Annons
Annons

Säker räka

Tack ICA! Nu hittar vi MSC-märkta kungsräkor i frysdisken. Räkorna påminner om jätteräkor i smak och textur, och kan användas till alla favoriträtterna som varit bannlysta ett längre tag.

Odlingen av jätteräkor har redan tagit kål på hälften av jordens värdefulla mangroveträsk. Låt oss nu hoppas att detta blir enhjälp till att bevara de mangroveträsk som finns kvar.

Kungsräkan fiskas småskaligt utanför Australiens sydkust, och kvoterna är begränsade.

Jag har själv haft förmånen att prova kungsräkan och den är precis lika bra som jätteräkan, om inte bättre.

Så testa något gott med kungsräkor till helgen!

Kungsräkor pil pil

4 personer

300 g kungsräkor
4 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
½ tsk chiliflakes
1 tsk salt
TILL SERVERING:
surdegsbaguette

Skala räkorna och låt det sista skalet på stjärten sitta kvar som handtag. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i ytterst tunna skivor.

 

Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna. Lägg i vitlök, chiliflakes och salt. Fräs en kort stund på medelvärme och höj sedan värmen.

 

Lägg i räkorna och stek dem 3 minuter per sida. Räkorna ska bli ljust rosa i färgen. Ta upp räkorna och sila oljan.

 

Lägg räkorna på serveringsassietter och lägg på vitlök och chili från silen. Häll tillbaka oljan i pannan och hetta upp den. Skeda den över räkorna och servera genast.

 

Servera med surdegsbaguette för att suga upp den goda oljan.

 

 

 

Gunilla Blixt

Om Gunilla Blixt

Hälsokock och matjournalist sedan 1994.
Det här inlägget postades i hälsosamt, hemlagat, klimat, miljö, resursklokt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.