Annons
Annons

Tipsen: Så minskar du på gifterna i ditt barns vardag.

Jag har varit på ett mycket intressant seminarium och frågestund. Det var ett ”Science Café” arrangerat av organisationen Medveten Konsumtion och dagens frågeställning var: Förgiftar vi våra barn?

Det var en kunnig panel bestående av Ulrika Dahl från Naturskyddsföreningen och Annika Hanberg och Marika Berglund från Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet. Publiken bestod av många mammor med små bebisar och panelen fick massor av intresserade och bekymrade frågor. Det är verkligen ett ämne som oroar och berör!

Jag vill gärna sammanfatta en del bra tips och rekommendationer på vad vi som föräldrar kan göra för att minska antalet kemikalier i barnens vardag. Dessa tips är Ulrika Dahls personliga, baserade på hur hon själv tänker som förälder:

• Om du använder nappflaska till ditt barn (eller vattenflaska) så använd en i glas eller i rostfritt stål. Undvik plast och aluminium som kan läcka skadliga ämnen.

• Plastbanta i köket! Ta bort plastburkarna, se till att skärbrädan är av trä och låt bli att använda vattenkokare.

• Dammsug och framförallt våttorka ofta hemma så får du bort de minsta partiklarna av skadliga ämnen.

Bra saker att börja med – ett steg i taget. Och viktigast när det gäller produkter till barn tycker jag är att vara en medveten och kritisk konsument. Våga fråga!

 

Det här inlägget postades i Kemikalier i barnens miljö och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar till Tipsen: Så minskar du på gifterna i ditt barns vardag.

 1. Jenny / Ekomamma i stan skriver:

  Roligt att det var bra, även om det var trist att jag missade det. En fråga om du har koll – är vattenkokare lika dåligt om det är en sån i rostfritt ( eller var det plasten set handlade om)?

  • Jenny Wanselius Jenny Wanselius skriver:

   Det var just plasten som var oroande. Nästan all plast verkar läcka tillsatser när de värms upp.

 2. Karin skriver:

  Huva. Vill helst inte tänka på det, men måste nog gå igenom köket en gång till. Det där med skärbrädor har jag inte ens tänkt på… Tack för bra tips!

  Lilla L har alltid haft glasflaskor, men nu är han så stor att han gärna vill dricka själv. Vet du hur det är med pipmuggar om man inte har ngt varmt i? Hur har ni gjort?

  Kram
  Karin