Edit lägger ned LivingGreen, det är sorgligt och tråkigt, men för att vi inte skall bryta ihop totalt i sorg och förtvivlan tycker jag att tårta är på sin plats.

Det här är en riktigt god cheesecake som bakas i tre lager, så lite jobb är det med den. Men jag kan lova att det är värt varenda sekund och så tycker jag att LivingGreen är värd lite möda.

Anettes ljuvliga cheesecake
botten:
100 g smält smör
10 krossade digestivekex
fyllning:
2 ägg
3 msk strösocker
400 g philadelphiaost
1/2 tsk vaniljsocker
200 g smält vit choklad
topping:
2 dl crème fraiche
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
det röda på slutet:
180 g röd vinbärsgelé
1 liter hallon
Blanda smör och digestivekex och tryck ut i en
springform. Ställ bottnen kallt medan du gör fyllningen.
Vispa ägg och socker pösigt och rör i alla
andra ingredienser. Bred smeten över botten och
grädda i ugnen i 175° i drygt 30 minuter. Låt svalna.
Blanda nu ingredienserna till toppingen och bred
ut över den avsvalnade kakan. Grädda i 175° i
5 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt – det
här kan du göra i förväg dagen före partyt. Kakan
blir bara godare om den får stå en dag eller två i
kylen.
Minst en halvtimme före servering gör du det röda
på slutet. Värm gelén tills den smälter. Lägg hallonen
på den avsvalnade kakan i ett snyggt mönster eller
bara huller om buller, as you please. Ta en sked
och skopa försiktigt gelén över hallonen, så att den
täcker de flesta bären. Låt gelén svalna och servera
kakan. Som är både ljuvlig och snygg!

Publicerat i Bakat, Dessert | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Annons

Idag bjuder jag på en jättegod jordärtsskockssoppa och en macka som du slipper bre för allting är liksom redan inbakat. Antingen bakar man ut den som en limpa och skär skivor eller så gör man som på bilden och rullar som små kanelbullar utav degen. Du kan göra den i lite mindre storlek också som tilltugg till en drink.

Jordens bästa jordärtskockssoppa
Om du mot förmodan skulle få soppa över kan den
med fördel användas som smarrig sås till stekt fisk.
400 g skalade jordärtskockor
200 g skalad potatis
3 msk smör
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
6 dl vatten
6 dl grädde av valfri sort
1 buljongtärning (höns- eller grönsaksbuljong)
saften från 1/2 citron
salt och peppar och en nypa socker
fräst äppel- och baconströssel:
2 svenska äpplen i små bitar
4 skivor stekt bacon i bitar
1 finhackad gul lök
Lägg de skalade och delade potatisarna och skockorna
i vatten för annars blir de bruna. Smält smöret
och fräs skockor, potatis, lök och vitlök en stund.
Häll på vatten, grädde och buljongtärning och låt
grönsakerna koka tills de blir mjuka, i ca 15 minuter.
Sila av buljongen i en bunke och kör skockor
och potatis i mixer. Späd med buljongen till en bra
konsistens. Smaksätt med citronsaft, salt, peppar
och en nypa socker. Fräs äpple, bacon och lök och
strössla över soppan vid serveringen.

Och det fyllda brödet, som du bakar ut liksom lite som du vill.

Anettes Picnicbröd

Till 2 stora fyllda picnicbröd; 75 g smör, 5 dl fingervarm mjölk, 50 g jäst, s tsk salt, 2 msk honung, ca 13 dl vetemjöl.

Fyllning 1: 200 g skivad salami, 2 st skivade mozzarellaostar, 1/2 dl hackade basilikablad, 1 dl delade oliver (av valfri färg)

Fyllning 2: 200 g rökt skinka, 3 st skivade tomater, 3 dl riven ost (valfri styrka) 1/2 dl hackad purjolök.

Smält smöret och tillsätt mjölken så att vätskan blir fingervarm, blanda ut jästen och honung, tillsätt salt och det mesta av mjölet. Knåda degen tills den blir smidig, jäs i 45 minuter. Dela sedan degen i två delar och kavla ut dem till… Tja, vad ska vi säga en  1/2 cm tjock platta ca 30 x 35 cm. Lägg på fyllningen lite snyggt, rulla i hop som en rulltårta. Lägg rullen på ett smörat papper med skarven nedåt. Jäs i ca 20 minuter, snitta rullen med en riktigt vass kniv. Grädda i 250 grader i 10 minuter sänk sedan ungnen till 200 grader och grädda vidare i ca 25 minuter. Ja, det är lite småbökigt, men när du väl sitter i backen/filten/bakom huset så känner du. Att det var värt den lilla mödan. För det är grymmegott och du slipper ne massa kladd med pålägg och sånt. Servera bröden till soppa eller varm choklad!

Publicerat i Bakat, Ditten och Datten, Köttfri måndag, Vardagsmat | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Leka med middagen, nej det fick i allfall aldrig jag göra när jag var liten. Men nu när jag är stor gör jag precis som jag vill, och ibland vill jag leka korvmoj. Sätta på mig en liten vit hatt och ett fint förkläde, lägga upp alla ingredienserna i små skålar och så får familjen beställa sina rullar. Ibland ser jag bister ut och säger, nej! tyvärr vi har inte fått leverans på räksallad så du får ta majonäsgurka istället ;) Prova det är jätteskoj!

P.S Pucko måste man ju så klart dricka till!

Tunnbrödsrulle med wienerkorv
Du kan också strunta i det här receptet och cykla
ner till den lokala korvmojen – då slipper du disken.
4–6 skivor mjukt tunnbröd
1 msk smör
4–6 dl  potatismos
4–6 kokta wienerkorvar
isbergssallad i tunna strimlor
några skivor tomat
några skivor gurka
4–6 msk bostongurka
senap och ketchup
salt och peppar
Bred smör på tunnbrödet och lägg på en klick
potatismos,
korv och de grönsaker du vill ha.
Krydda med bostongurka, senap, ketchup, salt och
peppar. Vik ihop och lägg ett

Publicerat i Inspiration, Kött, Vardagsmat | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Den här fick också vara med i söndags när jag bakade på Nyhetsmorgon på TV4. Det är en lite pimpad Brownie från boken ”Det bästa från Magnolia Bakery New York” Jag har använt orginalreceptet men tagit bort och dragit ifrån lite granna. Det blev riktigt gott. Men du, tänk på att den blir allra godast om den får stå till sig över natten.

GlöggBrownie med pepparkaksfrosting

Glöggbrownie 250 g mörk choklad
7 dl fint vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.51 tsk salt
350 g smör (rumstempererat)
7 dl socker
5 st stora ägg (rumstempererade)
1 msk vaniljsocker
0.5 dl glögg
Pepparkakstryffel 400 g vit choklad
2 dl vispgrädde
Några nypor färdig pepparkakskrydda
Kanel, till garnering

1. Glöggbrownie
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna.

2. Smöra och mjöla en ugnsform (35 x 40 cm).

3. Sätt ugnen på 180 grader och sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.

4. Vispa smör och socker fluffigt och vitt (cirka tre minuter med elvisp).

5. Tillsätt ägg och vaniljsocker och fortsätt vispa.

6. Häll i den smälta chokladen och se till att den är ordentligt inblandad.

7. Tillsätt de torra ingredienserna, blanda väl och häll smeten i formen.

8. Grädda i 25–30 minuter. Passa kakan noga, den ska fortfarande vara fuktig när du tar ut den ur ugnen.

9. Pepparkakstryffel
Koka upp grädden och lägg i chokladen i små bitar, rör runt med en slickepott till all choklad har smält, krydda med pepparkakskryddorna och låt svalna.

10. Bred sedan ut pepparkakstryffel över din glöggbrownie och ställ kallt i ett par timmar. Gärna över natten .

Publicerat i Bakat, Dessert | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Emma och jag är med i den mest underbara bokklubb. Vi är ett gäng kvinnor som träffas lite då och då. Tror vi gör som de flesta bokklubbar: vi bestämmer en bok som skall läsas och en tid då vi skall träffas, senast var det Murakamis 1Q84. Ibland har alla läst boken, men för det mesta är det bara några stycken som läst hela, några fler som läst halva och vissa som inte läst alls. Det viktiga är att vi träffas, och vi pratar oftast så att taket på huset där vi är lyfter. I början om boken vi har läst, men sedan om allt annat som hör livet till.

Det är så högt i tak, alla tycker olika och det är helt underbart. Oftast bjuder värdinnan på någon sorts enkelt mat, sist var det en variant på potatis- och purjolökssoppa. Kristina hade använt ruccola istället för purjo, och det var kanongott.

Här får ni Emmas variant på P&P-soppa och vill ni prova Kristinas så byter ni ut purjon mot ruccola och struntar i curryn, det blir en stingigare känsla på soppa. Gott som snus!

Potatis- och purjolökssoppa
Emmas way
2 msk smör
4–5 skalade grovhackade potatisar
1/2 strimlad purjolök
1 hackad gul lök
salt, örtsalt och vitpeppar
1 tsk timjan
1 knivsudd socker
1 knivsudd curry
8 dl grönsaksbuljong
2 dl mjölk
dill eller persilja
Låt smöret smälta fint i en stor kastrull. I med
potatis, purjo och lök. Låt dem fräsa ordentligt och
krydda lite också. När grönsakerna mjukat till sig
slår du på buljongen och låter det hela koka i
10 minuter.
Nu häller du på mjölken och så får soppan koka
upp igen. Här kan du antingen välja att mosa soppan
med en stöt, då blir det en slätare soppa. Eller
så serverar du den som den är med bitar i. Båda
varianterna är goda så kör varannan gång om du
inte kan välja. Har du lite dill eller persilja hemma så
klipp gärna över det.

Publicerat i Inspiration, Soppa | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Annons

Visst är det gott med löjrom, men visste du att den faktiskt kan komma ifrån Vänern också att det är samma fisk som simmar i Norra Europas största insjö som uppe i Kalix och Norrbotten. Och att det faktiskt är precis lika gott. Det visste inte jag förrän i söndags.

Men nu vet jag bättre, jag fick vara med och se hur hantverket går till. Ifrån att fisken tas upp ur sjön till att Carina rör ned perfekt med salt för att sedan för hand fylla hinkar och glasburkar med det gula små pärlorna.

Här kan du läsa mer om löjromsfisket i Vänern:

http://www.vastsverige.com/sv/Vastsverige/products/76703/Spikens-Brygga-Rokeri/

http://www.vastsverige.com/sv/lackokinnekulle/

http://www.vastsverige.com/sv/lackokinnekulle/products/51960/Spikens-Fiskehamn-Kallandso/

 

 

Publicerat i Inspiration | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Jag var på Nyhetsmorgon i söndags och bakade. Bland annat gjorde jag den här godingen. En äkta saffranspannkaka, receptet har jag fått via en kompis från en dam på ”öjn” närmare bestämt från Rute.

Enligt traditionen skall den innehålla 7 ingredienser från ön och då blir det så klart ägg, mjölk, grädde, vatten, smör, socker och honung. Dessa skall man blanda med 7 ingredienser från fastlandet, de är ris, salt, bittermandel, mandel, saffran, kardemumma och kanel. Jag som aldrig riktigt kan hålla mig till recept har så klart också rivit ned lite apelsinskal i smeten för jag tycker att apelsin och saffran passar superbra ihop.

Den här kakan blir lite som en pudding och är inte speciellt söt, den blir perfekt som en lite matigare dessert efter t ex soppa.

Prova och servera med vispad grädde och sylt, om du har tur hittar du salmbärssylt, annars funkar det med andra bär också.

 

Publicerat i Bakat, Dessert | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Eftersom jag jobbar med mat så blir det väldigt mycket i mitt kylskåp, jag ska visa er en bild någon gång på hur det ser ut. Det är i princip bara jag som hittar i det och det balanserar lådor, förpackningar och plastbyttor över allt. Min flock brukar öppna dörren i jakt på något ätbart och sedan förtvivlat stänga den igen för det är för mycket för att få någon överblick. De ser liksom inte träden för all skog (eller vad de nu heter!)

Men där tar de fel, det finns alltid något smaskigt om man vet var man skall leta. Häromdagen gjorde jag och Jenny en plåtning för Frödinge ostkaka. Till en av varianterna vispade jag ihop en jättegod yoghurtmousse, den lades i en låda och blev ett mycket smaskigt mellanmål tillsammans med färska bär. Men det var bara jag som visste i vilken låda jag skulle leta ;D

Jättegoda yohghurtmoussen

1,5 dl vispad grädde
3,5 dl turkisk yoghurt, 10 % fetthalt
skalet och saften av 1 citron
skalet av 1 lime
3 msk socker (eller lite mer om du inte gillar så syrlig mousse)

Vispa grädden och blanda ordentligt med yoghurt, socker, citrusskalen, saften av citronen och en smula vaniljsocker.
Ställ moussen i kylen och låt svalna. Servera den syrliga moussen med bär eller, strössla frukt och nötter över och ringla en flytande honung på toppen.

Publicerat i Dessert, Smårätter | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Jag tror att man kan säga att Schnitzel är Centraleuropas nationalrätt, den görs av olika sorters kött allt ifrån gris, kalv och kyckling, med olika sorters fyllning och med olika sorters tillbehör. Det som är specifikt är att det är tunt urbankat kött som är fyllt och dubbelpanerat.

På bilden ser ni min favorit, Schweitzerschnitzeln, som är fylld med skinka och ementhalerost. Jag gillar när osten smälter mellan de frasiga köttbitarna och så lite salt av skinkan. Någon sorts frasig stekt potatis och så lite sky på så är man hemma sedan. Vi svenskar har snitsat till det lite extra och serverar alltid med ett smakfullt garnityr, citronskiva där en liten sardellfilé rullar sig runt en kapris.

Men här kommer en variant på Husmorsornas vis, mumsig, frasig och självklart med den smälta osten, men med tomatsås i stället för sky:

Schnitzel Amore

8 tunna skivor kyckling (finns att köpa färdigskivad)

200 g majsgryn (polenta)

1 ägg

salt, socker, svartpeppar

olivolja

 

Tomatsås

smör

500 g krossade tomater

1 kruka basilika

5 vitlöksklyftor, först bankade och sedan grovt hackade

2 nypor chiliflingor

salt

socker

 

Garnering

8 skivor mozzarella

1 näve gröna oliver, grovt hackade

oregano

Börja med att brassa upp ugnen på 200°. Sedan är det bara att hugga i med tomatsåsen. Eller ja, hugga och hugga, det är hur lätt som helst. Ner med vitlöken i det fräsande smöret. Rör om och insup denna fantastiska doft! Blunda, och du tror du dig stå i ett italienskt kök med smattrande vespor utanför fönstret. I med resten av ingredienserna och låt det puttra under lock på svag värme, medan du tar itu med kycklingen. Doppa dina tunna skivor kyckling i ägget (som du vispat ihop med lite salt, peppar och socker) och efter det doppar du dem i polentan, så att grynen verkligen täcker hela biten. Stek schnitzlarna i olivolja, ett par minuter på varje sida, och låt dem sedan rinna av på lite hushållspapper. Prima! Nu är maten snart klar, håll bara ut lite till. Lägg schnitzlarna i en ugnsfast form, strö på lite salt och oregano. Sedan snajsar du till det genom att placera en rejäl bit mozzarella på varje schnitzel. Snyggt! Pytsa över tomatsåsen, strössla på oliverna och skjuts in i ugnen i ca 10 minuter (osten ska hinna smälta). Servera med pasta, amore, opera och en riktigt god grönsallad. Prego.

 

 

Publicerat i DinMatkasse, Kyckling | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Idag är det ostkakans dag, passa på att äta en. Antingen traditionellt med sylt och grädde eller på ett lite annorlunda sätt. Mina förslag är med yoghurtmousse, nötter och flytande honung, med mazarinkräm, päron och pistagenötter, som Baked Alaska, som skånsk äppelkaka, som små cupcake med god frosting på eller varför inte med en frisk apelsinsallad och bränt socker.

Recepten finns här på Frödinges hemsida.

 

Publicerat i Bakat, Dessert, Inspiration | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar