Annons
Annons

Intervalla, lite till och lite mera

Jag brukar ofta dra paralleller mellan min löpning och andra utmaningar i livet. Jag tänker till exempel att min satsning på löpning tränar upp mitt tålamod osv, just för att man måste ha tålamod när det gäller löpning och resultat.

Just nu tänker jag på utveckling, dvs att utvecklas som människa på olika plan.

För att utvecklas inom löpning och bli snabbare så har man många gånger läst och hört att det kräver att man tränar hårt ibland.

 

Kör man alltid samma gamla runda, i samma vanliga tempo, så vänjer  kroppen sig vid just det som den utsätts för och utvecklingen klingar efter en tid av.

Lösningen på detta är att man kontinuerligt måste utsätta sig för löpning i högt tempo, det kan man göra genom att exempelvis kuta intervaller. På detta vis utmanar man kroppen och den blir starkare. Detta innebär dock inte att man ska byta ut alla veckans pass till hårda pass. Fortfarande så behöver man de lugnare passen för att kunna återhämta sig och för att samla krafter tills nästa kraftansträngning. Det som jag funderar på är att precis samma sak gäller ju livet i övrigt. För att utvecklas som människa så måste vi ibland utsätta oss för det som känns svårt, skrämmande eller tufft. Lever vi bara kvar i det som känns tryggt,lugnt och säkert så når vi inte vår fulla potential. Samtidigt så behöver vi fortfarande det trygga och lugna att luta oss tillbaka på, precis som vi behöver de lugnare passen. Så för att utvecklas så måste vi alltså våga ta oss ur vår trygghets-zon ibland. Ni har säkert minnen i livet då ni har utsatt er för saker som har känts svåra eller läskiga men som ni ändå har genomfört. Efteråt så har ni tänkt ”det var väl inte så farligt” ”jag klarade det bättre än jag trott”… …och det finns en tillfredsställelse i det!

Hur glad och nöjd blir man inte över sig själv när man klarat av något som från början har känts svårt? Det är väldigt bra för självkänslan att våga och inte bara snegla avundsjukt på andra som vågar! Man går starkare ur det tuffa och man är en erfarenhet rikare. Så våga utmana er själva lite oftare, man kan mer än man tror, det vill säga intervalla mera! Både på löparbanan och i livet! :)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.