Annons
Annons

Prispress bakom textilbränder

I helgen omkom över 100 textilarbetare i en brand i en fabrik i Bangladesh. Anledning? För att vi ska kunna köpa billigt mode.

Det är långt ifrån den enda dödliga branden i klädjättarnas textilfabriker. Vår enorma efterfråga på billiga kläder kan pressa fabrikörer att fuska med säkerheten, skriver Svenska Dagbladet.

Sluta köpa kläder? Nej, jag tror inte det är lösningen. Men alla kan vi bli bättre på att ställa krav som konsumenter och välja medvetna märken. Jag betalar hellre lite mer. Vad gör Du för att påverka företagen att ta sitt ansvar?

Här kommer tre konkreta saker Du som konsument kan göra: 

1. Fråga ”Var och hur är era plagg producerade? Hur kan ni garantera bra arbetsvillkor i era fabriker? Vad har ni för kontroll hos era underleverantörer? ” nästa gång ni provar kläder.

2. Maila kundtjänst hos dina tre favoritmärken och fråga samma sak.

3. Köp kvalitet istället för kvantitet och berätta det för andra. Satsa på märken som tydligt kommunicerar sina etiska riktlinjer och kan visa på konkreta exempel hur de tar ansvar för hela produktionen.

Låter det krångligt? Nä, det är det faktiskt inte. Alla kan vi göra något.

 

Läs hela SVD:s artikel här: Prispress bakom textilbränder >

Katharina Brunat

Om Katharina Brunat

I "Brunat bloggar" kommer du kunna läsa om Katharina Brunats ambitioner som ekoföretagare. Katharina är en driven affärskvinna med öga för gröna affärer. Hon driver en PR-byrå, startade EcoBride.se och är författare till boken "JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop". Katharina bloggar om ekotrender, grönt entreprenörskap, hållbar kommunikation och ekotips i hemstaden Göteborg med omnejd. Vill du komma i kontakt med Katharina är du välkommen att maila: brunatbloggar@livinggreen.se
Det här inlägget postades i CSR, Eko-lifestye och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.