Annons
Annons

Ta vara på brödet

Hur ska vi minska svinnet av matbröd? Det mesta svinnet sker i butik, men det finns en hel del att göra hemma också. Här kommer några tips.

FRYS IN. De allra flesta svenska hushåll är i dag utrustade med frys. Så fort du kommer hem med ditt nyinköpta bröd, dela upp det i portioner om så mycket som går åt, och frys in det. Det tar inte många minuter att skiva upp en limpa, lägga lämpligt antal skivor i en plastpåse och frysa in.

 

LAGA NÅGOT-matbröd.

Rosta bröd som blivit lite torrt.

Stek brödkrutonger.

Gör fattiga riddare.

Gör ditt eget, hemgjorda ströbröd. Torka tunna skivor av matbröd. Kör i matberedare eller mixer till önskad grovlek. Det går också bra att stöta i mortel. Vill du ha extra fint ströbröd, sikta det genom en sil.

 

LAGA NÅGOT-kaffebröd.

Torra kanelbullar kan du rosta till skorpor eller göra en bullpudding av, jättegod dessert!

Eller grilla sockerkaka på spett och servera jordgubbar och grädde till.

Småkakor kan smulas till änglamat.

Gunilla Blixt

Om Gunilla Blixt

Hälsokock och matjournalist sedan 1994.
Det här inlägget postades i hemlagat, matsvinn, resursklokt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Ta vara på brödet

  1. Vera Vera skriver:

    Kanonbra tips! Vi äter nästan enbart knäckebröd vilket gör att vi aldrig behöver hitta ”gammalt bröd” numera. Skönt.