Efter två härliga år på LivingGreen.se flyttar min blogg idag till ny domän. Det är verkligen tråkigt att LivingGreen lägger ner sin verksamhet, men jag hoppas ni vill fortsätta att följa min blogg här istället. Nya adressen är http://brunatbloggar.wordpress.com.

Vi ses där! /Katharina

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Annons

I helgen omkom över 100 textilarbetare i en brand i en fabrik i Bangladesh. Anledning? För att vi ska kunna köpa billigt mode.

Det är långt ifrån den enda dödliga branden i klädjättarnas textilfabriker. Vår enorma efterfråga på billiga kläder kan pressa fabrikörer att fuska med säkerheten, skriver Svenska Dagbladet.

Sluta köpa kläder? Nej, jag tror inte det är lösningen. Men alla kan vi bli bättre på att ställa krav som konsumenter och välja medvetna märken. Jag betalar hellre lite mer. Vad gör Du för att påverka företagen att ta sitt ansvar?

Här kommer tre konkreta saker Du som konsument kan göra: 

1. Fråga ”Var och hur är era plagg producerade? Hur kan ni garantera bra arbetsvillkor i era fabriker? Vad har ni för kontroll hos era underleverantörer? ” nästa gång ni provar kläder.

2. Maila kundtjänst hos dina tre favoritmärken och fråga samma sak.

3. Köp kvalitet istället för kvantitet och berätta det för andra. Satsa på märken som tydligt kommunicerar sina etiska riktlinjer och kan visa på konkreta exempel hur de tar ansvar för hela produktionen.

Låter det krångligt? Nä, det är det faktiskt inte. Alla kan vi göra något.

 

Läs hela SVD:s artikel här: Prispress bakom textilbränder >

Publicerat i CSR, Eko-lifestye | Etiketter , , | Kommentering avstängd

På onsdag avslöjas vad som officiellt blir Årets julklapp 2012. Det är Handels Utredningsinstitut som bestämmer. Här är kriterierna:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i 

GöteborgsPosten har som alltid fråga oss Göteborgare vad vi helst önskar oss i jul. Det verkar stå mellan en surfplatta och lugn och ro.  Får man önska en kombination av att få njuta av en surfplatta i lugn och ro så är i alla fall min jul i hamn!

Men vad kan vi tänka oss blir årets mest åtråvärda klapp? Kan inte säga att jag ser nån lika solklar favorit så som fjolårets Matkasse eller 2009 års självskrivna Spikmatta. Men jag hoppas givetvis på något som är ekologiskt och rättvist producerat och  som sätter fingret på att vi alla kan dra vårt strå till en grönare värld. Eller något som är mindre materialistiskt och mer … omtanke liksom. Typ en kram. Det vore ju faktiskt helt lysande… om HUI går ut med att årets julklapp är … en kram! Inte så troligt dock.
Men kanske att det kommer handla om något med mat tänker jag? Det känns som att det går en stor mattrend just nu med allt från TV-kockar till bakprogram och en positiv våg för närproducerat. Själv önskar jag mig en matberedare. Djupare än så kan jag tyvärr inte se i kaffesumpen just idag. Vi får vänta till onsdag, då vet vi.

Vad skulle du vilja blir årets julklapp?

Foto:http://www.flickr.com/photos/_sk/

Publicerat i Eko-lifestye, mat | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd

Är du ung entreprenör och vill förändra världen? Välkommen med på seminarium med Young Entrepreneurs of Sweden på tisdag 13 nov i Göteborg.  Det blir intressanta föreläsningar av Daniel Lundin och Zakaria Hersi, grundare av 4 Weeks 4 Life och Simon Eisner, grundare av Allwin. Och jag är moderator.

Mer info och anmälan >

Young Entrepreneurs of Sweden, YEoS,  är en organisation som bygger nätverk mellan, utvecklar och stödjer talangfulla unga entreprenörer. Jag är stolt medlem, för det är verkligen ett helt amazing gäng! Visst kan livet som entreprenör vara tufft ibland. Du är din egen chef och går det inte som planerat är det bara att kavla upp ärmarna och ta tag i saken. Och det är just detta som är så fantastiskt med att träffa andra likasinnade. Ingen jag träffat i YEoS har problem att kavla upp ärmarna. Mentaliteten är hela tiden – ingenting är omöjligt! Och givetvis…tillsammans kan vi verkligen förändra världen! Jag är övertygad. Och blir det mer och mer för varje gång jag träffar andra medlemmar i nätverket.

Vardagen är annars så full av människor som suckar och uppgivet säger ”det där går väl inte…”. Känner du igen det? Snälla, strunta i dessa neggisar. Det klart ingenting blir bättre om folk går runt och tänker så! Omge dig med människor som har en Jag-vill=det fixar-vi! mentalitet istället. Så lovar jag att världen genast ter sig lite bättre.

 

Publicerat i CSR, Entreprenörskap, Göteborg, Livet som företagare, Okategoriserade | Etiketter , , , | Kommentering avstängd

I fredags hade mitt företag Brunat PR & Event inflyttningsfest på vårt nya kontor på kontorshotellet Entrepreneurial HIVE i Göteborg. Jag hade verkligen inte förväntat mig några inflyttningspresenter men det visade sig att mina kunder och samarbetspartners verkligen är riktigt påhittiga och hade tänkt igenom sina gå-bort-presenter med både omtanke och hjärta. Alla har vi väl stått där fredag lunch och klurat på vad man ska köpa med sig som både är fyndigt, miljövänligt och som passar kvällens värd… Bra gå-bort-presenter är inte helt lätt. Men här kommer några tips som jag verkligen blev jätteglad för!

7 gå-bort-presenter med omtanke

1. Ett stort fång rättvisemärkta rosor.
2. Ekologisk Premium Lakrits från Lakritsfabriken.
3. Handgjort halsband från Zigidai till förmån för utsatta flickor i Filippinerna.
4. Boken 4 timmars arbetsvecka av Tim Ferris
5. Boken Du är betydelsefull av Catherina Ronsten & John Leander
6. En gåva till Hungerprojektets arbete för att få slut på fattigdom och hunger.
7. Amaryllis i kruka.

Tack alla som kom på inflyttningsfesten och stort tack för alla fina presenter!

 

Publicerat i Eko-lifestye, Okategoriserade | Etiketter , , , , , , | 3 kommentar

Annons

Green-washing har du kanske hört om. Nu kommer även en våg av Pink-washing. Det handlar alltså om en liknande variant på ”vi lovar mer än vi kan hålla”-marknadsföring. Den här gången kopplat till oktober månads massiva rosa kampanjer för att uppmärksamma bröstcancer. Flera globala företag som går ut och kampanjer vitt och brett för att stödja forskning om bröstcancer får nu bekänna färg då det uppdagas att deras egna produkter är just sådana som bidrar till…jo du gissar rätt…bröstcancer! Pinsamt. Tar jag på mig PR-konsult hatten så kan jag förstå att företag gärna vill vara med i det rosa tåget men det är förvånansvärt många som inte gjort sin hemläxa. Och då faller det ju pladask.

Bland annat tog online magasinet Ecouterre upp fenoment i en riktigt intressant artikel där de listar 10 konkreta exempel på välkända globala varumärken som KFC, Yoplait, Estée Lauder mfl.

Här hittar du hela artikeln> Läs den!

Har du sett eller hört något liknande bland svenska varumärken? Egentligen hoppas jag inte det, men sannolikheten är ju att det finns företag även här som borde göra sin hemläxa lite bättre…

Foto: www.ecouterre.com

Publicerat i CSR, PR | Etiketter , , , , , | 5 kommentar

Använder ni Pinterest? Det är den snabbast växande sociala media kanalen världen över just nu. Och majoriteten är kvinnor på jakt efter inspiration. Man kan säga att det är en digital kombination av en anslagstavla och ett fotoalbum. Du ”pinnar” intressanta bilder, videos mm som du hittar på internet och skapar dina egna inspirationstavlor online så kallade ”pinboards”. Att skaffa ett konto är gratis. Perfekt sysselsättning för att få upp humöret en grå höstdag. För visst blir man inspirerad av vackra bilder! Här finns både eko-vänliga produkter och eko-lifestyle-tips och massor av bröllopsbilder från hela världen. Klart mitt företag EcoBride också ska vara med, tänkte jag! Därför har har nu startat ett konto för EcoBride på Pinterest. Följ oss gärna och tipsa vänner som går i bröllopstankar. Massor av inspiration för ekobröllop utlovas.

www.pinterest.com/ecobride

 

Publicerat i Eko-lifestye, ekobröllop, Okategoriserade, PR | Etiketter , , | Kommentering avstängd

Lycka är en korg full av grönsaker. I alla fall när man fått plocka dem själv från träbackarna på Madame Garcias lilla bakgård mellan olivträden. Jag är som sagt i södra Frankrike och här funkar det så. Man tar sin lilla korg och fyller den med solmogna tomater, guldgula lökar, krispig romansallad och små fläckiga söta päron.

En stor bukett basilika får man på köpet.

- Cadeau! Gåva! säger Madame Garcia och ler så gluggen mellan tänder syns tydigt.

Visst finns det stora matbutiker här med. Där ligger frukt och grönt från alla världens hörn i långa rader med ett dimmigt moln av sprutande kyla ovanför för att hålla allting fräscht. Men jag köper hellre av Madame Garcia.

Hemma i Göteborg har jag fruktbutiken ganska nära mig och Bondens marknad vissa lördagar men vi som bor i stan är ofta förpassade just till matbutikernas kylda diskar.  Jo, jag vet både Årstiderna och Ekolådan gör ett jättebra jobb. Men jag vill plocka själv.  Varför har vi egentligen Glassbil i Sverige men ingen Grönsaksbil? Känns helt ologiskt på något vis. Nä, dags för nån driftig grönsaks-odlar-entreprenör att köra igång. Fyll en biogasbuss med grönsaker och kom och tuta utanför min dörr varje måndagkväll så lovar jag att köpa! Helst vill man ju ha en söt liten fransk tant bakom vågen men men… närproducerade färska grönsaker och en go Göteborgsgubbe kan funka fint det med.

 

Publicerat i Eko-lifestye, Frankrike, Gröna affärsidéer, mat, Okategoriserade | Etiketter , , , | Kommentering avstängd

Idag öppnar Göteborgs nya galleria i gamla biograf Palladium. Metro ringde och frågade vad jag tyckte om saken och jo…det är klart att jag hellre önskat mig en eko-galleria även om jag förstår fastighetsägarnas val av designmärken som Cos, G-Star Raw och Scotch & Soda mfl. Säkert ett noga övervägt val av gamla moderävar som vet vad som säljer.

Men vad säger ni? Låt oss leka med tanken att en fastighetsägare faktiskt vågade satsa på stans nytänkande entreprenörer och en ny galleria med hållbart mode, skor och accessoarer? Av högsta kvalitet och design! Kanske blandat med några coola second hand alternativ? Där man som konsument kan känna sig trygg i att ”allt jag handlar under detta tak innebär ett hållbart val”.  Skulle ni shoppa där? Om svaret är ja – Skriv en kommentar här i bloggen! Det ger mig nämligen underlag att ta idén vidare…

För helt ärligt… jag har varit sugen ganska länge på att få vara med och starta något sådant. Kanske inte helt själv utan tillsammans med duktiga gröna entreprenörer som vi faktiskt har i Göteborg. Som jag sa till Metro ” - Ge oss en påse guldpengar så ordnar vi det!”  Det vore också ett konkret sätt för Göteborg, som ju så gärna vill vara en hållbar stad, att faktiskt ta konsumtionen ett steg i rätt riktning. Jag tror inte på att sluta konsumera. Men jag tror på att konsumera smart och hållbart. Är ni med mig?

Läs hela artikeln här >

 

Publicerat i Eko-lifestye, Entreprenörskap, Göteborg, Gröna affärsidéer | Etiketter , , , , | 13 kommentar

Tips till alla Göteborgare! Folkuniversitetet bjuder i höst på en rad intressanta föreläsningar på temat ”den hållbara människan” och ”det hållbara företaget”. Helt gratis! Bra va?!

25 september: Hållbar Konsumtion
Nästan all forskning visar på att vi på sikt måste uppnå ett hållbart samhälle där ekonomiska, sociala och ekologiska faktorer balanserar varandra. Men hur står det till med oss människor? Hur mår vi egentligen? Hur hållbara är vi? I den här föreläsningsserien presenterar vi några olika perspektiv på vad som kan vara ett hållbart liv, psykiskt och fysiskt.

23 oktober: Permakultur – designa för framtiden
Hur kan man kan använda sig av permakultur för att aktivt designa framtidens hållbara företag? Det miljövänliga holistiska företaget där människor har en tydlig roll, mår bra och känner att de har en mening. Där visionen är att en stark ekonomi kan vara med och bygga upp jordens resurser.

5 november: Permakultur – bli ett med naturen
Permakultur är ett sätt att designa en hållbar livsmiljö för människor i praktiken. En plats som arbetar med naturen för att skapa energismarta lokala system. Emma Petersson och Klara Hansson driver företaget Gemeko där de som permakulturdesigners coachar, inspirerar och delar med sig av sina kunskaper, Emma med fokus på individens utveckling och Klara med fokus på ”den ätbara staden”.

Tid: 17.30-19.00 (Gäller samtliga föreläsningar)
Plats: Folkuniversitetet,  Norra Allégatan 6, Göteborg

Mer information och anmälan >

Publicerat i CSR, Eko-lifestye, Göteborg, Okategoriserade | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd