himmlen är mitt täcke och marken är min säng
Åh, vingar är min önskan
Och längtan är min tröst
Jag tror att jag far söderut när sommaren är slut
Och det blir höst

Publicerat i Okategoriserade, Säsongsanpassat, Svamp | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd