Nu ska vi färdigställa hönshuset som vi kom långt på i fjol.

Vi bygger mycket med lera, helst olika tekniker för olika hus. I fjol ville jag prova lerhalm. Så det gjorde vi. Först byggde vi en stomme, ett ”dubbet skelett”.

Sedan gällde det att blanda lervälling precis lagom tjock. Den ska vara som när man doppar marsipan i smält choklad : ) Inte rinna, utan stanna kvar med en perfekt ”kant”:

SÅDAN lervälling hällde vi sedan över halm. Och blandade om med högafflar. Varje halmstrå skulle få en klistrig hinna, men inte bli vått…

Vi packade den fuktiga lerhalmen i små ”lådor” som vi gjort av bygg-plyfa mot reglarna i det ”dubbla skelettet” i huset.

… och OJ vad vi hällde och blandade och packade… Enorma mängder kändes det som. Ett helt hus ^^  Ordentligt isolerande blir det! Men det tog tid.

Här kommer en bild från i september 2011 när vi hade börjat lerklina väggarna som då hunnit torka:

Jag sitter och vilar lite och pratar med ”EkoUlf” = Ulf Henningsson från Mölndal. Han är en fantastiskt duktig lerklinare och bra lerbygge-lärare som var här några dagar då. Nu kommer han snart igen och det är för den kursen som vi nu är igång och förbereder : )

Från restauranger i närheten och ett lokalt ölbryggeri har vi nu fått fina gåvor: Engångsflaskor av glas som de ändå inte kunde få pant för. Kolla så fint det igår gick att börja packa dem på golvet i blivande hönshuset! Stillastående luft är väldigt bra isolering!

 

Vår minsta vovve, Tinni, en Chihuahua, tyckte att jag var ovanligt tråkig som inte ville ha henne i knäet. Det är ju så mycket varmare i mitt knä än på sandbädden i blivande hönshuset.

I sommar har vi fått hit några kycklingar som ännu springer i en ”sommarstuga” med tillhörande liten hage. Om någon månad ska dom få flytta in i sitt nybyggda och fina hus. Med dessa lager av luft i öl- och vinflaskor under lergolvet tror vi inte att någon av dom kommer att få kalla tår i vinter  =D

 

In English: 

We build with clay. Several different techniques. Last summer we started the construction of the future house for hen. For this house we chose a very insulating method. Now it is time to prepare the floor. We have received nice gifts from restaurants nearby and a local beer brewery: Bottles that they would not recycle. BUT WE CAN! Still air is a fantastic insulation!  So with these actions taken we think no hen will get ”cold feet” this winter : )

Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar

Annons