Annons
Annons

En fransk godsak!

När någon i min familj fyller år brukar jag erbjuda mina baktjänster. Jag brukar kräva att få baka tårta, bakelser, kakor eller någon sorts paj. I helgen skulle vi fira både min mamma och min pappa som fyller år med några veckors mellanrum och då passade jag på att baka Eclairer.

Jag gjorde några med kaffe, choklad och kardemummasmak och några med vanilj och banansmak. Gott som sjutton tyckte jag, pappa och till och med mamma som inte brukar vara så jätteglad i sötsaker.

Eclairer

Jag utgick ifrån receptet på Petit-chou som finns i min bok Kärleksmums. Petit-chou betyder liten älskling (fransmännen kan verkligen det där med smeknamn).

För att det skall bli en Eclair måste degen spritsas i långa korvar och sedan fyllas med kräm, och sedan glaseras. Men börja först med degen.

3 dl vatten

100 g smör

1 tsk salt

1 tsk socker

en nypa muskot

2 dl siktat mjöl

4 stora ägg

Koka först upp vattnet med smör och kryddor, koka sakta tills smöret smält och börjat bubbla. Mät under tiden upp och sikta mjölet. Ner med allt mjöl i vätskan och vispa fortfarande på plattan – på låg värme – med träslev tills smeten börjar släppa i kanterna och allt mjöl är ordentligt utrört, inga klumpar plz.

Nu tar du av kastrullen från värmen och rör ner ett ägg i taget, rör och vispa kraftigt, du får vispa mer för varje ägg du lägger i (tänk snygga biceps!). Vispa lite extra tills smeten är slät och fin.

Sätt ugnen på 225°. Spritsa ut smeten på ett smörad bakplåtspapper i avlånga korvar, ca 5-7 cm långa. De små degkorvarna skall puffa upp ungefär till dubbel storlek när du låter dem gå i ugnen i cirka 20 minuter. När du ser att de är gyllenbruna, torra och dubbelt så stora, så låter du dem stå kvar i ugnen med öppen lucka i ca 10 minuter för att svalna sakta på eftervärme.

Fyll dem genom att spritsa in vanilj- och banankräm eller choklad- och kaffekräm. Om du inte har någon sprits så kan du skära en skåra längst med hela kakan och bre ut fyllningen på den undre delen. Då passar det att klutta över lite grädde också. Självklart måste man glasera dem. Tag några matskedar florsocker och droppa i starkt espressokaffe rör tills smeten är blank, tjock och utan klumpar. Bred ut glasyren med en tesked och låt stelna. Till bananfyllningen är det godare att späda ut florsockret med citronsaft.

 

 

Anette Rosvall

Om Anette Rosvall

Jag brukar kalla mig matpassionista, en människa som har mat i tankarna hela sin vakna tid. Drömmer om det ibland på natten också. Min första tanke när jag vaknar är - "Vad skall jag äta idag?!" Jag önskar att min blogg kan få dig att njuta av mat på samma sätt som jag gör. Med gott samvete! Använd därför alltid det bästa du kan både för miljön och för dig själv.
Det här inlägget postades i Bakat, Dessert. Bokmärk permalänken.

2 svar till En fransk godsak!

 1. Monica Eisenman skriver:

  Är väldigt sugen på att sno dina härliga recept och lägga upp på min blogg! ; )

  • Anette Rosvall Anette Rosvall skriver:

   Halloj! Monica, så klart du får. Säg bara var du hittat recepten så är det nemas problemas. Har vi svarat på din fråga ang recept fr DinMiddagskasse? Bilder, recept finns hos Semic.
   Anette