Jag har alltid varit noga med vad jag tvättar mig med, smörjer på, och sminkar mig med, troligen för att jag alltid tyckt att jag haft dålig hy. Det har varit Clearasil, Neutrogena etc. etc. men jag har aldrig haft så bra hy som nu när jag slutat med alla sådana ”effektiva produkter mot finnar”, och istället använder mig av the Oil Cleansing Method. Jag har färre finnar och en fräshare hy!

Det är läskigt första gången att sätta olja i ansiktet eftersom vi blivit matade med myten att olja ger oss finnar, men frukta icke! Ricinoljan rengör porerna och solrosoljan ser till att huden inte blir helt torr då ricinoljan är en väldigt uttorkande olja.

En vanlig kväll kletar jag in hela ansiktet med olivolja. Jag tycker dessutom om att blanda i lite Tea Tree Oil. Jag masserar in oljan och sedan torkar jag bort den med en varm, fuktig handduk och sedan sprayar jag på lite ansiktsvatten och smörjer mig med arganolja. På morgonen tvättar jag inte ansiktet utan tar bara lite ansiktsvatten och arganolja igen.

The Oil Cleansing Method använder jag mer som en ansiktsmask/ansiktsbehandling. Jag blandar i förväg ca. 30% ricinolja med 70% solrosolja (vanligtvis, men olivolja eller annan olja går lika bra) och sedan några droppar Tea Tree Oil. Jag häller upp ca en 5-kronas storlek i handen och masserar sedan in i ansiktet. Det ska vara riktigt läbbigt mycket olja, inte så lite som när man bara smörjer in ansiktet. Jag tycker sedan om att vänta några minuter innan jag tar en varm, blöt handduk och lägger över ansiktet. Den får sedan ligga där tills den svalnar och så värmer jag upp handduken igen och lägger den över ansiktet. Jag upprepar ca 4-5 gånger. Sista gången torkar jag av det lilla som finns kvar av oljan och sedan tar jag ansiktsvatten och smörjer in ansiktet som vanligt.

Här är en länk till The Oil Cleansing Method för den som vill läsa mer.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Annons

En kompis berättade igår med skräck att det finns de som bleker tänderna med bikarbonat. Jaha, sa jag. Men det gör ju du också.

Nästan alla vanliga tandkrämer innehåller bikarbonat. Det är ju det som polerar tänderna. Sen innehåller de också SLS, precis som schampon, som gör att det ska skumma bra. Sen såklart, flour, som är ett gift och kan orsaka skelettcancer. Inte nog med att vi får det i oss via dricksvattnet, vi kryddar våra stackars kroppar med lite extra flour i tandkrämen och munvattnet. Sen måste ju en tandkräm också innehålla konserveringsmedel, lite vatten, nåt förtjockningsmedel för att få bort vattenkänslan osv osv.

Hemmagjord tandkräm till folket! Säger jag.

Som vanligt höftar jag bara, så inga exakta mått.

Ca. 1 del bikarbonat

1 del stevia

1 tsk pepparminstolja

några droppar väteperoxid

Bikarbonaten rengör tänderna, men smakar väldigt äckligt, så med lite stevia försvinner den salta smaken. Peppermintsoljan är förstås också för smaken. Den kan bytas ut mot önskvärd smak. (Vanlij kanske)? Väteperoxiden gör så att blandningen skummar bra och är dessutom bakteriedödande.

Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentar

Deodoranter och anti-perspiranter blandas ofta ihop. Den senare täpper igen porerna så att du inte svettas, men då kommer ju svetten ut mer på andra ställen t.ex. ryggen, händerna, fötterna. Ofta är det små metallbitar i anti-perspiranten som täpper till porerna. Känns fräscht…

En deodorant tar bara bort lukten. Dock innehåller båda sorter mer än ofta parabener. Man har hittat parabener i bröstcancervävnad hos kvinnor, så om man funderar på vilken produkt som helst ska vara parabenfri så tycker jag deon, som vi sätter på den tunna huden vid körtlar.

På hälsokostbutiker säljs Thai deo. Den kostar ca. 80 kr.
Jag gör min egen årsförbrukning av samma produkt för 6kr. No kidding.

Om man kollar på Inci på Thai deon står där vatten, alun. Inget annat. Alun köper du för 6kr på kryddhyllan.

Jag använder en liten sprayflaska som finns att köpa på Åhlens eller Claes Ohlson. Jag tror den innehåller 30 ml. Jag tar varmt vatten i flaskan och tillsätter ca en tesked alun och skakar. Vattnet ska mättas av alunen. Jag tar även några droppar Tea Tree oil eftersom det är bakteriedödande (det är ju bakterier som gör att svetten luktar illa), men det går lika bra utan.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Vi åkte ut hela gänget till en kompis landställe i helgen för
att umgås, spela kubb och bli myggbitna. Trots min hemmagjorda myggspray.

När vi kom hem på söndagmorgon var det flyttdags, så jag har
inte haft en ledig stund utan bara burit och städat och försökt få i ordning
vårt nya hem.

Jag tänkte i alla fall visa vad jag hade med mig i
necessären när vi åkte bort i helgen.

Längst bak står mitt torrshampo från Kisby och bredvid den
en solkräm från Eco Cosmetics. Pumpflaskan med
rosa kork innehåller en blandning av olivolja och Tea Tre oil som jag
tillsammans med den lilla handduken använder för att rengöra mitt ansikte. Här är en video som visar hur man rengör ansiktet med olja.
Jag använde den här helgen, av bekvämlighet, samma olja för att smörja in
ansiktet efteråt.

Sprayflaskan med svart kork är min deodorant. Jag gör ett
separat inlägg om tillverkningen av den senare.

Den eteriska oljan är Stop it som är en blandning av
citronella, cederträ, kryddnejlika m.m. som jag droppar ca. 10-20 droppar av i
en sprayflaska med vatten, och använder som myggspray (på kläder, ansikte, kropp-
det blir inga fläckar).

Fungerar även bra att spraya i garderoben mot mal. Slutligen den lilla flaskan med gult innehåll. Det är citronvatten. Vatten med en skvätt citron i alltså. Jag häller lite i händerna och baddar på ansiktet efter rengöring. (Ansiktvatten nämns även i länken).

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Tvättnötterna jag beställde från Jordklok har kommit. (I lagom tid till att tvättkorgen är så full så att locket balanserar på en hög med kläder).

Jag tog några droppar lavendelolja på bomullspåsen som kom i paketet, och lade i 3 stycken skalhalvor. Första tvätten hänger nu på tork, så kan ännu inte uttala mig helt om slutresultatet, men jag måste säga att det känns bra än så länge. Rena kläder och rent samvete!

Tvättnötterna är frukter från Sapindus-trädet, som framförallt finns i Indien och Nepal. Visserligen får nötterna färdas långt för att komma hem till mig i Sverige, men å andra sidan häller jag inte gifter och hormonstörande ämnen ut i avloppet via tvättmaskinen, som när man tvättar med vanligt tvättmedel.

Publicerat i Okategoriserade | 3 kommentar

Annons

Jag älskar pesto! Jag har det  i salladen, i äggröran, på mackan och i pastan. Jag blir aldrig trött på det. Tyvärr måste jag behärska mig lite och behandla pesto lite som en lyx eftersom det inte är helt billigt. Att göra pesto från en basilikaplanta blir inte heller superekonomiskt, men så hittade jag för ett tag sedan ett recept där en kvinna (utanför Sverige) hade köpt maskrosblad på marknaden för att göra maskrospesto.

Perfect! Jag råkar ha både maskrosor, tid och energi i överflöd just nu, så jag gick ut och plockade och började blanda och mixa. Första resultatet blev inte så bra, men efter lite utvärdering och ett nytt försök har jag lyckats med något som jag själv faktiskt skulle vilja äta!

Den här gången valde jag de mindre maskrosbladen, bebisarna, och jag plockade bara de finaste för att slippa stå och rensa så mycket i köket senare.

Recept

  • Maskrosblad
  • Olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • Rostade pinjenötter
  • Salt (örtsalt, ännu bättre)!
  • Vit balsamvinäger

Skölj maskrosbladen och torka med hushållspapper. Lägg i en matberedare/mixer och häll på lite olja.

Mixa och se om konsistensen blev bra. Lägg sedan i vitlöksklyftan, pinjenötterna, örtsalt och ev. lite vit balsamvinäger. Mixa. Klart.

Smaken blir klart mer besk än basilikapesto, men det är nog bara en vanesak. Dessutom innehåller ju maskrosor massa nyttigheter!

Lyckades inte med någon riktigt aptitlig bild
    
Publicerat i Mat | 2 kommentar