Annons
Annons

Julsoppa i fina flaskor

Måste börja med att ursäkta mig för att det varit så få inlägg på sista tiden. December rusar iväg …som alltid. Själv har jag varit upptagen med diverse projekt och även med tillagning av julklappar.

Att ge bort något hemlagat känns bra och brukar uppskattas av mottagaren. I år har jag satsat på soppa som jag kokat, hällt upp i fina flaskor, pastöriserat och skrivit etiketter till. När julmaten sinat och vardagen är i återtågande kan det vara skönt att ha lite färdig soppa att värma på. Eftersom jag pastöriserat soppan så håller den i 2-3 månader i oöppnad flaska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I år blev det en morot, äpple och kumminsoppa. Recept till 4 portioner:

3 st morötter
3 st svenska äpplen
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 tsk timjan, torkad
2 tsk mald kummin
8 dl äppelmust
2 dl vatten
3 msk vegetarisk buljong
1 tsk honung
rapsolja
slat o peppar
2 dl creme fraiche

Skala och tärna morot, lök, vitlök och äpple (behåll skalet på äpplet) grovt. Fräs grönsaker, äpple och timjan i lite rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt must, vatten, kummin och buljong. Låt allt sjuda i ca 15 minuter tills moroten är riktigt mjuk. Mixa soppan slät och blanda i honung. Smaka av med salt och peppar. 

Om soppan skall pastöriseras uteslut creme fraiche. Skall soppan ätas på en gång mixas creme fraiche ner i soppan.

Häll upp den heta soppan (utan creme fraiche i) i fina rena flaskor eller brukar. Häll riktigt fullt så att det inte kommer in någon luft. Förslut och sjud flaskorna försiktigt i vatten i ca 1 timme. Nu är de konserverade och håller, oöppnade, i ca 2-3 månader. Förvaras kallt och mörkt. 

 

Det här inlägget postades i GreenBlog och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Julsoppa i fina flaskor

  1. Katarina P skriver:

    Det är en perfekt present! Hur kom du på den här idén? Det är superbra precis som din blogg!

  2. Pingback: Gröt i paket | Matbloggen