Annons
Annons

Köp så mycket som går åt

Enligt Svensk Dagligvaruhandel läggs
det flera miljoner  på forskning om orsakerna till matsvinnet.
Jättebra!

 

Men för den skull kan vi inte slå oss
till ro och vänta på att rapporter om orsakerna färdigställs. Det
är bråttom! Vi måste börja redan idag med att göra det vi kan
för att minska matsvinnet. Det måste inte vara fullständigt
vetenskapligt belagt att helt vanliga, förnuftiga åtgärder
fungerar.

 

Allt vi gör påverkar miljö och
klimat på olika sätt, men onödig negativ påverkan kan vi faktiskt
göra något åt. Enligt Naturvårdsverket är hushållens matavfall
674 000 ton per år.

 

Jämför med restaurangerna, som ”bara”
slänger 99 000 ton. (Beror det på att restaurangerna har tuffa krav
på sig att vara lönsamma?)

 

Var och en av oss förstår att tjänlig
mat som kastas är dåligt för miljö och klimat. Mat som slängs
bort har producerats, förädlats och transporterats helt i onödan,
med påverkan på miljö och klimat.

 

Den mest resurskloka maten är den som
vi äter upp. Så steg ett mot ett mer resursklokt matlagande är:

 

Köp så mycket som går åt, inte mer.

Gunilla Blixt

Om Gunilla Blixt

Hälsokock och matjournalist sedan 1994.
Det här inlägget postades i klimat, matsvinn, miljö och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Köp så mycket som går åt

  1. Va kul att du har börjat skriva för Living green! Din blogg ska verkligen bli intressant att få följa.